Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal pentru tichetele cadou acordate salariatilor si partenerilor de afaceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: tichete cadou, tratament fiscal, formular 2015

Pentru ca tot se apropie perioada sarbatorilor de iarna, unii angajatori inca mai au intrebari privind acordarea tichetelor cadou. La o parte dintre ele va raspunde unul dintre specialistii nostri in studiul de caz propus astazi! "Poate acorda societatea tichete de incentivare salariatilor? In ce context? Exista limita maxima? Care sunt implicatiile fiscale? Care sunt implicatiile fiscale pentru acordarea acestor tichete partenerilor de afaceri?"

Iata raspunsul specialistului

Conform pct. 2.2 si 2.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006, angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou.
 
Astfel, tichetele cadou se pot acorda si pentru protocol (partenerilor de afaceri), in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou.
Din punct de vedere fiscal, tichetele cadou acordate pentru protocol, se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse. In cazul acestora, platitorul venitului are obligatia sa retina doar impozitul pe venit. Platitorul venitului nu are obligatia de a retine vreo contributie sociala.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor  de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Impozitul pe venit se declara de platitor in:
- formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare;
- formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Angajatorii pot acorda salariatilor tichete cadou doar pentru cheltuieli sociale astfel cum se prevede la art. 2 din Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
 
Din punct de vedere fiscal acordarea tichetelor cadou salariatilor poate fi impartita din punct de vedere fiscal in doua situatii:
1. tichete cadou acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie
2. tichete cadou acordate cu alte ocazii sociale decat cele prevazute la pct. 1.
In situatia de la pct. 1 in care se acorda salariatilor tichete cadou cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie tratamentul fiscal este urmatorul:

Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Aceeasi reglementare o regasim in Codul fiscal si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b).
 
Astfel, se poate acorda 150 lei/persoana neimpozabili si netaxabili cu contributii sociale atat sub forma de bani cat si sub forma de bunuri sau de tichete cadou. Limita de 150 lei se refera la persoana ceea ce inseamna ca se poate acorda 150 lei pentru salariat si 150 lei pentru fiecare copil minor.

Intrucat suma de 150 lei este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale indiferent daca este acordata in bani sau in tichete cadou rezulta ca este mai avantajos sa se acorde salariatului o suma de 150 lei decat sa se achizitioneze tichete cadou de aceeasi valoare.

Cu alte cuvinte, nu este nicio diferenta de tratament fiscal daca se se acorda tichete sau bani in suma de 150 lei cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie.

Ceea ce depaseste 150 lei/persoana acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributii sociale indiferent ca se acorda in bani, tichete sau bunuri.
 
2. In situatia de la pct. 2, mentionam ca Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte destinatii sociale decat cele enumerate la art. 76 alin. (4)  lit. a) si  art. 142 lit. b) din Codul fiscal se recomanda ca acordarea acestora sa fie facuta sub forma tichetelor cadou.
 
Asadar, daca angajatorul acorda pentru  alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca tichete cadou, acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare.
Acordarea tichetelor cadou pentru aceste destinatii trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal pentru tichetele cadou acordate salariatilor si partenerilor de afaceri":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016