Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pro-rata Societatea comerciala R, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a realizat in luna august a anului 2007 urmatoarele operatiuni: Exporturi catre Statele Unite ale Americii, in ...
Pro-rata
Societatea comerciala „R“, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a realizat in luna august a anului 2007 urmatoarele operatiuni:
- Exporturi catre Statele Unite ale Americii, in valoare de 400.000 lei;
- Livrari de bunuri pe piata interna in valoare de 250.000 lei, fara TVA, cota aplicabila fiind de 19%;
- Prestari de servicii scutite, fara drept de deducere, in valoare de 200.000 lei;
- Achizitii de materii prime pentru care nu se cunoaste destinatia, in valoare de 600.000 lei, fara TVA, cota aplicabila fiind de 19%;
- Achizitii de bunuri destinate exclusiv operatiunilor ce dau drept de deducere, in valoare de 560.000 lei, fara TVA, cota aplicabila fiind de 19%.
Stiind ca pentru societatea in discutie perioada de raportare este luna calendaristica, calculul TVA deductibile/de plata la sfårsitul lunii august va trebui realizat astfel:
1. Calculul pro-rata, dupa formula:
Venituri din operatiuni ce permit exercitarea dreptului de deducere
------------------------------------------------------------------------------------------------ =
Venituri din operatiuni ce permit exercitarea dreptului de deducere +
Venituri din operatiuni ce nu permit exercitarea dreptului de deducere
Valoarea exporturilor + valoarea livrarilor pe piata interna
----------------------------------------------------------------------------------- =
Valoarea exporturilor + valoarea livrarilor pe piata interna +
valoarea prestarilor scutite, fara drept de deducere
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Manual de politici contabile - Stick USB
400.00 + 250.000
---------------------------------------- = 0,77
400.000 + 250.000 + 200.000
Asadar, pentru societatea comerciala „R“ pro-rata va fi de 77%.
2. Determinarea valorii TVA deductibile/de plata
a. TVA colectata.
TVA aferenta livrarilor de bunuri pe piata interna:
250.000 x 19 % =
47.500 lei
b. TVA deductibila
Suma dintre TVA aferenta achizitiilor de bunuri destinate exclusiv operatiunilor ce dau drept de deducere si TVA deductibila calculata pe baza pro-rata:
(560.000 x 19%) + (600.000 x 19%) x 77% =
194.180 lei
Asadar, la sfarsitul lunii august, societatea comerciala „R“ va putea solicita spre rambursare o taxa pe valoarea adaugata in valoare de:
194.180 – 47.500 = 146.680 lei
Ajustarea taxei deductibile pentru bunurile de capital
Cu privire la necesitatea si implicatiile procedurii de ajustare a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, consideram necesara analiza cauzei C-25/03 – Hundt-Eflwein, supusa spre solutionare Curtii Europene de Justitie, cauza ce trateaza situatia a doi soti care au achizitionat in indiviziune un teren, pe care au construit o casa din a carei suprafata 12 procente au fost utilizate ca birou pentru desfasurarea unei profesii liberale.
In aceste conditii, sotul a dedus 12% din TVA platita pentru lucrarile de constructie a locuintei, deducere a carei valabilitate Organul fiscal a refuzat sa o recunoasca. Curtea a decis ca, in cazul utilizarii unui bun de capital, atat in scopul desfasurarii de operatiuni taxabile, cat si in scopuri private, persoana in cauza poate sa afecteze bunul in totalitate desfasurarii operatiunilor economice, sa pastreze bunul in totalitate in patrimoniul privat sau sa afectexe bunul activitatilor economice doar in proportia in care este folosit efectiv.
Totodata, in lumina principiului sus-enuntat, in speta in discutie Curtea a decis faptul ca „... daca doi soti, in cadrul comunitatii matrimoniale, achizitioneaza un bun de capital din care o parte este utilizata in scop profesional si in mod exclusiv de catre unul dintre sotii coproprietari, acesta beneficiaza de dreptul de deducere pentru totalitatea TVA platite in amonte care greveaza partea din imobil ce este utilizata in scop profesional, in masura in care suma dedusa nu excede limitele cotei-parti pe care acesta o detine din bunul in cauza“.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"