Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari aduse Codului fiscal prin Legea 309 din 16 noiembrie 2022. Tabel comparativ

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 23 Nov. 2022
Modificari aduse Codului fiscal prin Legea 309 din 16 noiembrie 2022. Tabel comparativ
Tags: legea 309/2022 , modificarea codului fiscal 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului fiscal prin Legea 309 din 16 noiembrie 2022.

TITLUL IV- Impozitul pe venit Capitolul VI- Venituri din pensii 

 

Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 309/2022 
 

(2) Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii. 

 

 

Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 309/2022

 

La articolul 99, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: 

"(2) Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale, cu completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii. 
 

 

 

Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 309/2022 

 

ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii 

(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii. 

(2) La stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plata unica potrivit Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit potrivit prevederilor alin. (1). 

(3) La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca platii esalonate in rate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr . 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acorda pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii. 

(4) La stabilirea venitului impozabil aferent drepturilor primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre mostenitorii legali ai participant?ilor la fonduri de pensii, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acorda pentru fiecare drept de pensie, indiferent daca acestea sunt acordate de la acelasi fond de pensie. 

 

 

Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 309/2022 
 

Articolul 100 va avea urmatorul cuprins: 

"ART. 100 

Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii 

(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata, potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii. 

(2) Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1). 

(3) Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii. 

(4) Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1). 

(5) Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau ocupationale, precum si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii." 

 

 

Legea 309 din 16 noiembrie 2022, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024. 

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari aduse Codului fiscal prin Legea 309 din 16 noiembrie 2022. Tabel comparativ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016