Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare cheltuieli. Cand putem aplica structura de comisionar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: refacturare cheltuieli, tva, hg 44/2004, prestari servicii

Urmeaza sa stabilim, prin cele de mai jos, in ce conditii niste cheltuieli aferente unei prestari de servicii pot fi considerate cheltuieli accesorii si cand pot fi refacturate aplicand structura de comisionar.

Exemplu concret: Societatea A incheie un contract cu societatea B pentru prestarea unor servicii de formare. Factura de cazare vine pe numele societatii prestatoare B, dar contractul prevede ca A trebuie sa suporte si cheltuiala cu cazarea formatorului. Vom vedea astfel de ce societatea B nu poate refactura societatii A, aplicand structura de comisionar.

Raspuns:

Din pacate, nu toti termenii utilizati in legislatia fiscala sunt definiti printr-un temei normativ, astfel noi va comunicam opinia noastra cu privire la aceste cheltuieli accesorii, existand riscul sa fie combatuta tocmai pentru ca nu ne putem raporta la o prevedere legislativa.

Cheltuielile accesorii sunt acea structura de costuri, legate in mod rational de efectuarea unui serviciu sau de livrarea unui bun. In lipsa acestor cheltuieli accesorii, serviciile principale sau livrarile principale nu ar putea fi executate sau ar fi executate necorespunzator.

Analizand punctual prevederile de la art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , ce enumera cheltuielile accesorii, si prevederile de la pct. 18 alin. (4) din HG 44/2004, observam ca din punctul de vedere al TVA, cheltuielile accesorii urmeaza intocmai regimul principal al bunurilor si al prestarilor de servicii si nu pot fi refacturate individual, de sine statator, ci in totalitate ca o componenta a intregului serviciu.

De exemplu, efectuam o achizitie intracomunitara in valoare de 10000 euro cu o cheltuiala accesorie de manipulare marfa de 2000 euro. Legislatia interzice refacturarea individuala numai a cheltuielii de manipulare, daca se efectueaza o refacturare, se va refactura la pretul integral.

In exemplul pe care chiar dvs l-ati enumerat, cheltuielile de transport a proiectantilor sunt asimilate serviciului de proiectare si urmeaza natura serviciului de proiectare din punctul de vedere al TVA.

De exemplu, sunt transportati proiectantii de la Bucuresti la Ploiesti cu un taximetru, Locul prestarii de servicii este locul unde efectiv se desfasoara transportul, conform art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal , si ar trebui sa se factureze catre un client persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat, facturarea se face cu TVA din Romania, indiferent daca se comunica un cod valabil de TVA.

Deoarece obiectul principal al contractului este o proiectare, de exemplu la o cladire prototip, ce poate fi utilizata ca model pentru toate constructiile, iar clientul ne comunica un cod valabil de TVA dintr-un alt stat membru, in acest caz facturarea se face in regim de scutire de TVA, conform art. 133 alin. (2) coroborat cu art. 126 alin. (1) din Codul fiscal .

Observam ca diferenta este intre a factura cu TVA si a factura in regim de scutire de TVA, dar regimul este dat efectiv de natura activitatii principale.
In ce priveste aplicarea structurii de comisionar, aceasta consideram ca se poate aplica in orice situatie cand prestarea de servicii este una principala, de sine statatoare, iar exemplul este dat cand societatea A achizitioneaza bunuri de la societatea B, sarcina transportului este in atributiile societatii B.

Deoarece B nu poate efectua transportul, A apeleaza la C si refactureaza catre B aceste cheltuieli de transport. Observam in acest caz ca nu discutam de o cheltuiala accesorie livrarii de bunuri, ci de faptul ca cei 2 parteneri au schimbat rolurile activitatii economice.

In ce priveste exemplul dvs, noi consideram ca se poate aplica foarte bine structura de comisionar in legatura cu cazarea formatorului si puteti refactura aceste cheltuieli suportate de dvs in favoarea furnizorului de servicii de formare profesionala.

Practic, serviciile de cazare au locul prestarii de servicii, unde se efectueaza cazarea, conform art. 133 alin. (4) din Codul fiscal , iar daca acestea sunt furnizate de un hotel din Romania, in mod obligatoriu dvs veti refactura aceste cheltuieli de cazare cu TVA din Romania in procent de 9%, chiar daca beneficiarul facturii va comunica un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare cheltuieli. Cand putem aplica structura de comisionar?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016