Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Precizari privind inregistrarea fiscala a persoanelor nerezidente care sunt obligate sa calculeze, sa declare si sa plateasca contributia la Fondul de Tranzitie Energetica conform art.IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2022:
1. Persoana nerezidenta care nu este inregistrata fiscal in Romania si datoreaza contributia la Fondul de Tranzitie Energetica are obligatia inregistrarii fiscale potrivit art.82 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitarea inregistrarii fiscale se face:
- direct sau printr-un imputernicit desemnat potrivit art.18 din Codul de procedura fiscala - de catre persoana nerezidenta care are rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv al Spatiului Economic European sau care are rezidenta intr-un stat care este parte a unui instrument juridic international semnat de Romania si care cuprinde prevederi privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal si recuperarea creantelor fiscale;
- printr-un imputernicit desemnat potrivit art.18 din Codul de procedura fiscala - de catre celelalte persoane nerezidente.
In vederea inregistrarii fiscale, persoana nerezidenta, direct sau prin imputernicit, completeaza si depune, dupa caz, unul dintre urmatoarele formulare:
- formularul (030) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal" - in cazul persoanelor fizice nerezidente sau
- formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania" - in cazul celorlalte categorii de persoane nerezidente.
La completarea formularului de inregistrare fiscala, persoanele nerezidente, care datoreaza numai contributia la Fondul de Tranzitie Energetica, nu completeaza sectiunile privind vectorul fiscal, intrucat aceasta contributie nu este o obligatie fiscala. Formularul va fi insotit de acte doveditoare ale informatiilor inscrise in acesta.
Formularul de inregistrare fiscala se depune dupa cum urmeaza:
- in cazul persoanelor nerezidente care solicita direct inregistrarea fiscala - la organul fiscal in raza caruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozitiilor legale fiscale, potrivit art.40 alin.(1) din Codul de procedura fiscala si anume organul fiscal in a carui raza teritoriala se realizeaza tranzactionarea de energie. In cazul in care tranzactionarea se realizeaza pe pietele administrate de OPCOM, organul fiscal competent este Administratia Sector 3 a Finantelor Publice;
- in cazul persoanelor nerezidente care au obligatia/opteaza sa-si desemneze un imputernicit potrivit art.18 din Codul de procedura fiscala - la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului.
2. Persoanele nerezidente care opereaza pe pietele de energie din Romania sunt obligate sa constituie, in termen de 15 zile, garantii sub forma de cash colateral, respectiv consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului pe seama organului fiscal central sau scrisoare de garantie bancara.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cuantumul garantiei este de 1 milion euro, echivalent in lei, stabilit la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data constituirii garantiei.
Procedura privind depunerea declaratiei pe propria raspundere privind modalitatea de plata a contributiei la Fondul de Tranzitie Energetica, precum si de constituire si executare a garantiei, a fost aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1843/2022.
Sursa: ANAF
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 119/2022: Preturile finale plafonate la energie electrica si gaze se aplica pana pe 31 august 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"