Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Articolul 41, alineatul 1 din actuala Constitutie a Romaniei zice ca... "statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de ...
Articolul 41, alineatul 1 din actuala Constitutie a Romaniei zice ca... "statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".
Pentru ca este un articol din Constitutia Romaniei, era... este de asteptat ca acesta sa se refere la statul roman si la cetatenii statului roman. Dar, dupa cum lesne se poate citi, aceste lucruri nu sunt precizate fiind vorba de... stat si de... cetateni. Nu se spune care stat si care cetateni.
Asa se face ca, in anul 2010, insul care este primul - ca functie - in statul roman i-a spus, la telefon, omologului sau moldovean ca Romania este dispusa sa ofere Republicii Moldova materiale de constructie, in baza imprumutului nerambursabil de... 100 de milioane de euro (!) acordat Chisinaului.
Materialele ar putea ajunge in Republica Moldova in doua saptamani de la primiriea unei solicitari din partea autoritatilor de peste Prut, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Presedintiei moldovene, citat de Mediafax. Se mai arata ca, in cursul convorbirii telefonice initiata de... presedintele roman, acesta a afirmat ca Romania este dispusa sa acorde... toata asistenta necesara pentru depasirea situatiei de criza create de inundatiile din Republica Moldova...
In acelasi timp, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat 2,2 milioane de lei (adica vreo 525.000 de euro) pentru ajutorarea sinistratilor din zonele afectate de inundatii din judetele romanesti Suceava, Bacau, Botosani, Neamt si Iasi. La cele 2,2 milioane, se adauga un milion de lei (238.000 de euro) pentru a trimite in tabara, la Neptun, 800 de copii din zonele afectate de inundatii.
Adica, statul roman da 100 de milioane de euro (!) unui stat strain - fie el si... "frate" - si Primaria Bucuresti sare pentru romanii de la cateva sute de kilometri cu ajutoare de 763.000 de euro? Super(b)!
De asemenea, in Bucuresti si in toate zonele inca... uscate ale tarii, s-au strans tone de haine si alimente - donate de cetateni (aia someri sau cu salarii taiate si cu TVA marita!) si firme (alea cu venituri drastic diminuate si TVA marita!) - destinate locuitorilor zonelor inundate. Ca la orice alta calamitate, unele televiziuni au facut apel la... mila publica, organizand ceea ce se cheama "teledon". Caci, in secolul 21, cam asta e "arma" noastra de a combate efectele dezastrelor caci de prevenire nici nu poate fi vorba...
Pe buna dreptate, au fost laudati toti cei care si-au dat din putinul lor... din ce in ce mai putin. Din pacate, la fiecare calamitate, pe langa valul de apa, ne ia si valul de compasiune si uitam ca nu traim - cel putin calendaristic vorbind - in Evul Mediu si, lucru si mai important, nu cerem socoteala cui trebuie, adica fix statului.
In primul rand, cine da autorizatii de construire? Pai, statul, prin autoritatile locale. De ce da astfel de autorizatii in zone inundabile? Daca se crede Olanda si da autorizatii in zone inundabile si luand in calcul ca multe case au fost construite demult, de ce nu construieste statul (ca a avut minister al lucrarilor publice si acum are unul al dezvoltarii teritoriului si altul, chipurile, al dezvoltarii rurale) diguri sau orice altceva care sa protejeze de inundatiile care tind sa devina la fel de dese, de banale, ca succesiunea anotimpurilor? Statul nu are bani, cum zicea insul din fruntea sa?
Pai cum nu are bani cand ne impoziteaza mai rau decat fanariotii si da cel putin 100 de milioane de euro aiurea, cand pagubele totale ale inundatiilor din Ro-ma-nia sunt estimate la 59 de milioane de euro? Cam astea-s unele dintre multe intrebari concrete, nu retorice la care ar trebui sa raspunda statul ala de este "obligat sa ia masuri de dezvoltare economica".
La sfarsitul saptamanii trecute, acelasi ins, cel care tipa la sinistrati si ii face minicinosi sau tate, s-a deplasat in localitatea nemteana Buruienesti. Primarul localitatii i-a spus insului sef de stat ca organizatiile straine ii ajuta pe sinistrati mai mult decat romanii. S'atunci, insul i-a replicat ca, daca e asa, poate ca primar si sinistrati ar trebui se li se adreseze strainilor. Asta spune... insul presedinte al tuturor romanilor? Da.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Potrivit unuia dintre primarii de sector din Bucuresti, "in situatii de urgenta, este nevoie de solidarizarea tuturor locuitorilor" iar "a ajuta comunitatile grav afectate de inundatii este un gest normal, de solidaritate". Da, asa este dar, totusi, traim in Europa, in UE, in secolul 21!
Sigur ca mila, bunatatea, umanismul, omenia, solidaritatea, compasiunea sunt daruri dumnezeiesti dar, la fel de sigur, noi, cetateni si firme din Romania, platim sute de taxe si impozite din ce in ce mai mari care nu se regasesc concret, nu in dezvoltarea acestei tari (cum zice in Constitutie), dar nici macar in mentinerea ei pe... linia de plutire, in aducerea ei la un nivel adecvat secolului in care fiinteaza.
Sigur ca mila, bunatatea, umanismul, omenia, solidaritatea, compasiunea sunt daruri dumnezeiesti dar nu ar trebui sa tina loc de institutii statale functionale.
Sigur ca mila, bunatatea, umanismul, omenia, solidaritatea, compasiunea sunt daruri dumnezeiesti dar pentru a nu recurge mereu si mereu numai la ele, pentru a nu le demonetiza, pentru a nu le atrofia, este nevoie ca statul roman sa nu-si bata joc de proprii cetateni!
Alexandra Stanescu
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"