Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema: Societatea comerciala cu raspundere limitata din exemplul nostru (click aici)poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA conform art. 153 din Codul fiscal pentru ca realizeaza ...
Problema: Societatea comerciala cu raspundere limitata din exemplul nostru (click aici) poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA conform art. 153 din Codul fiscal pentru ca realizeaza exclusiv operatiuni scutite de taxa pentru care nu are drept de deducere?
Solutie oferita in august 2009: Conform art. 153 alin. (1) din Codul fiscal, se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol de catre o persoana impozabila stabilita in Romania, conform art. 1251 alin. (2) lit. b), care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, iar conform alin. (9) de la acest articol modificarea informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea, sau care apar in certificatul de inregistrare se comunica in termen de 15 zile de la producerea modificarii.
De asemenea, la pct. 66 alin. (7) si (8) din normele metodologice, se prevede ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care in urma inregistrarii respective desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere, iar anularea se va efectua in prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat anularea inregistrarii.
Prin urmare societatea comerciala cu raspundere limitata numai daca desfasoara exclusiv formare profesionala pe baza de autorizatie obtinuta conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile ulterioare, si prestari de servicii si livrari de bunuri strans legate de aceasta activitate, scutite de taxa conform art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal va solicita anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, se stabileste cadrul financiar general pentru gestionarea asistentei financiare nerambursabile alocate Romaniei pentru obiectivul convergenta al politicii de coeziune a Uniunii Europene, precum si a prefinantarii si cofinantarii aferente acestei asistente, in vederea asigurarii unui management financiar eficient al fondurilor provenite din instrumente structurale, care includ si asistentei financiare nerambursabile alocate Romaniei prin intermediul Fondului social european, si se prevede ca Ministerul Finantelor Publice asigura coordonarea managementului financiar al instrumentelor structurale, precum si coordonarea managementului financiar al contributiei publice nationale totale.
Conform art. 8 lit. b), art. 11 lit. e) si art. 15 alin. (1) lit. g) din ordonanta de urgenta, societatile comerciale care au calitatea de furnizori de formare profesionala, care desfasoara numai activitati scutite de taxa pe valoare adaugata, fara drept de deducere, conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, primesc din contributia publica nationala sume pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale din programele operationale care utilizeaza mecanismul platii directe si indirecte.
Sumele pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale din programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte se cuprind in bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritate de management pentru programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte.
Sumele pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale din programele operationale care utilizeaza mecanismul platii directe se cuprind in bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale, la pozitia globala distincta denumita "Cofinantarea asistentei financiare nerambursabile postaderare de la Comunitatea Europeana"
Propunerile de credite bugetare necesare asigurarii sumelor prevazute la art. 8 lit. b) si art. 11 lit. e) se stabilesc de ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management pe baza valorii proiectelor aprobate si/sau a estimarii valorii proiectelor ce urmeaza a fi finantate in cadrul programelor operationale.
Propunerile de credite bugetare necesare asigurarii sumelor prevazute la art. 8 lit. b) si art. 11 lit. e) se includ anual la titlul din clasificatia bugetara referitor la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare.
In sensul acestei ordonante de urgenta, termenii au urmatoarea semnificatie:
Instrumentele structurale este asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Contributia publica nationala totala este totalul fondurilor publice necesare implementarii programelor operationale, format din cofinantarea publica si fondurile aferente cheltuielilor publice, altele decat cele eligibile.
Plata directa este transferul direct din contul Autoritatii de certificare si plata in contul beneficiarului al sumelor reprezentand prefinantare si/sau rambursarea cheltuielilor eligibile, precum si restituirea de la bugetul de stat a sumelor pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale.
Plata indirecta este transferul, prin intermediul Unitatii de plata, in contul beneficiarului, al sumelor reprezentand prefinantarea si/sau rambursarea cheltuielilor eligibile, precum si restituirea de la bugetul de stat a sumelor pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale.
In cazul proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, sumele prevazute la art. 8 lit. b) si art. 11 lit. e) se acorda beneficiarilor mentionati la art. 15 alin. (1), numai cu conditia nedepasirii intensitatii maxime admise a ajutorului de stat/de minimis.
Beneficiarii prevazuti la art. 15 alin. (1) care, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, isi exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale in cadrul programelor operationale au obligatia sa restituie la bugetul de stat sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata dedusa, a carei contravaloare a fost platita beneficiarilor potrivit acestei ordonante de urgenta, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 1 septembrie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce masuri prevede Reforma ANAF? Executarea silita va deveni proces investigativFactura emisa pentru prestari servicii catre firma straina. Cum inregistram?31 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!Luni, 12 septembrie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAEvolutia reglementarii TVA: Cum interpreteaza legiuitorul practicile comerciale existente?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Calculul impozitului pe dividende: ghid completNoua analiza a consultantului fiscal Irina Dumitrescu: Impunerea veniturilor din premiiCine nu depune D 392A si D 392B?Ajustarea TVA. Reglementarea transferului de activeSe mai poate recupera TVA-ul daca firma a devenit neplatitoare de TVA de la 1 februarie?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Ordinul ANAF 2319/2015 modifica formularul 630 si formularul 632 privind stabilirea CASSMinistrul Muncii: Urmeaza masuri simplificate pentru distribuirea biletelor de tratamentRepartizarea dividendelor sub forma de mijloace fixeNou! Procedura pentru a beneficia de facilitatile fiscale si pentru anularea obligatiilor de plata accesoriiANAF a fost obligata la plata propriilor restanteUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?testCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"