Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/28.12.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 3.596/19.12.2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de taxa pe valaorea adaugata (TVA) si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Iata care sunt prevederile esentiale ale actului normativ antementionat:
Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" se completeaza si se depune de:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa", si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa", si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare;
Atentie! In continutul formularului sunt evidentiate distinct operatiunile de livrari sau achizitii de cereale si plante tehnice prevazute la art. 160 alin. 2), lit.(c) din Codul Fiscal pentru care se aplica taxarea inversa.
Formularul 394 nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In ceea ce priveste depunerea, formularul 394 se depune la unitatea fiscala unde contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial) si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier .pdf astfel:
- in format hartie semnat si stampilat insotit de suportul electronic la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire;
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.
Declaratia se completeaza si se valideaza cu ajutorul programelor de asistenta, care sunt puse gratuit la dispozitia contribuabililor de unitatile fiscale, sau pot fi descarcate de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Programe utile/Declaratii fiscale.
De asemenea, programele de asistenta pot fi obtinute si prin accesarea websiteului DGFP Valcea, www.finantevalcea.ro, sectiunea Servicii online/Depunere declaratii electronice.
Important! Prevederile acestui act normativ intra in vigoare la 1 februarie 2012, si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu luna ianuarie 2012.
Pentru operatiunile privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national realizate de contribuabilii inregistrati ca platitori de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, pana la 31 decembrie 2011, completarea si declararea formularului 394 se va face in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANAF nr. 702/2007.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Tratamentul TVA aplicat facturilor de leasing. Monografie contabilaUltima versiune pentru DECLARATIA 394Conferinta de Fiscalitate: Modificari in legislatia de TVA incepand cu 2016TVA nedeductibil. Stabilim cum evidentiem facturi in acest cazLivrari intracomunitare, implicatii fiscale cand se comunica sau nu un cod valabil de TVAUltimele articole
Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?DECLARATIA 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?DECLARATIA 394 in 2022. Cine NU are obligatia depunerii formularului?DECLARATIA 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiArticole similare
Documentar fiscal: ORDIN ANAF nr. 700 din 2012 - modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVAFacturi primite cu intarziere. Declaratia 394 si procedura de declarareANAF modifica procedura de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscalaProiect de ORDIN ANAF: Aprobarea procedurii de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscalaCertificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceUltimele articole
Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenCod UIT. Cine trebuie sa aiba cod UIT (RO e-Transport), cum se obtine si studii de caz utileANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVAProcedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta, obtinute in anul 2021, care se declara in Declaratia UnicaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"