Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal TVA pentru exportul de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2022
Regim fiscal TVA pentru exportul de bunuri
Tags: regim fiscal, regim fiscal tva, export bunuri 

Ce presupune o livrare de marfa in Republica Moldova? Marfa se factureaza catre o firma din Canada. Unde se declara livrarea in decontul de TVA? Se pot verifica undeva datele firmei din Canada?

Pentru o societate din Romania, operatiunea reprezinta un export de bunuri in Republica Moldova, chiar in situatia in care cumparator al bunurilor este o persoana impozabila din Canada.


Avand in vedere ca furnizorul din Canada nu poate avea calitatea de exportator d.p.d.v. vamal, exportator al bunurilor poate fi persoana impozabila din Romania care trebuie sa detina si un cod EORI.
 
Este recomandabil ca prin contract sa se prevada o conditie de livrare INCOTERMS prin care obligatia transportului de bunuri din Romania in Republica Moldova sa fie asumata de catre furnizorul din Romania, caz in care exportul efectuat reprezinta operatiune scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal 
"(1) Sunt scutite de taxa:
a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;"
 
De exemplu, poate fi negociata conditia de livrare CIP (Carriage and Insurance Paid) care inseamna ca pretul de vanzare facturat de catre vanzatorul din Romania include transportul si asigurarea marfurilor pe parcurs extern, pana la destinatia din Republica Moldova. Practic, prin negocierea pretului de vanzare in conditia de livrare CIP, furnizorul din Romania isi asuma responsabilitatea suportarii cheltuielilor cu transportul si asigurarea bunurilor pana la destinatie. Conform INCOTERMS revizuit in anul 2010, conditia CIP (transport si asigurare platite pana la locul numit) inseamna ca:

vanzatorul incredinteaza marfa ambalata si pregatita de export transportatorului angajat de el, achitand costul transportului pana la destinatia convenita, inclusiv costul asigurarii contra riscului de pierdere sau de avariere a marfii pe timpul transportului;
vanzatorul trebuie sa obtina pe cheltuiala proprie asigurarea marfii corespunzand cel putin conditiilor de acoperire minima prevazute de clauzele C ale Institute Cargo Clauses;


asigurarea va acoperi cel putin pretul prevazut in contract plus 10% (adica 110%) si va fi in moneda contractului;
contractul de asigurare, pentru acoperirea unor riscuri minime, se va incheia de vanzator, care va plati si prima de asigurare, in conditii similare cu cele prezentate la conditia CIF;
vamuirea marfii la export intra in sarcina vanzatorului.


Pentru justificarea aplicarii regimului de scutire exportatorul trebuie sa detina urmatoarele documente impuse prin art. 2 alin. (2) din Anexa privind Instructiunile de aplicare a regimului de scutire din O.M.F.P. nr. 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actualizat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020, dupa cum urmeaza:

factura intocmita cu informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
unul dintre urmatoarele documente:

1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire; sau
3. in cazul produselor accizabile deplasate in regim suspensiv de accize utilizand EMCS, raportul de export inaintat expeditorului prin care se atesta faptul ca produsele accizabile au parasit teritoriul UE.


Avand in vedere ca prin intrebarea formulate nu ati prezentat suficiente detalii pentru incadrarea corecta a operatiunii, va recomand sa consultati si circulara M.F.P. nr. 70491 din 2021 in care se regasesc exemple care va pot fi utile d.p.d.v. al TVA https://mfinante.gov.ro/documents/35673/336476/circularanr70491.pdf.
 
De asemenea, inainte de efectuarea exportului este recomandabil sa va adresati unui declarant vamal din Romania prin intermediul caruia vor fi intocmite formalitatile vamale pentru export. In mod similar, consider ca trebuie sa se adreseze unui declarant vamal din Republica Moldova si cumparatorul din Canada care va avea calitatea de importator al bunurilor in Republica Moldova, avand obligatii vamale de plata conform legislatiei vamale din Republica Moldova.
 
Valoarea facturii emise prin aplicarea regimului de scutire se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3”.
 
In alta ordine de idei, nu cunosc un site oficial prin care pot fi obtinute informatiile referitoare la firma din Canada.

 

 

Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal TVA pentru exportul de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016