Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exigibilitatea TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2007

ExigibilitateaPotrivit art. 134 alin. (2) Cod fiscal, exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele ...

Exigibilitatea

Potrivit art. 134 alin. (2) Cod fiscal, „exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata“.

Pe langa notiunea de exigibilitate a taxei, legiuitorul a definit si exigibilitatea platii taxei care „reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului, conform prevederilor art. 157 alin. (1)“.

Data exigibilitatii platii taxei reprezinta momentul de la care persoana obligata la plata datoreaza majorari de intarziere pentru neplata taxei in termenul legal stabilit.

Conform art. 145 din Codul fiscal, dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

In plan practic, exigibilitatea prezinta importata in:

  • determinarea momentului in care persoana impozabila care actioneaza in sfera TVA trebuie sa declare si sa plateasca taxa (furnizorul), pe cale de consecinta, data la care taxa poate fi recuperata prin exercitarea dreptului de deducere pentru aceste operatiuni (beneficiarul);
  • stabilirea cursului de schimb utilizat in determinarea bazei de impozitare.

Coroborand dispozitiile din art. 1341 cu cele din art. 1342, rezulta ca: faptul generator al taxei intervine si taxa devine exigibila la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.

Exigibilitatea TVA este anticipata faptului generator si intervine in urmatoarele situatii:

* pentru facturile emise anterior livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii;

* pentru avansurile incasate inaintea livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii. Fac exceptie de la aceasta regula:

❏- avansurile incasate pentru importul de bunuri si/sau plata drepturilor vamale aferente acestor operatiuni;

 - avansurile incasate pentru operatiuni scutite de TVA sau care nu sunt in sfera de TVA (ex. prestari de servicii neimpozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) lit. b), prin schimbarea locului prestarii pe baza codului de TVA furnizat de beneficiar);

* la data extragerii numerarului din masinile automate prin care sunt livrate sau prestate diverse servicii (ex. masini automate de vanzare bauturi racoritoare sau alte masini automate pentru jocuri sau alte activitati de divertisment).

Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii.

1. Pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate continuu (livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile telefonice, livrarile de energie electrica etc.) care dau loc la decontari sau plati succesive, faptul generator intervine in ultima zi a perioadei specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fara ca aceasta perioada sa depaseasca un an.

Pe cale de consecinta, exigibilitatea intervine la data intocmirii documentelor (ex. factura) in care sunt evidentiate bunurile livrate sau serviciile prestate, conform prevederilor contractuale, fara a putea depasi un an de zile de la data faptului generator.

2. Faptul generator in cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare si arendare de bunuri intervine la data platii, specificata in contract, astfel ca, avand exigibilitatea in acel moment, prestatorul va avea obligatia platii TVA la acele date, concomitent cu posi- bilitatea de a-si exercita dreptul de deducere.

 

Cazuri particulare

 

A1) Pentru livrarile de bunuri efectuate in baza unui contract de consignatie, pentru stocurile la dispozitia clientului sau pentru bunuri trimise in vederea testarii ori verificarii conformitatii, faptul generator este mate- rializat prin transferul dreptului de a dispune de aceste bunuri ca si un proprietar, in sensul dispozitiilor din art. 128 alin. (1) din Codul fiscal.

Contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri.

Deoarece contractele de consignatie prezinta un anumit tipic, consignatarul actionand in nume propriu, dar in contul consignantului, se considera ca livrarea bunurilor (faptul generator) are loc in momentul in care consignatarul livreaza bunurile clientilor sai.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exigibilitatea TVA":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016