Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regimul fiscal si contabil aplicabil achizitiilor intracomunitare de bunuri second-hand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2008
Tags: regim fiscal si contabil, regim fiscal second-hand, regim fiscal bunuri second-hand, regim contabil second-hand, regim contabil bunuri second-hand, achizitii intracomunitare

Bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii. Practica ne confirma ca multe firme din Romania, ...

     Bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii.

     Practica ne confirma ca multe firme din Romania, inregistrate in scopuri de T.V.A. in Romania, achizitioneaza astfel de bunuri de la diverse firme stabilite in comunitate.

Acesti furnizori au fie calitatea de proprietari ai acelor bunuri, fie calitatea de revanzatori ai acelor bunuri. in functie de calitatea furnizorului, se aplica regimul normal de taxare sau regimul special de taxare.

Astfel pentru achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand avem doua regimuri de taxare:

a) regimul normal de taxare

Acest regim este aplicabil daca furnizorul este proprietar al bunurilor, de exemplu un autoturism din patrimoniul vanzatorului care decide vanzarea acesteia.

Vanzarea bunurilor reprezinta pentru furnizor o livrare intracomunitara in statul sau, scutita cu drept de deducere a T.V.A. in situatia in care cumparatorul ii comunica codul sau de inregistrare in scopuri de T.V.A. eliberat de autoritatile fiscale din Romania.

Pentru cumparatorul din Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara taxabila in Romania prin formula contabila

                    4426                     =                     4427

Operatiunea se declara de catre cumparatorul din Romania la achizitii intracomunitare prin decontul de T.V.A. cod 300 si prin declaratia recapitulativa trimestriala, cod 390.

Daca o firma din Romania, efectueaza o astfel de operatiune, bunurile achizitionate pot fi comercializate pe teritoriul Romaniei in regim normal de taxare cu cota standard T.V.A., indiferent de faptul ca desfasoara o activitate de comert cu amanuntul sau o activitate de comert cu ridicata.

Aplicata pieselor de schimb achizitionate ca atare sau provenite din dezmembrarea mijloacelor de transport radiate din circulatie.

Regimul normal de taxare se poate aplica chiar daca bunurile comercializate sunt second-hand. Deci, regimul normal de taxare se poate aplica chiar daca bunurile
comercializate sunt second-hand.

b)regimul special de taxare

Acest regim este aplicabil daca furnizorul este o firma revanzatoare, de exemplu, o firma care achizitioneaza un autoturism, il dezmembreaza si vinde piesele de schimb astfel rezultate.

Vanzatorul taxeaza contravaloarea bunurilor livrate cu cota de T.V.A. aplicabila in statul sau, utilizand astfel regimul special. in astfel de situatii, achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand nu se incadreaza la operatiuni impozabile in Romania deoarece operatiunea este taxata de furnizor, in statul membru de unde are loc livrarea bunurilor respective.

Aceasta modalitate de taxare se numeste "regim special" si este reglementata prin art. 126, alineatul 8, lit. c.

Pe factura emisa, furnizorul din statul membru trebuie sa inscrie pe factura mentiunea "regim second-hand", astfel incat atat cumparatorul din Romania cat si organul competent de inspectie fiscala sa fie in masura sa aprecieze utilizarea corecta a regimului de taxare pentru operatiunea de achizitie intracomunitara efectuata pe teritoriul
Romaniei.

Operatiunea se declara de cumparatorul din Romania prin decontul de T.V.A., cod 300 la achizitii neimpozabile, dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa
trimestriala, cod 390.

Daca o firma din Romania, efectueaza o astfel de operatiune, bunurile achizitionate trebuie comercializate pe teritoriul Romaniei prin aplicarea regimului special de taxare doar pentru marja profitului. Marja profitului este reprezentata de diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare aplicat de firma dvs. In calitate de firma revanzatoare.

Pretul de vanzare este format din:

- pretul de cumparare;

- impozitele si taxele (inclusiv T.V.A. aplicata de furnizorul din Comunitate);

- alte cheltuieli: comision, ambalare, transport si asigurare.

Asa cum rezulta din art. 1522 "Regimuri speciale pentru bunurile second-hand", alineatul 2, firmele din Romania sunt obligate sa aplice regimul special numai daca achizitia bunurilor s-a efectuat de la urmatoarele categorii de furnizori din cadrul Comunitatii:

1. furnizori persoane neimpozabile (de exemplu, o persoana fizica);

2. furnizori persoane impozabile care nu si-au exercitat dreptul de deducerea a T.V.A. la momentul achizitiei acelor bunuri . in acest sens, daca nu este o firma revanzatoare, furnizorul din Comunitate este obligat sa inscrie pe factura, in mod expres, ca pentru acel bun nu s-a dedus T.V.A. la momentul achizitiei;

3. o intreprindere mica pentru care acel bun pe care l-a livrat a facut parte din bunurile sale de capital. Acest fapt trebuie mentionat de catre furnizor pe factura emisa.

4. o firma revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.

Deci, daca doriti sa comercializati bunuri prin aplicarea regimului special, trebuie sa analizati daca furnizorii dvs. se incadreaza intr-una din cele patru categorii enumerate.
Daca se incadreaza, aplicati regimul special cu observatia ca nu aveti dreptul sa va exercitati dreptul de deducere a T.V.A. aferenta bunurilor achizitionate destinate revanzarii.

Daca aplicati acest regim nu trebuie sa apelati la formula

                     4426                     =                     4427

care in fapt reprezinta o modalitate de exercitare a dreptului de deducere a T.V.A.

Daca aplicati regimul special, trebuie sa organizati evidenta fiscala pe baza unui registru special al bunurilor vandute in cadrul acestui regim si pe baza unor situatii intocmite pentru determinarea T.V.A. colectata.

Daca nu aplicati regimul special, evidenta fiscala a T.V.A. se organizeaza in mod obisnuit, pe baza jurnalului de vanzare si cumparare.

Referitor la decontul de T.V.A., daca aplicati regimul special, inscrieti la randul 7 din formularul reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 (M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008) doar baza de impozitare (marja profitului) si T.V.A. aferenta, nu valoarea totala a bunului vandut.

In situatia in care se achizitioneaza produse second-hand, indiferent de faptul ca aplicati regimul normal de taxare sau regimul fiscal, d.p.d.v. financiar-contabil trebuie sa procedati astfel:

- daca piesele de schimb sunt achizitionate ca atare,de sine-statator, intocmiti nota de intrare-receptie pe baza facturii primite de la furnizor;

- daca achizitionati autovehicole radiate, numiti o comisie de dezmembrare care are obligatia sa intocmeasca nota de intrare-receptie a bunurilor rezultate din
dezmembrare, dar nu inainte de a da o valoare de piata acelor piese de schimb second-hand.

- chiar daca sunt piese de schimb auto, bunurile receptionate se inregistreaza in contul "marfuri" deoarece sunt destinate vanzarii ca atare, nefiind folosite pentru reparatiile curente ale autovehicolelor din patrimoniul firmei dvs.:

                     371                      =                      401

- in functie de tehnica comerciala de vanzare (cu amanuntul sau cu ridicata) se utilizeaza casa de marcat sau se emite factura catre cumparator;

- in functie de regimul de taxare aplicabil, se colecteaza T.V.A.: fie la marja profitului, fie la valoarea totala a bunului evaluat de comisia de dezmembrare;

- efectuati urmatoarele inregistrari contabile:
a) pentru regimul special:

                     411                      =                      % 
                                                                       707 (costul de achizitie) 
                                                                       704 (marja profitului) 
                                                            4427 (T.V.A. colectata doar la marja  profitului)

b) pentru regimul normal :

                     411                      =                      % 
                                                                       707 (costul de achizitie, sau costul evaluat prin dezmembrare, inclusiv adaosul comercial ) 
                                                                      4427 (T.V.A. colectata la intreaga valoarea din contul 707)

- descarcarea de gestiune a marfurilor vandute, indiferent de regimul de taxare aplicat:

                     607                      =                      371

Pentru a avea un document justificativ de obtinere a pieselor din dezmembrare, se recomanda sa utilizati, orientativ, modelul de proces verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA) din cadrul O.M.F.P. nr. 1850 din 14 decembrie 2004 privind registrele si formularele financiar-contabile (M.Of. nr. 23 bis din 7 ianuarie 2005).

Acest proces verbal, impreuna cu nota de intrare-receptie reprezinta un document de predare la magazie a pieselor si componentelor rezultate si de inregistrare a intrarilor in evidenta contabila a firmei dvs.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016