Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a publicat recent un material informativ cu privire la perioada fiscala in cazul Declaratiei 112.
Potrivit art.147 alin. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la prevederile alin.1, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 80 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
Conform prevederilor art.80 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior (art.147 alin.6 din Codul fiscal)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior (art.147 alin.7 din Codul fiscal). Institutiile publice au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimstriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pot opta pentru regimul lunar de declarare, prin depunerea formularului 010/020/070/700, completand la perioada fiscala lunar prin optiune, pana la data de 31 ianuarie 2022 (art.147 alin.8 din Codul fiscal).
Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala trimestru nu depun formularul 010/020/070/700.
Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si doresc sa opteze pentru regimul lunar, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala LUNAR PRIN OPTIUNE, nu depun formularul 010/020/070/700.
Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii lunare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala lunar, nu depun formularul 010/020/070/700.
Persoanele si entitatile care au optat pentru depunerea declaratiei lunar pot trece la regimul de declarare incepand cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit si impozit pe veniturile microintreprinderilor care se infiinteaza in cursul anului aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro. (art.147 alin.10 din Codul fiscal).
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Infiintarea grupului fiscal unic. Normele actuale din 2013PFA poate trece la IMPOZITarea in sistem real daca incasarile economice au depasit 100.000 de euro?Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de aniPrestarea unei activitati cu caracter repetitivIMPOZITarea veniturilor din arenda. Cum se calculeaza, cand trebuie platit si stabilirea CASSUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024Articole similare
Renuntarea la calitatea de platitor TVAGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Procedura rambursare TVA si inspectia fiscala. Nelamuriri frecvente in cazul societatilorRambursarea TVA catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVAUltimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVASambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"