Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul de facturare al penalitatilor de intarziere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2024
Regimul de facturare al penalitatilor de intarziere
Tags: facturi de penalizare, regim fiscal

Pentru penalitatile de intarziere a platii serviciilor prestate se emite factura la solicitarea beneficiarului?

Regimul de facturare al penalitatilor de intarziere – raspunsul specialistului: 

 

Penalitatile/dobanzile de intarziere fac obiectul, in principiu, prevederilor art. 286 alin. (4) lit. b) si c) din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:
"(4) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
(...)
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;
c) dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere; (...)".

Astfel, conform art. 319 alin. (6) din Codul fiscal:
"(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:

a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, impozabila in Romania in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2), cu exceptia cazului in care persoana impozabila utilizeaza regimul special prevazut la art. 315;

c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) - c);

d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b)."

Dupa cum se poate observa, pentru operatiunile care nu fac obiectul TVA, nereprezentand livrari de bunuri sau prestari de servicii in acceptiunea alin. (6) al art. 319, persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi.
In opinia mea, exceptia prevazuta in paragraful introductiv al alin. (10) al art. 319 din Codul fiscal se refera la continutul respectivului aliniat, astfel:
"(10) Prin exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura: (...)".

Totusi, daca societatea dvs. considera necesara facturarea unor astfel de sume, reprezentand penalitati de intarziere, o poate face aplicand prevederile alin. (11) al art. 319, astfel:
"(11) Persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.", respectiv a NM date in aplicarea paragrafului:
"94. (1) In aplicarea prevederilor art. 319 alin. (11) din Codul fiscal, daca persoana impozabila nu are obligatia emiterii unei facturi, dar opteaza pentru emiterea acesteia, factura trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal, dupa caz, dar numai in situatia in care operatiunile sunt cuprinse in sfera de aplicare a taxei."


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Regimul de facturare al penalitatilor de intarziere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016