Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monografie contabila pentru suspendarea obligatiei la plata ratelor de credit si dobanzii aferente. OUG 37/2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: suspedrea obligatiei la plata ratelor de credit, oug 37/2020

Pe perioada aprilie-decembrie 2020 am obtinut de la banca, in baza OUG 37/2020, o suspendare pentru plata ratelor de credit si dobanzilor aferente creditelor contractate. Dobanda pe aceasta perioada se calculeaza de catre banca si se capitalizeaza, majorand astfel valoarea creditului (datoriei).

Dupa expirarea perioadei de suspendare dobanzile se vor calcula la noua valoare (majorata) a creditelor. Pe perioada suspendarii platilor catre banca, dorim sa inregistram lunar cheltuiala cu dobanda capitalizata.
 
Care este monografia contabila si care sunt implicatiile fiscale ale acestei operatiuni? Multumim.
 

Raspunsul specialistului:

Baza legala:
 
ORDONANTA DE URGENTA nr. 37 din 30 martie 2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori
 
Articolul 2 - (1) Prin derogare de la prevederile O.u.G. (mentionate in actul normativ – n.a.), obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se suspenda la cererea debitorului cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
(2) Perioada maxima de creditare prevazuta in reglementarile creditorilor poate fi depasita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata.
 
Articolul 4 - (1) Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata potrivit art. 2 se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
 
Articolul 5 - (3) Modificarea contractelor de credit potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta se produce prin efectul legii, fara incheierea de acte aditionale. In termen de 30 de zile de la primirea solicitarii, creditorul notifica debitorului clauzele contractuale modificate pentru implementarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
 
 
Opinie:
 
Avand in vedere faptul ca dobanda datorata, suspendata pe perioada respectiva, se va capitaliza (transfera sau adauga) la soldul creditului existent, urmand a fi platita esalonat ulterior perioadei de suspendare, in functie de noua maturitate a creditului, rezulta faptul ca societatea nu va mai inregistra cheltuieli cu dobanzile in perioada respectiva, deoarece dobanda respectiva este transformata in credit si reesalonata. In concluzie, societatea poate inregistra lunar doar transferul dobanzii lunare in contul creditului, dupa cum urmeaza:
 
5198. Dobanzi aferente creditelor bancare = 5191. Credite bancare pe termen scurt (P)
                     pe termen scurt (P)
 
Inregistrarile respective nu genereaza implicatii fiscale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Monografie contabila pentru suspendarea obligatiei la plata ratelor de credit si dobanzii aferente. OUG 37/2020":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016