Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 24 Sep. 2018 Exclusiv
Care este tratamentul fiscal pentru bonurile fiscale de combustibil, ce au CUI-ul cumparatorului trecut pe ele din casa de marcat, dar au valoarea mai mare de 100 de euro? Specialistii nostri vor explica daca in acest caz se poate deduce TVA-ul.
Intrebarea este doar din prisma documentului justificativ, nu legat de alte reglementari privind deducerea TVA (folosire exclusiva a auto pentru firma etc).
Raspunsul specialistului
Potrivit art. 299 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, in vederea exercitarii dreptului de deducere a TVA, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare.
Conform pct. 69 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, facturile emise in conditiile prevazute la art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal constituie documente justificative in vederea deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Potrivit art. 319 alin. (12) din Codul fiscal, persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290 ;
b) In cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura conform alin. (2).
Potrivit art. 319 alin. (13) din Codul fiscal, in urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (21), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin normele metodologice:
a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290; sau
b) In cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (20) sau la alin. (23) sa fie extrem de dificila.

Agricultura Noutati fiscal-contabile Monografii contabile specifice

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Conform pct. 94 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in vederea emiterii de facturi conform prevederilor art. 319 alin. (13) din Codul fiscal, Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale din cadrul Ministerului Finantelor Publice, la solicitarea persoanelor impozabile interesate sau din oficiu, va consulta Comitetul TVA. Persoanele impozabile interesate care solicita consultarea Comitetului TVA pentru emiterea de facturi conform prevederilor art. 319 alin. (13) din Codul fiscal trebuie sa prezinte Directiei generale de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale motivatia solicitarii emiterii de facturi conform art. 319 alin. (13) din Codul fiscal. Din motivatia prezentata trebuie sa rezulte motivele obiective pentru care nu este posibila emiterea facturilor care contin toate elementele prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal. Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale analizeaza daca exista motive obiective pentru care se solicita emiterea de facturi conform art. 319 alin. (13) din Codul fiscal. Daca nu sunt indeplinite conditiile minimale prevazute de lege si/sau se constata ca nu exista motive obiective pentru solicitare, aceste informatii se comunica solicitantului. Solicitarile avizate favorabil de Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale se transmit in vederea consultarii Comitetului TVA, conform prevederilor Directivei 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Ulterior consultarii Comitetului TVA, ministrul finantelor publice emite un ordin prin care aproba, dupa caz, fie emiterea de facturi conform art. 319 alin. (13) lit. a) din Codul fiscal, fie emiterea de facturi conform art. 319 alin. (13) lit. b) din Codul fiscal.
In baza acestor prevederi, opinia mea este ca nu puteti exercita dreptul de deducere a TVA in baza bonului fiscal daca acesta are valoare mai mare de 100 euro. Trebuie sa solicitati factura.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Deducere TVA pentru bonuri de combustibil mai mari de 100 euro":
Rating:
Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Ce reguli aplicam la deducerea TVA in sistemul TVA la incasare?Tabel comparativ TVA. Modificari in Codul fiscal aduse de OUG nr. 24Rovinieta. DEDUCERE TVAValoare reziduala leasing financiar. DEDUCERE TVADrept de DEDUCERE TVA pentru achizitie echipament subventionatUltimele articole
Subventii pentru HoReCa. Societatea isi poate mentine dreptul de DEDUCERE TVA?O societate doreste sa acorde avantaje in natura salariatilor. Sunt cheltuieli deductibile? Se deduce TVA?Recuperare cod TVA. DEDUCERE TVA pentru achizitii efectuate in lunile anterioareTransport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVAFacturi emise dupa control fiscal - DEDUCERE TVA beneficiar
Mai multe articole despre deducere tva
Articole similare
DEDUCERE TVA COMBUSTIBILi si costuri auto dupa 01 iulie 2012
Mai multe articole despre deducere TVA combustibil

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"