Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Plata TVA in vama de catre transportator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 17 Aug. 2011
Tags: tva, codul fiscal, plata vama, transportator, declaratie vamala

Valabil la 18.08.2011Un transportator plateste TVA in vama pentru un import de utilaj dintr-o alta tara. Acesta emite factura de decontare catre societatea din Romania. Va fi suficient ca pentru


Valabil la 18.08.2011

Un transportator plateste TVA in vama pentru un import de utilaj dintr-o alta tara. Acesta emite factura de decontare catre societatea din Romania. Va fi suficient ca pentru deducerea TVA societatea romana sa detina aceasta factura de decontare si declaratia vamala de import in original? Este necesara si o copie dupa ordinul de plata al TVA in vama?

In principiu, TVA-ul aferent unui import de bunuri se achita in vama, urmand ca acesta sa fie dedus conform Declaratiei Vamale de Import in original.
 
Art. 139 din Codul fiscal cuprinde reglementari referitoare la determinarea bazei de impozitare in scop de TVA in cazul importului,astfel:

"1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa.

In baza art. 146 din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize.
 
Prin urmare, pentru a-si putea exercita dreptul de deducere a TVA achitata pentru acest import societatea trebuie sa detina declaratia vamala de import in original sau actul constatator emis de organele vamale, care sa o mentioneze ca importator al utilajului din punctul de vedere al TVA precum si documente care sa ateste plata taxei de catre societatea de transport in contul sau, respectiv factura transportatorului (factura de decontare).

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Plata TVA in vama de catre transportator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016