Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Colectare TVA si cadouri din partea firmei. Cum procedam corect in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, cadouri, tva, contract, vanzare, cumparare, cheltuieli, cont de profit si pierdere

Cadourile oferite de firme pot fi acordate numai in anumite conditii si se inregistreaza diferit in contabilitate. In urma incheierii unui contract de vanzare cu un client, societatea acorda gratuit unele produse care se scad din stoc cu un bon de consum, fiind intocmita la sfarsitul lunii o autofactura pentru colectarea TVA-ului.


  
Se va stabili daca nota contabila pentru aceasta factura este 635 = 4427 si daca aceasta va trebui sa apara in jurnalul de vanzari pentru luna respectiva. In plus, vom vedea daca in declaratia 300 se trece la regularizari si daca 635 este cheltuiala deductibila.

In cazul in care TVA-ul colectat trebuie luat in calcul la determinarea cheltuielii de protocol deductibile, vom stabili daca in aceasta situatie se va face inregistrarea 623 = 4427.

Conform Normelor metodologice de aplicare a art. 128, alin. (8), litera f):

"(10) In sensul  art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 155 alin. (7) din Codul fiscal care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul. (...);"
Incepand cu ianuarie 2013 TVA ce trebuie colectata se calculeaza pentru fiecare cadou in parte pentru suma ce depaseste 100 de lei/cadou si nu pentru totalul sumei ce depaseste plafonul de 2% de deductibilitate a cheltuielilor.

Deci ati intocmit corect autofactura la sfarsitul perioadei fiscale in care bunurile au fost oferite.

Nota contabila prin care se inregistreaza autofactura este 635  =  4427.
Operatiunea apare in Jurnalul pentru vanzari pentru luna respectiva si se trece in Decontul de TVA la randul de regularizari.

Cheltuiala din 635 va fi analizata asemeni unei cheltuieli de protocol iar deductibilitatea ei se va analiza conform art. 21, alin. (3), litera a):

"33. Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei."

Totusi, nu se va folosi 623 pentru ca ea este o cheltuiala de regularizare a unei taxe si nu o cheltuiala propriu zisa de protocol.

Cu toate ca ambele  - si 623 si 635 - sunt cheltuieli de exploatare, faptul ca in Contul de profit si pierdere 635 are un rand separat face ca folosirea sa la regulatizarea TVA sa fie preferabila utilizarii contului 623 pentru o refelectare corecta a cheltuielilor.

Dvs. ati specificat in formularea intrebarii termenul de "cadouri".

Totusi, dat fiind ca este vorba de produse acordate unui client in cadrul unui contract de vanzare, in functie de bunurile pe care le acordati, poate va este util sa analizati si prevederile art. 128, alin. (8), litera e):

"(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):

e) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme;"
"(9) In sensul art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal:

a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;
(...)"

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Colectare TVA si cadouri din partea firmei. Cum procedam corect in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016