Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 112 in 2022. Pana cand se poate face plata impozitului aferent si cum trebuie aleasa perioada fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 26 Ian. 2022
Declaratia 112 in 2022. Pana cand se poate face plata impozitului aferent si cum trebuie aleasa perioada fiscala
Tags: impozit, declaratia 112 , perioada fiscala de raportare

ANAF a publicat recent un material informativ cu privire la perioada fiscala in cazul Declaratiei 112.

Potrivit art.147 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (...) sunt obligate sa depuna lunar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Potrivit art.147 alin. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la prevederile alin.1, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 80 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Conform prevederilor art.80 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca. 

Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior (art.147 alin.6 din Codul fiscal)

Venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior (art.147 alin.7 din Codul fiscal). Institutiile publice au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimstriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pot opta pentru regimul lunar de declarare, prin depunerea formularului 010/020/070/700, completand la perioada fiscala lunar prin optiune, pana la data de 31 ianuarie 2022 (art.147 alin.8 din Codul fiscal).

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala trimestru nu depun formularul 010/020/070/700.

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si doresc sa opteze pentru regimul lunar, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala LUNAR PRIN OPTIUNE, nu depun formularul 010/020/070/700.

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii lunare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala lunar, nu depun formularul 010/020/070/700.

Persoanele si entitatile care au optat pentru depunerea declaratiei lunar pot trece la regimul de declarare incepand cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.

Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit si impozit pe veniturile microintreprinderilor care se infiinteaza in cursul anului aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro. (art.147 alin.10 din Codul fiscal).


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 112 in 2022. Pana cand se poate face plata impozitului aferent si cum trebuie aleasa perioada fiscala":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016