Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende: D207 se completeaza pentru impozitul retinut la sursa, dar si pentru veniturile scutite de impozit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Dec. 2021 Exclusiv
Dividende: D207 se completeaza pentru impozitul retinut la sursa, dar si pentru veniturile scutite de impozit
Tags: dividende, declaratia 207, persoane nerezidente

Daca am platit in 2021 dividende aferente anului 2020, se mai depune declaratia 205 chiar daca intre Romania si Spania exista conventie de evitare a dublei impuneri? Multumesc.

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 
Conform art. 224 din Codul fiscal, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.
 
Daca asociatul este persoana fizica nerezidenta (fiscal) dividendul distribuit acesteia va fi impozitat cu 5%, la fel ca in cazul persoanelor fizice romane, iar daca persoana prezinta un certificat de rezidenta fiscala, vor fi facute aplicabile prevederile mai favorabile intre legislatia nationala si prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri.
 
ART. 10 din Conventia intre Romania si Regatul Spaniei pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor, din 18.10.2017
 
ARTICOLUL 10

Dividende
1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
 
2. Totusi, dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant sunt de asemenea impozabile in acel stat potrivit legislatiei acelui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dividendelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 5 la suta din suma bruta a dividendelor.
 
3. Prin derogare de la prevederile paragrafului 2, statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende va scuti de impozit dividendele platite daca beneficiarul efectiv al dividendelor este:
 
a) o societate care este rezidenta a celuilalt stat contractant si care detine pentru mai mult de un an, direct sau indirect, cel putin 10 la suta din capitalul societatii platitoare de dividende;
 
b) o schema de pensii care este rezidenta a celuilalt stat contractant.
 
Prezentul paragraf nu afecteaza impunerea societatii cu privire la profiturile din care se platesc dividendele.
Acest termen indica, de asemenea, beneficiile repartizate asociatilor lor de societatile mixte constituite in conformitate cu legislatia romana.
 
Cota de 5% se aplica la dividendul brut, se retine si se declara de catre entitatea care acorda dividendul, prin declaratia 100 care se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendului.

Declaratia 207 este declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, conform OPANAF.
 
Termenul de depunere a acestei declaratii este ultima zi din februarie a anului curent pentru anul trecut.
 
Persoanele nerezidente, subiecte intr-un raport juridic fiscal, au obligatia sa se inregistreze fiscal in Romania in vederea atribuirii unui numar de inregistrare fiscala (NIF).
 
Nerezidentii se pot inregistra fie direct, fie prin intermediul platitorului de venit, atunci cand acestia sunt impozitati doar prin retinere la sursa.
 
Pentru persoanele fizice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, se atribuie asadar un numar de identificare fiscala de catre ANAF Romania, la solicitarea platitorului de venit (societatea dvs.).
 
Nefiind rezident fiscal in Romania (aveti aceasta certitudine) trebuie sa se obtina pentru asociat un astfel de cod. Acesta este necesar pentru completarea D 207.

Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende: D207 se completeaza pentru impozitul retinut la sursa, dar si pentru veniturile scutite de impozit":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016