Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit nerezidenti | Certificat de rezidenta fiscala si document portabil A1

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: impozit nerezidenti, codul de procedura fiscala, contributii sociale, certificat de rezidenta fiscala

Vom analiza, prin randurile urmatoare, cazul unui administrator, unic asociat, nerezident, care prezinta pentru 2012 certificat de rezidenta fiscala, solicita documentul portabil A1 atat pentru 2012, cat si pentru 2013 (in cazul in care se poate obtine in avans) si care incheie un contract de administrare cu o societate din Romania. Vom stabili astfel ce obligatii fiscale apar avand in vedere Conventia de Evitare Dublei Impuneri cu Italia. In plus, vom stabili si in ce masura documentul portabil A1 se poate solicita pentru perioade precedente si pentru perioade viitoare (ani fiscali/calendaristici).



Solutia consultantului:

Impozit pe venit

Conform art. 115 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal , veniturile reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane se impoziteaza in Romania indiferent daca sunt primite in tara sau in strainatate. Potrivit prevederilor art. 116 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal pentru veniturile ce reprezinta remuneratii primite de nerezidenti care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane, impozitul se calculeaza potrivit art. 57 din Codul fiscal .

Potrivit normelor de aplicare ale art. 88 din Codul fiscal , in cazul in care veniturile din activitati dependente primite de persoane nerezidente sunt platite de un angajator rezident, aceste venituri sunt impuse in Romania.

Astfel in cazul in care vorbim despre un contract de administrare, in opinia noastra veniturile platite sunt asimilate salariilor si se impoziteaza potrivit art. 57 din Codul fiscal.

Contributii sociale

Potrivit prevederilor art. 2963 lit. b) din Codul fiscal , persoanele fizice nerezidente care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, veniturile prevazute la art. 2963 lit. a) din Codul fiscal si care, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, sunt obligate la plata contributiilor sociale prevazute in titlul IX2 din Codul fiscal sunt incluse in categoria contribuabililor la sistemele de asigurari sociale din Romania. Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.

In temeiul Titlului IX indice 2 din Codul fiscal , pentru indemnizatiile primite de administratori se vor datora urmatoarele contributii: contributia de asigurari sociale de sanatate (individuala – potrivit art. 296 indice 4 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal , si datorata de angajator – potrivit art. art. 296 indice 5 alin. (1) din Codul fiscal ); contributia pentru concedii si indemnizatii – potrivit art. 296 indice 16 alin. 3 lit. b) din Codul fiscal . Contributiile de asigurari sociale pentru somaj (componenta individuala si cea datorata de angajator) si contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se datoreaza asupra veniturilor in bani realizate administratori.

In cazul in care administratorul nerezident este cetatean al unui stat membru UE  sunt aplicabile Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Conform art.11 din Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala. Pentru a demonstra ca cetateanul italian se supune sistemului de securitatate sociala din Italia trebuie sa prezinte documentul portabil A1.

Din informatiile pe care le detinem, documentul A1 se solicita autoritatilor din Italia inaintea obtinerii venitului din Romania, deci pentru anul 2012 nu se mai poate obtine.

Declaratii fiscale

In opinia noastra, persoana fizica avea obligatia de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la obtinerii primului venit, in baza alin. (1) lit. c) si alin. (6) al art. 72 din Codul de procedura fiscala , in vederea atribuirii unui numar de identificare fiscala de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Platitorul de venituri are obligatia depunerii declaratiei 112.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit nerezidenti | Certificat de rezidenta fiscala si document portabil A1":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016