Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura primita cu intarziere. Cum corectam erorile de inregistrare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, corectare eroare contabila, impozit pe profit, declaratia 394, tva

Vom stabili mai jos cum va proceda o societate cu TVA la incasare daca in luna iunie 2013 a primit doua facturi din 2012. Se va stabili, asadar, cum va proceda societatea in prezent in ce priveste inregistrarile in contabilitate si obligatiile declarative.




Solutia consultantului:

In opinia noastra, esenta situatiei este data de reglementarea de la art. 134 alin. (4^1) din Codul fiscal, ce stabileste ca regimul de impozitare este cel valabil la data faptului generator al TVA, inclusiv pentru sistemul de TVA la incasare.
 
Pentru achizitiile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in anul 2012, faptul generator al TVA a intervenit la data facturii din acest an, iar societatea putea sa isi deduca TVA la aceasta data, conform art. 145 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabileste ca dreptul de deducere al TVA ia nastere la data exigibilitatii TVA.
 
Astfel, in opinia noastra, societatea are dreptul sa isi deduca TVA intr-un termen maxim de 5 ani, incepand cu 01 ianuarie 2013, conform art. 147^1 din Codul fiscal, respectand si procedura adoptata de norma metodologica pentru acest temei normativ.
 
In opinia noastra, societatea dvs are dreptul sa isi deduca TVA de la aceste achizitii in 2013, indiferent daca sunt achitate sau nu, prin inscrierea sumelor la rubrica de "regularizari" din decontul de TVA. Desigur, se va depune o declaratie rectificativa 394 pentru perioada la care se refera aceste facturi.
 
Inregistrari contabile:

4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori" cu valoarea TVA.
 
Pentru valoarea bazei, va recomandam sa analizati posibilitatea aplicarii pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce reglementeaza corectarea erorilor contabile, iar daca aceste prevederi va sunt aplicabile, se efectueaza inregistrarea:
1174 "Rezultatul reportat corectarea erorilor contabile" = 401 "Furnizori".
 
In acelasi timp, va recomandam sa analizati normele metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal privind depunerea unei declaratii rectificative pentru impozitul pe profit annual 101, pentru anul 2012.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura primita cu intarziere. Cum corectam erorile de inregistrare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016