Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul EORI: Ce este, cand trebuie folosit si care este procedura de obtinere online

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 06 Iul. 2022
Codul EORI: Ce este, cand trebuie folosit si care este procedura de obtinere online
Tags: cod eori, documente cod eori, procedura obtinere cod eori

In cazul in care ai o firma care importa bunuri din afara UE sau daca doar ce ti-ai comandat anumite produse pentru uz personal, ai nevoie sa obtii un cod EORI, pentru a nu bloca marfa in vama. In cazul in care nu vei reusi sa faci acest lucru in timp util, vei plati costuri suplimentare de depozitare.

Ce este codul EORI?

Codul EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
 

Procedura de obtinere a codului EORI in Romania 


In Romania, autoritatea competenta cu inregistrarea si atribuirea numerelor EORI este Directia Generala a Vamilor. Numerele EORI vor fi solicitate la directiile regionale vamale in a caror raza de competenta teritoriala isi au sediul/sunt stabilite sau, in cazuri exceptionale, la birourile vamale de frontiera.

In vederea atribuirii numarului EORI, persoana interesata are obligatia de a depune o cerere de inregistrare. 
 

Procedura obtinere cod EORI online


Codul EORI poate fi obtinut in mod gratuit de firme sau persoane fizice de la autoritatea vamala si pentru a fi obtinut online trebuie depusa o cerere de inregistrare in aplicatia nationala EORI.

Cererea se completeaza si imprima in/din aplicatia nationala EORI. Aceasta aplicatie este disponibila pe site-ul autoritatii vamale romane, la acest link: https://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic


Acte necesare pentru a obtine codul EORI


Operatorii economici stabiliti in Romania vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala copii ale urmatoarelor documente: 

a) certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului; 
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz; 
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care acesta nu corespunde cu cel inscris in certificatul(ele) prezentat(e); 
d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz. 

Persoanele, altele decat operatorii economici, care sunt stabilite in Romania, vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala copii ale urmatoarelor documente: 

a) documentele de inregistrare eliberate de autoritatile cu atributii in acest sens; 
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz; 
c) documentele din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b); 
d) cartea de identitate, in cazul persoanelor fizice. 

Persoanele care nu sunt stabilite pe teritoriul UE vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala, copii ale urmatoarelor documente: 

a) documentul de inregistrare eliberat de autoritatea competenta din tara terta, in fotocopie; 
b) certificatul(ele) de inregistrare in scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competenta din statele membre ale Uniunii Europene, dupa caz. 
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliul fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b), emise de catre autoritatile responsabile din cadrul registrului comertului sau de catre camerele de comert din Uniunea Europeana sau din tara terta, in original sau copie legalizata, cu cel mult 6 luni inainte de data depunerii cererii; 
d) o fotocopie a pasaportului valabil sau a altui document de calatorie, in cazul persoanelor fizice . 

Operatorii economici care nu sunt stabiliti pe teritoriul UE dar care sunt titulari de carnete TIR vor depune pentru sustinerea cererii, la biroul vamal de frontiera prin care sunt introduse sau scoase marfurile pe/de pe teritoriul vamal unional, copii ale urmatoarelor documente: 

-fotocopia dupa coperta carnetului TIR cu stampila ce contine datele de identificare ale titularului de carnet TIR; 
-fotocopia pasaportului conducatorului autovehiculului 
 

Cerere de atribuire cod EORI


Cererile de atribuire a numerelor EORI pot fi: 

-completate, semnate si transmise direct de catre operatorul economic solicitant; 

-completate si transmise de catre reprezentantul operatorului economic, insa semnate de catre operatorul economic solicitant. In acest caz se anexeaza la cerere contractul de reprezentare, fara a fi necesar ca acesta sa contina mentiunea ca reprezentantul este imputernicit de operatorul economic sa depuna pentru el cererea de atribuire a numarului EORI; 

-completate, semnate si transmise de catre reprezentantul operatorului economic solicitant. in aceasta situatie se anexeaza la cerere contractul de reprezentare, care cuprinde in mod expres mentiunea ca reprezentantul este imputernicit de operatorul economic sa depuna pentru el cererea de atribuire a numarului EORI, precum si declaratia pe propria raspundere semnata de catre operatorul economic solicitant, in care sa se precizeze daca este de acord sau nu cu publicarea numarului EORI si a datelor cu caracter personal pe site-ul Uniunii Europene. 

Dupa verificarea documentelor, directiile regionale vamale/birourile vamale de frontiera vor elibera solicitantilor o notificare de atribuire a numarului EORI. 

Odata atribuit numarul EORI, operatorii economici si celelalte persoane au obligatia de a folosi acel numar unic in toate comunicatiile acestora cu autoritatile vamale ale statelor membre. 
 

Cine are nevoie de cod EORI?


Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt: 

-operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii); 
-persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana. 


Scopul introducerii numarului EORI 


Scopul introducerii numarului EORI este atribuirea unui numar de inregistrare ?i identificare fiecarui operator economic si, cand este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referinta comuna a acestora in relatiile acestora cu autoritatile vamale de pe intreg teritoriul Uniunii, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati. 


Unde solicita atribuirea unui numar EORI persoanele stabilite in U.E.? 


Operatorii economici si alte persoane interesate solicita atribuirea numarului EORI autoritatilor abilitate din statul membru in care sunt stabiliti. 
 

Unde solicita atribuirea unui numar EORI persoanele stabilite intr-un stat tert? 


In cazul in care un operator economic care nu este stabilit pe teritoriul vamal unional nu are numar EORI, acesta trebuie sa fie inregistrat
de catre autoritatea desemnata a statului membru in care realizeaza pentru prima data una dintre activitatile urmatoare: 

• depune o declaratie vamala pe teritoriul vamal al Uniunii, cu exceptia urmatoarelor declaratii: 
    - o declaratie vamala facuta in conformitate cu articolele 135-144 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii; 
   - o declaratie vamala pentru a plasa marfuri sub regimul de admitere temporara sau o declaratie de reexport pentru a incheia acest regim; 
   - o declaratie vamala in temeiul Conventiei privind un regim de tranzit comun depusa de un operator economic stabilit intr-o tara de tranzit comun; 
   - o declaratie vamala pentru plasarea marfurilor sub regimul de tranzit unional depusa de un operator economic stabilit in Andorra sau in San Marino; 

• depune o declaratie sumara de ie?ire sau de intrare pe teritoriul vamal al Uniunii; 

• depune o declaratie de depozitare temporara pe teritoriul vamal al Uniunii; 

• actiona in calitate de transportator in scopul transportului maritim, fluvial sau aerian; 

• actiona in calitate de transportator care este conectat la sistemul vamal ?i care dore?te sa primeasca oricare dintre notificarile prevazute in legislatia vamala in ceea ce prive?te depunerea sau modificarea declaratiilor sumare de intrare. 
 
Este recomandat ca operatorii economici care nu sunt stabiliti in Uniune sa depuna cerere pentru acordarea numarului EORI inainte de a realiza una din operatiunile enumerate mai sus. 
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul EORI: Ce este, cand trebuie folosit si care este procedura de obtinere online":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Regim fiscal TVA pentru exportul de bunuri
Mai multe articole despre cod eori
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016