Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat, in data de 5 aprilie 2022, Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform OPANAF 77/2022. Formularul este utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii aprilie 2022.
Anaf declaratia 394 ultima versiune
Declaratia 394 2022:

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea neagra a controlului fiscal
Articol initial:
Declaratia 394 2021:
Modificari ale formularului aduse de Ordinul 3281/2020:
Ordinul nr. 3281/2020 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 764 din 21 august 2020.
In vederea realizarii masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ca obiectiv al Planului de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat, precum si ca urmare a solicitarilor transmise de Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, una dintre actiunile de intreprins asumate este reprezentata de introducerea in declaratia 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, a unei casete in vederea declararii de catre contribuabili daca au efectuat sau nu operatiuni cu persoanele afiliate in perioada de raportare.
Pentru a vedea Ordinul 3281/2020, click AICI<<
NOU! Modificare de ultima ora a Declaratiei 394, privind tranzactiile cu persoanele afiliate!Evitati o amenda de pana la 14.000 de lei, click AICI.
ARTICOL INITIAL 2020:
Ce este D394?
Declaratia 394, Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform OPANAF 2264/2016, este utilizata incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2017 - publicat in 31.01.2017.
Declaratia 394 a fost modificata in mai multe randuri de la inceputul anului 2019, iar ultimele schimbari au fost operate la finele lunii iulie 2019, odata cu publicarea si intrarea in vigoare a Ordinului ANAF nr. 2264 /2016.
Cine depune D394 la ANAF?
Declaratia 394 trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
De asemenea, in declaratia 394 se inscriu, pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:
Totodata, mai au obligatia de a depune la Fisc declaratia 394 si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. in schimb, nu se inscriu in formularul 394 achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
In acest caz, declaratia 394 trebuie sa contina facturile primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si alte documente.
In declaratia 394 se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Declaratia 394 se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, caz in care platitorul trebuie sa detina un certificat calificat pentru semnatura electronica, sau direct la ghiseul organului fiscal. De asemenea, formularul poate fi transmis si prin posta, cu confirmare de primire.
Declaratia 394 rectificativa
In cazul in care persoana impozabila constata, dupa depunerea declaratiei 394, existenta unor omisiuni /erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si /sau operatiunile care nu au fost declarate, document care inlocuieste practic declaratia informativa depusa initial.
Informatii ce se completeaza in formularul 394
In ceea ce priveste sectiunea C - Rezumat declaratie privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt cerute, printre altele, in declaratia 394, informatii referitoare la:
Citeste si Ce trebuie sa stii despre declaratia 112.
ARTICOL INITIAL 2013:
Prin randurile urmatoare, aducem la cunostinta contribuabililor persoane inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) ca, pana vineri, 25 octombrie 2013, au obligatia depunerii formularului 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
Va prezentam astfel cele mai importante prevederi referitoare la intocmirea si depunerea Declaratiei 394.
Obligatii declarative
Au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national":
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei pentru operatiuni impozabile in Romania si taxabile cu cota prevazuta de lege;
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
Important! in declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si, incepand cu luna august 2013, nici bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul Fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014.
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
Depunerea declaratiei
Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.) si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Atentie! In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania. Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
Declaratia se poate depune si in format electronic, pe suport electronic, insotit de Anexa nr. 1, in format hartie (doar prima pagina), semnat si stampilat, conform legii. Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat, semnat si stampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.
Programele de asistenta sunt puse la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau pot fi descarcate de pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la de la adresa www.anaf.ro.
*
Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927/2011.
Sursa: DGFP Valcea
Citeste si Declaratia 061. Cine are obligatia depunerii?

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.53 din 5 din 19 voturi
Articole similare
Contributii sociale pentru membrii consiliului de administratie. Raportam in Declaratia 112?Ce declaratii depunem obligatoriu in august 2013Clauza de neconcurenta. Cum declaram impozitele in Declaratia 112?Impozitarea tichetelor cadou. Cum procedam din punct de vedere fiscal?Documentar fiscal: Ce reguli respectam privind depunerea formularului 221?Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiuneDECLARATIA 394 pentru agentiile de turism. Cum procedam?Declararea contractelor de arenda in D394. Cum procedam?Achizitie deseuri plastic in regim de taxare inversa. Cum incadram operatiunea in DECLARATIA 394?Atentie la depunerea Declaratiei 394!Ultimele articole
DECLARATIA 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?DECLARATIA 394 in 2022. Cine NU are obligatia depunerii formularului?DECLARATIA 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiFacturi de stornare. Exista obligatia de a declara in D394 motivul emiterii acestui document?Reminder ANAF! Pana la finalul lunii martie trebuie depusa DECLARATIA 394Articole similare
Declarare factura avans. Cum intocmim Declaratia 390?AVANSURI la contractele de leasing. Tratament contabil si fiscalPrestari servicii. Cum facturam regularizarea AVANSURIlor?Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?Tratamentul TVA in Romania dupa achizitia unui mijloc de transportUltimele articole
Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul zilnic de plati pentru AVANSURI spre decontare?Modificari introduse prin OUG 98/2023 care se aplica incepand cu 1 noiembrie 2023TVA locuinte 2024. Ce procent se va aplica in 2024 la incheierea contractelor de vanzare-cumparare?Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALELegea 296/2023. Vezi TOATE modificarile aduse plafoanelor de incasari si plati in numerarArticole similare
ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Pana la final de ianuarie 2022 trebuie depusa D 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate in scopuri de TVABuletin informativ CECCAR: Noutati din perioada 19 - 25 iunie 2015Noile case de marcat, loteria bonurilor fiscale si alte masuri fiscale in noul proiectLoteria fiscala s-a modificat din nouUltimele articole
Proiect MFP: Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile nonprofitPot fi emise facturi cu chitanta catre persoanele fizice pentru sumele de pana in 10.000 lei sau este obligatorie casa de marcat?Cum se inregistreaza in contabilitate bonurile de combustibilDeclaratia 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiArticole similare
Deducere TVA din factura completata eronatDeclaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiLivrarea de constructii noi si de parti de constructii noi. Ce cota de TVA se aplica dupa modernizari?Achizitie intracomunitara de la furnizor din Afara UE. Tratament TVAActivitati de transport in UE. Regim TVAUltimele articole
Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVAControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVAFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraRegim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autorAchizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"