Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394-ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Ce e bine sa stim despre acest formular

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mai. 2022 Exclusiv
Ce e bine sa stim despre Declaratia 394
Tags: formulare impozite, declaratia 394, avansuri, bonurile fiscale, taxare inversa

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat, in data de 5 aprilie 2022, Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform OPANAF 77/2022. Formularul este utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii aprilie 2022.

Anaf declaratia 394 ultima versiune

Declaratia 394 2022:

Pana acum, in formularul 394 - Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, in cartusul C - Operatiuni desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt inscrise operatiunile prevazute la art. 331 din Codul fiscal referitoare la tranzactiile pentru care se aplica taxarea inversa, respectiv cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii/terenuri, aur de investitii, telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC, laptopuri. 
 
Aceste operatiuni se completeaza separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, categorie de bunuri/servicii supuse taxarii inverse si pentru fiecare cota defalcata de TVA.
 
In acest context a fost propusa introducerea in declaratia informativa D394, in cadrul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa, a livrarii de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila.
 
Acestea vor fi inscrise in cartusul C - Operatiuni desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
 


Articol initial:

Declaratia 394 2021:


Modificari ale formularului aduse de Ordinul 3281/2020:

Ordinul nr. 3281/2020 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 764 din 21 august 2020.

In vederea realizarii masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ca obiectiv al Planului de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat, precum si ca urmare a solicitarilor transmise de Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, una dintre actiunile de intreprins asumate este reprezentata de introducerea in declaratia 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, a unei casete in vederea declararii de catre contribuabili daca au efectuat sau nu operatiuni cu persoanele afiliate in perioada de raportare.
 
In acest context, a fost identificata necesitatea declararii de catre persoanele impozabile, prin intermediul declaratiei informative D394, daca au efectuat operatiuni cu persoane afiliate. 
 
Astfel, in sectiunea 1 a declaratiei informative 394, in situatia in care persoanele impozabile au desfasurat/nu au desfasurat in perioada de raportare operatiuni cu persoane afiliate, conform definitiei prevazute la art.7 din Codul fiscal, vor bifa casuta corespunzatoare.


Pentru a vedea Ordinul 3281/2020, click AICI<<

NOU! Modificare de ultima ora a Declaratiei 394, privind tranzactiile cu persoanele afiliate!Evitati o amenda de pana la 14.000 de lei, click AICI.


ARTICOL INITIAL 2020:

Ce este D394? 


Declaratia 394, Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform  OPANAF 2264/2016, este utilizata incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2017  - publicat in 31.01.2017.

Declaratia 394 a fost modificata in mai multe randuri de la inceputul anului 2019, iar ultimele schimbari au fost operate la finele lunii iulie 2019, odata cu publicarea si intrarea in vigoare a Ordinului ANAF nr. 2264 /2016. 
 
Potrivit acestui act normativ, persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa cuprinda in Declaratia 394 toate operatiunile de livrari sau achizitii de bunuri efectuate catre, dar si de la contribuabili, fie ei platitori sau neplatitori de TVA (persoane fizice si persoane juridice). 

Cine depune D394 la ANAF?

 
Potrivit prevederilor legale in vigoare, declaratia 394 trebuie sa fie completata si depusa la Fisc de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul /prestatorul sau beneficiarul. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

Declaratia 394 trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

De asemenea, in declaratia 394 se inscriu, pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:
-baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
-valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au sau nu inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
-valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal.

Totodata, mai au obligatia de a depune la Fisc declaratia 394 si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. in schimb, nu se inscriu in formularul 394 achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.

In acest caz, declaratia 394 trebuie sa contina facturile primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si alte documente.

In declaratia 394 se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Declaratia 394 se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, caz in care platitorul trebuie sa detina un certificat calificat pentru semnatura electronica, sau direct la ghiseul organului fiscal. De asemenea, formularul poate fi transmis si prin posta, cu confirmare de primire.


Declaratia 394 rectificativa


In cazul in care persoana impozabila constata, dupa depunerea declaratiei 394, existenta unor omisiuni /erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si /sau operatiunile care nu au fost declarate, document care inlocuieste practic declaratia informativa depusa initial.
 

Informatii ce se completeaza in formularul 394 

 
Pentru transmiterea declaratiei 394, la sectiunea A a formularului, contribuabilul va completa in continuare datele de identificare ale persoanei inregistrate in scopuri de TVA, astfel:
 
• codul de inregistrare in scopuri de TVA - se va inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO); • codul CAEN, respectiv codul CAEN al activitatii preponderente efectiv desfasurate in perioada de raportare; • denumirea sau numele si prenumele contribuabilului; • domiciliul fiscal, respectiv adresa persoanei inregistrate in scopuri de TVA.
Mai departe, la sectiunea B din declaratie, vor fi furnizate datele de identificare ale reprezentantului legal /imputernicitului, adica codul de identificare fiscala sau codul numeric personal, denumirea /numele si prenumele si adresa domiciliului fiscal.

In ceea ce priveste sectiunea C - Rezumat declaratie privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt cerute, printre altele, in declaratia 394, informatii referitoare la:
 
• numarul total al persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
• numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
• valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri /prestarilor de servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
 • numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, precum si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuat pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
• valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate;
 • numarul facturilor primite si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati.
In sectiunea D a noii declaratii 394, referitoare la Rezumatul declaratiei privind operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA, contribuabilii trebuie sa completeze si informatii despre:
• numarul total al persoanelor neinregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
• numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate; 
 
• valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri /prestarilor de servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate; • numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
 • numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri /prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

Citeste si Ce trebuie sa stii despre declaratia 112.
 

ARTICOL INITIAL 2013:

Prin randurile urmatoare, aducem la cunostinta contribuabililor persoane inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) ca, pana vineri, 25 octombrie 2013, au obligatia depunerii  formularului 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

Va prezentam astfel cele mai importante prevederi referitoare la intocmirea si depunerea Declaratiei 394.

Obligatii declarative

Au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national":

-    persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei pentru operatiuni impozabile in Romania  si taxabile cu cota prevazuta de lege;

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care  este  emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

 Important! in declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si, incepand cu luna august 2013, nici bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul Fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014.

-    persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

Depunerea declaratiei

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.) si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Atentie! In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania. Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Declaratia se poate depune si in format electronic, pe suport electronic, insotit de Anexa nr. 1, in format hartie (doar prima pagina), semnat si stampilat, conform legii. Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat, semnat si stampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.

Programele de asistenta sunt puse la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau pot fi descarcate de pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la de la adresa www.anaf.ro.

*

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927/2011.


Sursa: DGFP Valcea


Citeste si  Declaratia 061. Cine are obligatia depunerii?

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394-ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Ce e bine sa stim despre acest formular":
Rating:

Nota: 4.53 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016