Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare taxa pe poluare. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: taxa poluare, tva, leasing, oug 50/2008, omfp 3055/2009

Intrebare: O societate achizitioneaza in leasing in luna decembrie 2011 un autoturism. Compania de leasing factureaza catre utilizator in ianuarie 2012 taxa de plouare cu TVA. Taxa de poluare a fost inclusa in contabilitate in costul de achizitie al masinii. TVA-ul aferent taxei de poluare este deductibil?
Raspuns:
Conform pct 51 alin (1) din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
 " Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale,cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective".
 
In consecinta, taxa pe poluare facturata de societatea de leasing la achizitionarea autoturismului in leasing se va include in costul de achizitie al acestuia, daca taxa pe poluare nu se solicita a fi recuperata de la organul fiscal competent.
 
In conditiile legislative actuale taxa pe poluare poate fi recuperata de la organul fiscal prin 2 modalitati:
- integral numai prin sentinta judecatoreasca
- partial prin recuperarea diferentei intre taxa pe poluare calculata conform Legii 9/2012 si taxa pe poluare platita conform OUG 50/2008 /taxa speciala achitata conform Legii 571/2003/.  
 
 Sfera de aplicare a dreptului de deducere a TVA este reglementata de art 145 din Codul fiscal :
"(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144 si art. 144^1;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci când acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv".
 
Concluzie: Daca autoturismul achizitionat de firma este destinat utilizarii in folosul unor operatiuni taxabile (autoturismul respectiv sa fie achizitionat in interesul activitatii firmei) sau de natura celorlalte operatiuni prezentate mai sus, rezulta ca TVA aferenta taxei pe poluare (care se va include in costul de achizitie al autoturismului) este deductibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Refacturare taxa pe poluare. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016