Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri si furnizor strain. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 25 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, vama, tva, codul fiscal, declaratia 390, taxare inversa

In ce priveste cazul unei firme A din Romania care importa marfa din China cu vama in Ungaria (in Ungaria se platesc taxele vamale), se mentioneaza ca factura din China e facuta pe firma din Romania si a TVA-ul nu a fost platit nici in Ungaria si nici in Romania. Vom vedea astfel cum se procedeaza in ce priveste plata TVA-ului datorat.

Prin natura sa, operatiunea prezentata de dvs. este o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania, prin aplicarea regimului de taxare inversa, daca societatea pe care o reprezentati este o persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal adoptat prin legea nr. 227/2015 (echivalent al art. 153  din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015). Operatiunea se considera o achizitie intracomunitara de bunuri deoarece bunurile se expediaza de pe teritoriul Ungariei  unde a avut  loc punerea in libera circulatie pe teritoriul comunitar a bunurilor expediate din China.   
         
Regimul de taxare inversa se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427, caz in care, suma TVA astfel datorata se determina prin aplicarea cotei standard TVA 19% (daca nu sunt marfuri alimentare pentru care se aplica cota redusa 9%) asupra unei baze de impozitare determinate in lei, prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din China. Valoarea achizitiei efectuate se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300, la randul 5 si 18 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, dar fara report la randul 5.1 si randul 18.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara”;
- declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
Raportarea  operatiunii prin  declaratia recapitulativa cod 390 VIES se efectueaza de catre  cumparatorul din Romania, prin inscrierea urmatoarelor informatii:
- tara  in care este inregistrat in scopuri de TVA  transportatorul bunurilor sau casa de expeditie, in calitate de declarant vamal, care are sediul activitatii economice sau un sediu fix in Ungaria (HU) de pe teritoriul caruia bunurile au fost expediate sau transportate pe teritoriul Romaniei;
- denumirea prestatorului serviciilor de transport din Ungaria (declarantul vamal sau casa de expeditie care preia bunurile in vederea transportarii din Ungaria  pe teritoriul  Romaniei, cu punere in libera circulatie pe teritoriul Ungariei;
- tipul operatiunii: simbolul A;
- baza de impozitare a TVA.  
 
Aceasta  procedura de raportare  a achizitiei intracomunitare de bunuri este   reglementata in mod expres prin  O.P.A.N.A.F.  nr. 591 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare".
 
    Astfel, la punctul 3 sectiunea "Note"  din instructiunile de completare a declaratiei,  se reglementeaza procedura declararii  achizitiilor intracomunitare care provin de la un furnizor care nu este  stabilit in Comunitatea Europeana. Acest operator extracomunitar (furnizorul din China ) se considera reprezentat de catre declarantul vamal sau  o casa de expeditie stabilita intr-un stat membru de pe teritoriul careia incepe expeditia catre Romania, in situatia prezentata, din  Ungaria. Astfel,  se inscrie:
- la rubrica "Denumire operator intracomunitar":  denumirea furnizorului din China;
- la rubrica "Cod operator intracomunitar":  codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit casei de expeditie/declarantului vamal din Ungaria cu simbolul HU;  
 
Iata textul de lege din O.M.F.P. nr. 591/2016, aplicabil situatiei prezentate de dvs.   
" 3. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.
   
Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.
   
Exemplu: O societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.
   
In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara.,,
 
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, spre deosebire de anii anteriori, incepand cu anul 2017, pentru achizitia intracomunitara efectuata, cumparatorul din Romania nu trebuie sa se mai inscrie  in Registrul operatorilor intracomunitari din Romania, inainte de efectuarea tranzactiei deoarece aceasta obligatie a fost eliminata prin O.U.G. nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras -  Consultant fiscal

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri si furnizor strain. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016