keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzarea produselor finite prin magazine proprii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2009
Tags: caen, reglementari contabile

Pentru inceput, am preluat din Ordinul nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala CAEN, publicat in M.Of. nr. 293 din 3 mai 2007, ...

Pentru inceput, am preluat din Ordinul nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea „Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN“, publicat in M.Of. nr. 293 din 3 mai 2007, doua definitii concludente:

➔ produs finit = produsul pentru care prelucrarea s-a incheiat;
➔ productia = o activitate care are drept rezultat un produs.

Deci, asa cum este si firesc, rezultatul activitatii de productie se concretizeaza in obtinerea de produse finite.

Ulterior, am apelat la prevederile O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene si am aflat ca se recunoaste faptul ca pentru realizarea produselor finite trebuie achizitionate diverse materii prime si materiale consumabile. Materiile prime achizitionate participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.

La procesul de fabricatie participa sau ajuta si materialele consumabile. |n functie de natura produsului finit, in categoria materialelor consumabile se includ materialele auxiliare, combustibilii, materialele pentru ambalat, piesele de schimb, semintele si materialele de plantat, furajele etc.

Spre deosebire de materiile prime, materialele consumabile nu se regasesc in produsul finit.

Cu toate acestea, costul de productie al unui bun cuprinde atat costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile, cat si cheltuielile de productie care pot fi atribuite direct bunului.

Sintetic, cheltuielile de productie cuprind:

✓ cheltuielile directe aferente productiei: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie;
✓ cota cheltuielilor indirecte de productie alocata direct proportional cu productia obtinuta.

Deducerea taxei aferente achizitiilor


D.p.d.v. fiscal, pentru materiile prime, materialele, serviciile si utilitatile achizitionate, producatorul este indreptatit sa deduca TVA inscrisa in facturile furnizorilor doar daca este inregistrat in scopuri de TVA si daca se incadreaza in prevederile art. 145 si 146 din Codul fiscal.

Astfel, pentru o firma stabilita pe teritoriul Romaniei care produce diverse bunuri pe care le vinde unor clienti stabiliti pe teritoriul Romaniei, prin art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se permite exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor deoarece se considera ca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile. |ntr-adevar, prin vanzarea bunurilor obtinute, producatorul realizeaza operatiuni taxabile fie cu cota standard TVA de 19%, fie cu cota redusa de 9%.

Conditii
Exercitarea dreptului de deducere se face doar cu respectarea urmatoarelor conditii impuse prin art. 146 alin. (1):

➔ pentru achizitiile de la parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei, inregistrati in scopuri de TVA: sa fie in posesia unei facturi completate cu toate informatiile reglementate la art. 155 alin. (5);

➔ pentru achizitiile de la parteneri stabiliti in state terte pentru care suma TVA datorata a fost achitata in vama:
– sa fie in posesia unei declaratii vamale de import sau a unui act constatator emis de organele vamale, din care sa rezulte calitatea sa de importator al bunurilor d.p.d.v. al TVA;
– sa dovedeasca prin documente plata TVA in vama;

➔ pentru achizitiile de la parteneri stabiliti in state membre pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa prin utilizarea formulei contabile
4426 = 4427:
– sa detina o factura sau o autofactura sau orice al tip de document care cuprinde informatiile necesare pentru identificarea operatiunii de achizitie;
– sa inregistreze taxa ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea.

Nu uitati!
Justificarea exercitarii dreptului de deducere trebuie dovedita doar in baza exemplarului original al documentelor enumerate, fapt mentionat in mod expres prin Normele de aplicare a Codului fiscal la punctul 46 alin. (1) dat in aplicarea art. 146.

Destinatia produselor finite
Produsele finite sunt bunurile care au parcurs toate fazele procesului de fabricatie fara a mai avea nevoie de prelucrari ulterioare si care corespund d.p.d.v. calitativ pentru a fi destinate consumului.

Dupa obtinerea produselor finite, producatorul are trei optiuni in functie de cererea pe piata a produselor si de nevoia sa de lichiditati pentru continuarea procesului de productie:

a) sa depoziteze produsele in vederea vanzarii;
b) sa nu depoziteze produsele, dar sa le expedieze direct clientilor de la care a primit comenzi ferme;
c) sa transfere produsele la magazinele proprii pentru a fi vandute in regim de comert cu amanuntul.

Transferul produselor finite in magazine proprii Prin transferarea din gestiunea depozitului de produse finite in gestiunea magazinelor proprii, produsele finite devin marfuri. Asa cum se mentioneaza in O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, atat produsele finite cat si marfurile fac parte din aceeasi categorie a activelor circulante. Difera doar contul in care sunt inregistrate: produsele finite in contul 345 si marfurile in contul 371.

Totusi, cele doua conturi nu se exclud reciproc, acestea „colaboreaza“ prin corespondenta dintre debitul si creditul fiecarui cont in parte.

Pe scurt, despre:
➔ contul 345 „Produse finite“: cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de produse finite. |nregistrarile care se efectueaza sunt:

– in debit: valoarea la pret de inregistrare a produselor finite intrate in gestiune in corespondenta cu creditul contului 711 „Variatia stocurilor“;
– in credit: valoarea la pret de inregistrare a produselor finite transferate in magazinele de vanzare proprii in corespondenta cu debitul contului 371 „Marfuri“;

➔ contul 371 „Marfuri“: cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfuri. |nregistrarile care se efectueaza sunt:

– in debit:
a) valoarea la pret de inregistrare a produselor finite transferate magazinelor proprii in corespondenta cu creditul contului 345 „produse finite“;
b) valoarea adaosului comercial in corespondenta cu creditul contului 378 „Diferente de
pret la marfuri“;

– in credit:
a) valoarea TVA neexigibila aferenta marfurilor iesite din gestiune in corespondenta cu
creditul contului 4428 „TVA neexigibila“;
b) valoarea la pret de inregistrare a marfurilor iesite din gestiune prin vanzare in corespondenta cu debitul contului 607 „Cheltuieli privind marfurile“;
c) valoarea adaosului comercial in corespondenta cu debitul contului 378 „Diferente de
pret la marfuri“;
d) valoarea TVA neexigibila aferenta marfurilor iesite din gestiune in corespondenta
cu debitul contului 4428 „TVA neexigibila“.

Dupa cum se poate observa, in categoria marfurilor se cuprind si produsele finite obtinute din productia proprie, transferate ulterior in magazinele proprii in vederea vanzarii directe catre consumatori persoane juridice si persoane fizice.

Baza legala a vanzarilor prin magazine proprii

 Aceasta modalitate de vanzare a produselor finite este reglementata prin O.G. nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata in M.Of. nr. 603 din 31 august 2007. Acest act normativ a fost aprobat prin Legea nr. 650 din 7 decembrie 2002, publicata in M.Of. nr. 914 din 16 decembrie 2002, care nu a
fost republicata pana in prezent.

Prin O.G. nr. 99 din 29 august 2000, magazinele proprii ale producatorilor sunt reglementate la articolul 29 si sunt definite drept „magazin de fabrica“ sau „depozit de fabrica“. |n cadrul acestor structuri de vanzare prin care se comercializeaza doar bunurile obtinute din productia proprie, produca torii sunt obligati sa respecte toate conditiile impuse oricarui comerciant care desfasoara activitati de comert cu amanuntul.

Vanzarea cu pret redus

 1) baza legala a vanzarilor cu pret redus: |n cadrul unor astfel de magazine, producatorii
pot practica si vanzari cu pret redus, operatiuni care nu trebuie supuse notificarii la primariile teritoriale.

Vanzarile cu pret redus in cadrul magazinelor proprii este reglementata prin O.G. nr. 99 din 29 august 2000 la art. 16 lit. c) din cadrul capitolului 5 „Practici comerciale“.
Cu exceptia produselor alimentare, producatorii pot practica vanzari cu pret redus pentru acea parte din productia lor care indeplineste urmatoarele conditii asupra carora consumatorii au fost informati:

nu a fost anterior oferita spre vanzare din cauza defectelor de fabricatie;
face obiectul retururilor din reteaua comerciala;
reprezinta stocul din productia sezonului anterior ramas nevandut.

Pentru a demonstra respectarea acestor conditii, producatorii sunt obligati sa justifice originea si data de fabricatie a produselor vandute cu pret redus.
|ncadrata la „Practici comerciale“ agreate prin lege, vanzarea cu pret redus presupune uneori si o vanzare in pierdere. Prin art. 17 se interzice comerciantilor vanzarea de produse in pierdere, cu exceptia vanzarii cu pret redus a produselor efectuate in structuri de vanzare denumite „magazin de fabrica“ sau „depozit de fabrica“: „Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) – c), e) – i)“

2) TVA la vanzari cu pret redus
Deoarece nu este reglementata in mod expres prin titlul VI din Codul fiscal, consider ca vanzarea cu pret redus nu afecteaza exercitarea dreptului de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor destinate obtinerii de produse finite vandute ulterior cu pret redus, astfel incat producatorii sa fie obligati sa isi ajusteze acest drept exercitat initial. Vanzarea cu pret redus afecteaza doar suma TVA colectata prin reducerea bazei de impozitare!

Aceasta reducere este admisa prin art. 137 alin. (3) „Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:

a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;“. Data exigibilitatii taxei se considera data vanzarii bunurilor catre clienti.

Exemplu:
Firma „Nor-de-ploaie“ are ca obiect de activitate productia de umbrele pliante, realizand lunar o productie de 1.000 de umbrele la o valoare de 26.000 lei calculata la un pret de productie de 26 lei/bucata. Firma „Nor-de-ploaie“ este inregistrata in scopuri de TVA si realizeaza operatiuni taxabile cu cota standard TVA de 19%. Productia obtinuta se vinde pe baza de comenzi ferme in procent de 75%, diferenta de 25% fiind comercializata prin magazinul propriu. |n luna ianuarie 2009, pentru obtinerea productiei planificate, firma „Nor-deploaie“ efectueaza diverse cheltuieli de exploatare structurate astfel:

– cheltuieli cu materiile prime (60%) : 15.600 lei;
– cheltuieli cu materiale auxiliare (20%) : 5.200 lei;
– cheltuieli cu salariile (12%) : 3.120 lei;
– cheltuieli de regie (8%) : 2.080 lei.

Pentru toate achizitiile efectuate de la furnizorii de bunuri si prestatorii de servicii inregistrati in scopuri de TVA firma „Nor-de-ploaie“ isi exercita dreptul de deducere a TVA.

Pretul de livrare unitar al fiecarui produs este de 26 de lei/bucata, exclusiv TVA.
Din productia realizata, cantitatea de 750 de bucati umbrele cu o valoare de 19.500 lei este livrata direct clientilor in baza comenzilor lansate si cantitatea de 250 de bucati umbrele cu o valoare de 6.500 lei este transferata in magazinul propriu.

In baza transferului efectuat, magazinul trebuie sa faca receptia marfurilor, moment in care formeaza si pretul de vanzare cu amanuntul in care este inclusa si TVA neexigibila.

|n magazinul propriu, umbrelele sunt comercializate la un pret unitar de 35 lei, structurat astfel:
– pret de livrare : 26,00 lei;
– adaos comercial 13,15% : 3,42 lei;
– TVA neexigibila : 5,58 lei.

Deoarece cantitatea de 50 de umbrele ramane nevanduta, in luna martie 2009 se face o reducere de pret de 9,37%, noul pret de vanzare cu amanuntul fiind de 32 lei/bucata, structurat astfel:

– pret de livrare : 26,00 lei;
– adaos comercial 3,15% : 0,82 lei;
– TVA neexigibila : 5,18 lei.

Inregistrarile contabile care se efectueaza de catre firma „Nor-de-ploaie“ sunt:

➔ achizitia materiilor prime si a materialelor auxiliare pentru realizarea productiei, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrisa in facturile furnizorilor:

              %                              401                18.564 
                                            „Furnizori“ 
               301                                                      15.600
„Materii prime“ 
             4426                                                       2.964
„TVA deductibila“

                            =               401                   6.188

                                            „Furnizori“ 
              302                                                        5.200
„Materiale consumabile“ 
              4426                                                         988
„TVA deductibila“

➔ consumul materiilor prime si a materialelor auxiliare in procesul de productie:

              601                =                301                15.600
„Cheltuieli cu                               „Materii prime“
materiile prime“

              602                              302                5.200
          „Cheltuieli cu                „Materiale
materialele consumabile“      consumabile“

➔ consumul cu energia electrica, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrise in factura furnizorului:

                            =               401                2.475 
                                            „Furnizori“ 
              605                                                     2.080
„Cheltuieli cu energia electrica“ 
              4426                                                      395
„TVA deductibila“

➔ salarii si contributii sociale:

              641                =                421             2.522

              645                              431                598
„Cheltuieli privind              (18% C.A.S. + 0,5%
asigurarile si                     fond somaj + 5,2%
protectia sociala“                C.A.S.S.)

➔ obtinerea produselor finite:

              345                =                711                26.000 
              „Produse finite“        „Variatia (1.000 buc. stocurilor“ x 26 lei/buc.)

➔ vanzarea produselor finite catre diversi clienti pe baza facturilor emise:

              411                =                %                26.775
           ,,Clienti“                               701             22.500 
                                            „Venituri (750 buc. x din 30 lei/buc.) vanzarea produselor 
                                                           finite“ 
                                                           4427         4.275 
                                                     „TVA colectata“

➔ descarcarea gestiunii de produse finite:

              711                             345                19.500
„Variatia stocurilor“                 „Produse (750 buc. x finite“ 26 lei/buc.)

➔ transferul produselor finite in gestiunea magazinului propriu: 

              371                                               8.750 
              „Marfuri“ (250 buc. x 35 lei/buc.) 
                                                     345                  6.500 
                                            „Produse (250 buc. x finite“ 26 lei/buc.) 
                                                    378                      854 
                                            „Diferente de pret la marfuri“ 
                                                 4428                1.396 
                                            „TVA neexigibila“

Nota: se constata amanarea colectarii TVA pana la momentul vanzarii efective a marfurilor, moment in care TVA neexigibila aferenta marfurilor din stoc devine TVA exigibila aferenta marfurilor iesite din stoc.

➔ descarcarea gestiunii de produse finite: 

             711                              121                6.500
„Variatia stocurilor“                „Profit (250 buc. x sau 26 lei/buc.) pierdere“

Nota: consider corecta trecerea soldului creditor al contului 711 asupra contului de profit si pierdere, suma aferenta produselor vandute prin magazin deoarece contravaloarea acestora se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare de doua ori:

– prima data, la finalizarea procesului de productie prin inregistrarile contabile aferente
costului de productie (vezi formulele contabile 601 = 301, 602 = 302, 641 = 421 etc.);
– a doua oara, la vanzarea marfurilor prin magazin prin formula contabila 607 = 371.

Daca nu s-ar efectua o astfel de inregistrare, d.p.d.v. contabil societatea ar inregistra pierdere in urma procesului de productie.

➔ vanzarea produselor finite prin magazin:

              5311                                           7.000
            „Casa in lei“                        707                5.883

                                              „Venituri din vanzarea marfurilor“ 
                                                    4427                1.117 
                                            „TVA colectata“

Nota: Asa cum se poate constata, veniturile realizate nu se mai inregistreaza in contul 701 „Venituri din vanzarea produselor finite“, ci in contul 707 „Venituri din vanzarea marfurilor“.

➔ descarcarea gestiunii de marfuri:

                                          371                7.000 
              607                                                      5.200
„Cheltuieli privind marfurile“ 
             378                                                         683
„Diferente de pret la marfuri“

              4428                                                    1.117
„TVA neexigibila“

➔ reducerea de pret aferenta produselor din magazinul propriu (in rosu):

              371                                            - 150
„Marfuri“ (50 buc. x 3 lei/buc.) 
                                                   378                – 130 
                                            „Diferente (50 buc. x de pret 2,6 lei/buc.) la marfuri“ 
                                                4428                    - 20

                                            „TVA (50 buc. x neexigibila“ 0,4 lei/ buc.)

➔ vanzarea marfurilor cu pret redus prin magazinul propriu:

              5311                =                             1.600
          „Casa in lei“                          707                1.345 
                                            „Venituri din vanzarea marfurilor“ 
                                                      4427                255 
                                            „TVA colectata“

➔ descarcarea gestiunii de marfuri vandute la pret redus:

                                          371                1.600 
              607                                                      1.300
„Cheltuieli privind marfurile“  

              378                                                          45
„Diferente de pret la marfuri“ 
              4428                                                      255
„TVA neexigibila“

Retineti!
|n situatia in care o firma producatoare are si un magazin propriu de vanzare cu amanuntul a produselor obtinute, in balanta sintetica de verificare a conturilor regasim:

a) doua categorii de cheltuieli, dar si doua categorii de venituri:

✓ contul 601, in corespondenta cu contul 711, conturi care reflecta rezultatul activitatii de productie;

✓ contul 607 in corespondenta cu contul 707 conturi care reflecta rezultatul activitatii de comercializare a marfurilor;

b) rulaje ale contului 4427, dar si rulaje ale contului 4428.
Articol prealut din Revista Romana de TVA nr. 1/ianuarie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016