Tags: microintreprindere, deducere sponsorizari, impozit pe veniturile microintreprinderilor
O societate comerciala a efectuat in 2021 sponsorizari in valoare de 2500 de lei, care sunt deductibile integral. S-a declarat prin D107 sponsorizarea efectuata. Firma nu a efectuat sponsorizarea in fiecare trimestru, ci la sfarsit de an. Este incorect acest lucru?
Daca societatea ar fi facut sponsorizarea in 2022 pentru anul 2021 trebuie sa se deduca din impozitul pe venit aferent anului 2021 sau din impozitul datorat pe anul 2022? Cum se declara corect sponsorizarea daca este facuta in 2022 pentru anul 2021?
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Potrivit prevederilor Legii nr.32/1994, sponsorizarea in bani si/sau in bunuri materiale se va consemna in evidenta contabila a sponsorului si a beneficiarului sponsorizarii, daca prin lege acestia au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii, pe baza documentelor care atesta efectuarea platii sau predarea, respectiv primirea, bunurilor materiale.
Din punct de vedere fiscal, pentru anul 2021, microintreprinderea poate beneficia de deducerea sponsorizarii din impozit in urmatoarele conditii, mentionate la art. 56 din Codul fiscal:
(11) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
(12) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (11) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
(13) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (11), precum si, dupa caz, aferenta anului in care se aplica prevederile alin. (12). Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Asadar, cei 20% se pot scadea din impozitul datorat de catre societate pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile de sponsorizare.
Daca suma de 2500 lei acordata drept sponsorizare la sfarsitul anului 2021, a fost inregistrata in trimestrul IV 2021, ea se poate scadea din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul respectiv-trimestrul IV 2021 si nu din impozitul anual.
Sponsorizarea care se poate deduce din impozit este reprezentata numai de acea suma care a fost inregistrata in evidenta contabila pe baza documentelor de plata a sumei sau de predare a bunurilor. Astfel, nu puteti sa efectuati sponsorizarea in anul 2022, sa o inregistrati in balanta anului 2021 si sa o deduceti din impozitul pe venit microintreprindere aferent trimestrului IV 2021. Sponsorizarea efectuata in anul 2022 va fi scazuta in limita de 20% din impozitul aferent trimestrului I 2022.
Potrivit prevederilor art.56 din Codul fiscal, privind plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor si depunerea declaratiilor fiscale, microintreprinderile care efectueaza sponsorizari in anul 2022, beneficiaza de facilitate fiscala, in urmatoarele conditii:
1 1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
( )
1 3) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective incluzand, dupa caz, si beneficiarii sumelor reportate din trimestrele anterioare. Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F
(1 4) Declaratia informativa prevazuta la alin. (13) se depune pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (31) si art. 52; microintreprinderile care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (31) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor;
c) pana la termenele prevazute la alin. (3) si (4), dupa caz.
(1 5) Prevederile alin. (11) - (14) se aplica si pentru sponsorizarile efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, catre institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice. In acest caz, deducerea sumelor reprezentand sponsorizari din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in limita prevazuta la alin. (11), se efectueaza in baza contractului de sponsorizare, fara a exista obligatia inscrierii entitatilor beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazut la art. 25 alin. (41).
( )
(2) Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(2 1) in cazul in care valoarea stabilita potrivit alin. (1 1), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal, pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse, in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare. Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plati partiale dividende interimare
Intrebare:
Daca am depus bilant interimar la nivelul trimestrului II 2024, dar conform hotararii AGA am repartizat ca dividende interimare o suma mai mica decat profitul la 30.06.2024, pot face o noua AGA pentru suplimentarea dividendelor interimare? Sau va trebui depus un bilant interimar pentru trimestrul III?
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al abonamentelor cu asigurarile private de sanatate
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii, colaboratori pe proiectele societatii. Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit, ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro /...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul TVA vanzare teren
Intrebare:
Societate, platitoare de TVA a achizitionat un teren de la o persoana fizica, fara TVA.
Nu mai are bani si vrea sa vanda terenul, la un client, care poate sa fie firma sau persoana fizica. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa faca factura dpdv al TVA-ului.
Mentionez ca nu stiu daca terenul e construibil sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asigurare voluntara de sanatate colaboratori
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii (colaboratori pe proiectele societatii). Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro/an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Salariul minim in constructii. Facilitati fiscale
Intrebare:
In vederea aplicarii derogarii sumei de 300 lei introdusa prin OUG 115 si continuata prin OUG 156/2024 ART. LXVI la verificarea primei conditii prevazute la lit.a
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<