Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite-Actual nr. 25/decembrie 2008Studiu de caz: Problema platii impozitului pe venit/profit, precum si a impozitului pe salarii, este clara, ca regula, ...
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite-Actual nr. 25/decembrie 2008
Studiu de caz: Problema platii impozitului pe venit/profit, precum si a impozitului pe salarii, este clara, ca regula, indiferent daca suntem microintreprindere sau unitate platitoare de impozit pe proft.
Ce se intampla insa in cazul unei microintreprinderi care devine platitoare de impozit pe profit in cursul aceluiasi an? Cum se schimba termenele de plata a impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii? Cum si cand se platesc si se declara acestea? Dar impozitul pe profit?
1. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe venit (microintreprinderi)
Impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii se platesc trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
Atentie!
Avem obligatia de a declara impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata.
Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Declaratia de impozit pe venit se depune pana la termenul de plata al impozitului.
2. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe profit
Plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii, si implicit declararea acestora, se efectueaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Impozitul pe profit se plateste si se declara trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
3. Ce se intampla cand microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit?
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Examen Consultant Fiscal 2024 Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
O microintreprindere devine platitoare de impozit pe profit daca, in cursul unui an indeplineste oricare din urmatoarele conditii:
● realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro;
● ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv.
Declararea si plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii se fac lunar, incepand cu luna urmatoare trimestrului in care am devenit platitori de impozit pe profit.
Plata impozitului pe profit, in acest caz se efectueaza luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
In perioada urmatoare nu se mai poate reveni la sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor, respectiv la impozitul pe venit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limite. Nu se datoreaza majorari de intarziere in acest caz. Pentru calculul impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.
Concluzie
Atentie la momentul in care se schimba regulile jocului. Situatia de tranzitie beneficiaza de o reglementare speciala, pe care trebuie sa o cunoastem ca sa putem evita majorarile de intarziere.
Acte normative aplicabile:
Art. 111 alin. (6)-(8) din Codul de procedura fiscala Art. 34 alin. (1) lit. b), art. 57 alin. (21), art. 1071, art. 57 alin. (21), art. 110 din Codul fiscal Pct. 2 din Anexa la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.537/2008 pentru aprobarea Deciziei Comisiei de proceduri fiscale nr. 1/2008.
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
IMPOZIT PE PROFIT de recuperat. Compensare si tratament fiscalCursuri la Camera Consultantilor fiscaliAccizele nu se mai majoreaza de la 1 aprilie. Vezi noua dataANAF publica aplicatia pentru D101Regularizare TVA nededus ca urmare a depasirii plafonului de 220.000 RONUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Firme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
Declararea impozitului pe profit. Se apropie termenul limita!Declaratii informative in scopul determinarii bazei TVA pentru resursa proprie a RomanieiExecutare investii asupra unui imobil. Care sunt implicatiile TVA?Finantele analizeaza punctual Codul fiscal dupa Legea 187/2015OUG pentru acordarea posibilitatii unor firme de a plati TVA la incasareUltimele articole
Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"