Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare cheltuieli. Ce cota de TVA e corecta la facturare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: refacturare cheltuieli, factura utilitati, codul fiscal, cota tva, ianuarie 2016

In cazul urmator, se primeste de la un furnizor factura de utilitati. Serviciile sunt aferente lunii decembrie 2015. Factura este emisa in luna ianuarie 2016 cu TVA 20%. A fost aplicat pct. 8 art. 21. Vom stabili mai jos daca s-a procedat corect.

In sensul art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, cand pentru aceeasi prestare de servicii intervin mai multe persoane impozabile care actioneaza in nume propriu, prin tranzactii succesive, indiferent de natura contractului, se considera ca fiecare persoana este cumparator si revanzator, respectiv a primit si a prestat in nume propriu serviciul respectiv. Fiecare tranzactie se considera o prestare separata si se impoziteaza distinct, chiar daca serviciul respectiv este prestat direct catre beneficiarul final.

Prevederile de mai sus se aplica sub denumirea de structura de comisionar in cazurile prevazute la pct. 31 alin. (4) din Normele Metodologice date in aplicarea art. 286 din Codul Fiscal.

Punctul 31 alin. (4) din Normele Metodologice precizeaza ca, in cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).

Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.

In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite cele doua conditii prevazute mai sus, nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea prestarilor pe care le refactureaza. In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.

Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.

Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturat,  referitoare, printre altele, la locul prestarii, cotele, scutirile prestarii refacturate.

In toate situatiile in care prestarile sunt distincte de serviciul de inchiriere, locatorul aplica structura de comisionar, aplicand regimul fiscal adecvat pentru fiecare prestare in parte, in functie de natura acestora.

Conform art. 291 alin. (4) din Codul Fiscal, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei. Situatia prezentata de dvs. nu se numara printre exceptiile prevazute de art. 282 alin. (2). Totodata, conform alin. (6) al art. 291, in cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (5). Astfel, se procedeaza la regularizarea cotei de TVA doar pentru cazurile prevazute de art. 282 alin. (2) si (5). Daca operatiunea nu se incadreaza pe aceste alineate, atunci cota de TVA aplicabila este cea de la data exigibilitatii, respectiv cota in vigoare la data emiterii facturii, asa cum am precizat mai sus.

In consecinta, utilitatile aferente lunii decembrie, refacturate in luna ianuarie 2016, vor avea o cota de TVA de 20%, factura primita fiind corecta.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare cheltuieli. Ce cota de TVA e corecta la facturare?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016