Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

E-Factura in 2024: Se transmit in sistem facturile pentru consumul de utilitati in cazul in care aveti chiriasi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Ian. 2024
E-Factura in 2024: Se transmit in sistem facturile pentru consumul de utilitati in cazul in care aveti chiriasi?
Tags: e-factura, chiriasi

Suntem o societate care se ocupa cu inchirieri de spatii. Va rugam sa ne transmiteti daca facturile emise de noi catre chiriasi, pentru consumul de utilitati (curent, gaze naturale, apa...), se comunica in E-Factura. Multumesc!

E-factura si facturile pentru consumul de utilitati – raspunsul specialistului:

 

Referitor la intrebarea dumneavoastra privind obligativitatea transmiterii facturilor pentru consumul de utilitati (curent, gaze naturale, apa, etc.) catre chiriasi in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, va informam ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, exista anumite specificatii relevante.

Conform Art. LIX din lege:
1. Operatorii economici, indiferent de statutul lor in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, sunt obligati sa transmita facturile emise in sistemul RO e-Factura in cazul tranzactiilor B2B (business-to-business) si B2G (business-to-government) care au locul livrarii/prestarii in Romania.

2. Sunt exceptate de la aceste prevederi anumite categorii de livrari de bunuri si prestari de servicii, cum ar fi cele efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sau serviciile pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania.

Prin urmare, in contextul operatiunilor dumneavoastra de inchiriere spatii si emitere de facturi pentru utilitati catre chiriasi, este important de mentionat ca obligativitatea utilizarii sistemului RO e-Factura apare doar in cazul tranzactiilor B2B si B2G. Pentru tranzactiile B2C (business-to-consumer), care includ relatia cu chiriasii personae fizice, nu este necesara emiterea facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.

In concluzie, conform prevederilor Legii nr. 296/2023:


1. Pentru chiriasi persoane juridice (B2B): Daca chiriasii dumneavoastra sunt persoane juridice, adica alte companii sau entitati comerciale, atunci trebuie sa emiteti facturile pentru consumul de utilitati prin sistemul national RO e-Factura, conform obligatiilor pentru tranzactiile B2B.

2. Pentru chiriasi persoane fizice (B2C): In cazul in care chiriasii sunt persoane fizice, nu este necesar sa transmiteti facturile prin sistemul RO e-Factura, deoarece aceste tranzactii se incadreaza in categoria B2C, care nu este inclusa in cerintele legislatiei actuale pentru utilizarea RO e-Factura.


Temei legal

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. LIX. -

(1) Operatorii economici ( ) indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA ( ) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania ( ) efectuate in relatia B2B ( ) au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ( )

(2) Operatorii economici ( ) indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA ( ) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania ( ) efectuate in relatia cu institutii publice ( ) altele decat cele efectuate in relatia B2G ( )au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura(...).

(3) Operatorii economici - persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania ( ) efectuate in relatia B2B ( )au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ( )

(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) - (3):
a) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 266 alin. (2) si, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015( );
c) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015( );
d) prestarile de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania conform art. 319 alin. (5) din Legea nr. 227/2015( ).



Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "E-Factura in 2024: Se transmit in sistem facturile pentru consumul de utilitati in cazul in care aveti chiriasi?":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016