Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Reglementari contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2011
Tags: reglementari contabile, persoane juridice fara scop patrimonial

Obligatia persoanelor juridice fara scop patrimonial in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor contabile potrivit Ordinului ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

  
Obligatie
Reglementarile contabile sunt obligatorii pentru asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru alte persoane juridice infiintate in baza unor legi speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
 
Reglementarile contabile se refera in principal la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, si in subsidiar la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice. Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu  Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a Comunitatilor Economice Europene, prevazute in anexa la Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009.
 
Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, potrivit legii, sunt supuse auditului financiar, care se efectueaza de catre auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, in conditiile legii, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial.
 
Formulare de bilant
Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilantul,
- contul rezultatului exercitiului,
- notele explicative la situatiile financiare anuale.
 
Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant prescurtat,
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului,
- notele explicative la situatiile financiare anuale simplificate.
Situatiile financiare anuale, respectiv situatiile financiare anuale simplificate constituie un tot unitar. Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial. Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt supuse, potrivit legii, verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari, dupa caz.
 
Optiunea pentru contabilitatea in partida simpla
Persoanele juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
- unitatile de cult;
- asociatiile de proprietari.
 
Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
 
Sistemul de contabilitate in partida simpla, in sensul prezentelor reglementari, reprezinta ansamblul registrelor si documentelor contabile, legal reglementate, care servesc la inregistrarea in contabilitate, in mod obligatoriu cronologic si sistematic, a operatiunilor economice consemnate in documentele justificative.
 
Nomenclatorul privind principalele registre si formulare, comune pe economie, privind activitatea financiara si contabila, precum si modelele registrelor contabile, modelele formularelor contabile specifice si normele de intocmire si utilizare a acestora, privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, sunt prevazute in anexa ordinului. Persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevazute in anexa, sau numai o parte dintre acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate.
In functie de necesitati, persoanele juridice fara scop patrimonial pot utiliza si celelalte registre si formulare comune pe economie, privind activitatea financiara si contabila. De la caz la caz se vor folosi si alte formulare prevazute in mod expres de actele normative care reglementeaza activitati economice specifice.
 
Modelele formularelor, comune pe economie, pot fi adaptate in functie de specificul si de necesitatile persoanelor juridice fara scop patrimonial, cu conditia respectarii continutului minimal de informatii si a normelor metodologice de intocmire si utilizare a acestora.
 
De retinut! Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
 
Atentie! Persoanele juridice fara scop patrimonial care, potrivit prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.329/2001, puteau organiza si conduce contabilitatea in partida simpla numai cu avizul directiilor generale ale finantelor publice judetene. Intrucat ordinul a fost abrogat prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.969/2007, incepand cu 1 ianuarie 2008, aceasta categorie de contribuabili aveau obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Reglementari contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiModificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016