Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului fiscal prin Legea 309 din 16 noiembrie 2022.
TITLUL IV- Impozitul pe venit Capitolul VI- Venituri din pensii
Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 309/2022
(2) Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii.
Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 309/2022
La articolul 99, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale, cu completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 309/2022
ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
(2) La stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plata unica potrivit Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit potrivit prevederilor alin. (1).
(3) La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca platii esalonate in rate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr . 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acorda pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.
(4) La stabilirea venitului impozabil aferent drepturilor primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre mostenitorii legali ai participant?ilor la fonduri de pensii, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acorda pentru fiecare drept de pensie, indiferent daca acestea sunt acordate de la acelasi fond de pensie.
Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 309/2022
Articolul 100 va avea urmatorul cuprins:
"ART. 100
Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata, potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
(2) Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1).
(3) Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.
(4) Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1).
(5) Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau ocupationale, precum si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii."
Legea 309 din 16 noiembrie 2022, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imprumut intre societati afiliate
Intrebare: Avem doua societati, avand ca obiect de activitate cultivare cereale. ABC SRL are un asociat unic; XYZ SRL are doi asociati dintre care unul este cel de la ABC SRL. XYZ SRL are nevoie de cash pentru plati. O posibilitate ar fi sa se scoata dividende din ABC, sa se achite impozitul pentru ele si sa fie creditata XYZ prin banca. Asociatul comun al celor doua firme intreaba daca mai exista o alta posibilitate cum ar fi o " investitie" prin scoaterea unei sume de bani...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Factura achizitie non-UE cu TVA
Intrebare: Am o factura din Statele Unite cu cod tva oss (EU OSS VAT EU372045196), emisa pentru o societate din Romania, platitoare de TVA, care are la randul ei cod oss. Factura este emisa cu TVA 19%. In mod normal ar trebui sa o tratez ca livrare intracomunitara cu taxare inversa, dar am o problema cu tva existent pe factura. Nu ar fi trebuit sa fie 0?vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"