Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de piese de schimb. Cheltuieli accesorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, cheltuieli accesorii, omfp 3055/2009, tva

Analizam cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, care achizitioneaza piese de schimb de la o societate din alta tara, membra UE. Furnizorul monteaza piesele pe teritoriul Romaniei, iar pe factura emisa apar piesele de schimb (x), precum si cheltuielile cu deplasarea personalului strain si manopera. Vom abaliza astfel daca inregistrarile se vor face pe conturile corecta, tinand cont si de reglementarile referitoare la TVA.

Raspuns:

Din punct de vedere contabil, punctul 50 alin. (1) lit. a) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
 a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
 b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
 c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
 d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
 
Potrivit prevederilor de la  pct. 51 alin. (1) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
 Asadar, in costul pieselor de schimb intra si celealte cheltuieli manopera, chetuielile de deplasare intrucat sunt atribuibile cumpararii pieselor. In niciun caz nu puteti inregistra cheltuileile de deplasare pe seama contului 625 “Cheltuieli cu deplasari transferari"  intrucat acest cont se utilizeaza pentru cheltuielile efectuate de catre salariatii proprii.
 
Din punct de vedere al TVA, in conformitate cu art. 126 alin. (1) lit. b din Codul fiscal sunt impozabile in Romania operatiunile pentru care locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, iar in cazul livrarii de bunuri cu instalare locul operatiunii este considerat a fi locul unde se efectueaza instalarea sau montajul (art. 132 alin. (1) lit. b din Codul fiscal ).

De asemenea, potrivit art. 138^1 alin. (1) pentru achizitiile intracomunitare de bunuri baza de impozitare se stabileste pe baza acelorasi elemente utilizate conform art. 137 pentru determinarea bazei de impozitare in cazul livrarii acelorasi bunuri in interiorul tarii. Iar la art. 137 alin. (2) lit b se precizeaza ca baza de impozitare cuplinde :
"cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii."
 
La pct. 18 alin. (8) din Normele metodologice se precizeaza ca:

"8) In sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate".
 
In concluzie, consider ca operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru sociatetea trebuie sa:

-         fie inscrisa  in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efecturea achzitiei intracomunitare respective, potrivit art 158^2 din Codul fiscal
-         aplice masura taxarii inverse ( 4426 =4427) si
-         se declare operatiunea  in declaratia 300 la rd. 5 5.1 si 18, 18.1 iar in declaratia 390 cu cod A.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de piese de schimb. Cheltuieli accesorii":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016