Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Legea initiata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru ratificarea Conventiei privind prevenirea si eliminarea violentei si hartuirii la locul de munca a fost promulgata astazi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de camera decizionala, pe 4 martie 2024.
Conventia nr. 190/2019 adoptata pe 21 iunie 2019 la cea de-a 108-a sesiune a Conferintei Internationale a Muncii a Organizatiei Internationale a Muncii la Geneva vizeaza eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii.
„Angajatii au dreptul sa lucreze intr-un mediu in care sa fie respectati indiferent de sex, rasa, etnie sau orientare politica. Observam ca sunt tot mai multe sesizari pentru hartuire. Este nevoie ca masurile sa fie ferme dar proportional cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgata astazi vine sa creeze conditiile pentru un mediu de lucru in care angajatilor sa li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Conform datelor furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2023 au fost inregistrate 511 petitii privind hartuirea sau discriminarea la locul de munca. In urma verificarilor efectuate au fost aplicate 41 de sanctiuni, valoarea totala a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparatie, in urma cu 10 ani, respectiv in anul 2014, erau inregistrate doar 137 de sesizari.
Conceptul de „violenta si hartuire” acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea si mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea sau supravegherea.
Noul cadru legal protejeaza atat angajatii cat si persoanele care lucreaza indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate in perioada de formare, inclusiv stagiarii si ucenicii, lucratorii carora le-a incetat raportul de munca, voluntarii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, precum si persoanele care exercita autoritatea, indatoririle sau responsabilitatile unui angajator.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sursa: Min. Muncii
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"