Tags: reglementari contabile, persoane juridice fara scop patrimonial
Obligatia persoanelor juridice fara scop patrimonial in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor contabile potrivit Ordinului ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.
Obligatie
Reglementarile contabile sunt obligatorii pentru asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru alte persoane juridice infiintate in baza unor legi speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Reglementarile contabile se refera in principal la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, si in subsidiar la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice. Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a Comunitatilor Economice Europene, prevazute in anexa la Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009.
Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, potrivit legii, sunt supuse auditului financiar, care se efectueaza de catre auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, in conditiile legii, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Formulare de bilant
Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilantul,
- contul rezultatului exercitiului,
- notele explicative la situatiile financiare anuale.
Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant prescurtat,
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului,
- notele explicative la situatiile financiare anuale simplificate.
Situatiile financiare anuale, respectiv situatiile financiare anuale simplificate constituie un tot unitar. Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial. Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt supuse, potrivit legii, verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari, dupa caz.
Optiunea pentru contabilitatea in partida simpla
Persoanele juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
- unitatile de cult;
- asociatiile de proprietari.
Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
Sistemul de contabilitate in partida simpla, in sensul prezentelor reglementari, reprezinta ansamblul registrelor si documentelor contabile, legal reglementate, care servesc la inregistrarea in contabilitate, in mod obligatoriu cronologic si sistematic, a operatiunilor economice consemnate in documentele justificative.
Nomenclatorul privind principalele registre si formulare, comune pe economie, privind activitatea financiara si contabila, precum si modelele registrelor contabile, modelele formularelor contabile specifice si normele de intocmire si utilizare a acestora, privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, sunt prevazute in anexa ordinului. Persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevazute in anexa, sau numai o parte dintre acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate.
In functie de necesitati, persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza si celelalte registre si formulare comune pe economie, privind activitatea financiara si contabila. De la caz la caz se vor folosi si alte formulare prevazute in mod expres de actele normative care reglementeaza activitati economice specifice.
Modelele formularelor, comune pe economie, pot fi adaptate in functie de specificul si de necesitatile persoanelor juridice fara scop patrimonial, cu conditia respectarii continutului minimal de informatii si a normelor metodologice de intocmire si utilizare a acestora.
De retinut! Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
Atentie! Persoanele juridice fara scop patrimonial care, potrivit prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.329/2001, puteau organiza si conduce contabilitatea in partida simpla numai cu avizul directiilor generale ale finantelor publice judetene. Intrucat ordinul a fost abrogat prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.969/2007, incepand cu 1 ianuarie 2008, aceasta categorie de contribuabili aveau obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Chirii. Venituri din pensii. Declaratia unica
Intrebare:
1. Am estimat anul trecut in declaratia unica venituri cumulate din chirii si dobanzi pentru anul 2024 la nivelul de 12-24 salarii minime pe economie, anul acesta am constatat ca veniturile se incadreaza la 6-12 salarii minime pe economie. Am inteles de la Anaf ca in situatia data trebuie sa rectific declaratia de anul trecut pe estimat 2024, sa nu ma trezesc ca dubleaza. Ce nu inteleg este daca acum la declaratia finala de anul acesta in situatia daca fac rectificativa la estimat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Generare cod UIT. RO e -Transport. LIC
Intrebare:
Avem o livrare intracomunitara catre Bulgaria. Ce tara trecem la campul din UIT de la Partener Comercial denumit Stat Membru UE? Tot la Partener comercial se solicita si celelalte date ale partenerului: Numar inregistrare partener si Denumire partener. Noi treceam la statul membru UE: BULGARIA, dar acum a aparut un i mic cu informatia ca la Statul membru UE ar trebui trecut "Statul furnizorului care factureaza bunurile", ceea ce ar insemna sa trecem Romania,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe cladiri
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in valoare de 200 milioane lei.
In valoarea totala de 300 milioane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica dividende realizate in 2024
Intrebare:
In declaratia unica 2023/2024 la estimat am trecut la CASS cap.II.3 rd 1 suma de 86.915 reprezentand venituri din dividende iar la 3 suma de 7.920 lei (24*3300*10%)
Cum completez DU 2024/2025 pentru veniturile din dividdende obtinute in 2024 in suma de 151.915 lei.
Va rog frumos sa-mi indicat capitolul, randul si suma.
Va mutumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Credit fiscal extern. Declaratia 101
Intrebare:
Societatea a realizat venituri impozabile la sediul permanent din Suedia in anul 2022. Impozitul datorat a fost achitat in februarie 2024. Creditul fiscal extern nu a fost cuprins in D101 pe anul 2022. Impozitul a fost inregistrat in februarie 2024 astfel: 117 = 441.2, respectiv 441.2 = 5124. Intrebarea este, daca depunem rectificativa la D101 pe anul 2022, sau cuprindem creditul fiscal extern in D101 pe anul 2024? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<