Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Societatea noastra doreste achizitionarea unui imobil, pentru care primeste un credit de la banca, dar numai la nivelul de 70% din valoarea acestuia. Diferenta o va primi de la asociatul ...
Intrebare: Societatea noastra doreste achizitionarea unui imobil, pentru care primeste un credit de la banca, dar numai la nivelul de 70% din valoarea acestuia. Diferenta o va primi de la asociatul unic, din Germania, dar nu se doreste transferul banilor ca un aport la capitalul social sau un imprumut intercompany, ci, asa cum spun ei, suma va fi evidentiata in "capital reserves" si cu aceasta destinatie va fi si transferata. Va rog sa imi spuneti ce presupune acest lucru si cum se realizeaza - ce documente se intocmesc si care sunt avantajele fata de marirea capitalului social?
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Cartea Verde a Contabilitatii
Potrivit prevederilor cuprinse in sectiunea 8.9.3. „Alte rezerve” din Reglementarile contabile conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.
Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
Alte rezerve neprevazute de lege sau de actul constitutiv pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri determinate, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Asadar, rezervele se constituie din profitul entitatii.
Majorarea capitalului social se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 210 alin.(1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale potrivit carora, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
In baza art. 221 din aceeasi lege, societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210. Majorarea capitalului social se inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului.
In cazul prezentat, daca nu se doreste majorarea capitalului social, se va incheia un contract de imprumut intre societate si asociatul unic. Sumele puse la dispozitia societatii de catre asociatul unic se vor evidentia in contabilitate cu jutorul contului 455 – „Sume datorate actionarilor/asociatilor”. Aceste sume se vor restitui asociatului la termenul prevazut in contractul de imprumut.
Norma 17/2002 privind raportarea statistica la Banca Nationala a Romaniei a operatiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, publicata in MO 700/25.09.2002 stabileste la art. 2 alin. 1 ca toate persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la BNR - Directia statistica a Formularului F1 "Notificare la Banca Nationala a Romaniei" si a Formularului F2 "Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane", in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului. Conform art. 1 din norma mentionata creditele si imprumuturile financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand din finantari rambursabile pe baza contractuala cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe
Asadar, daca imprumutul se acorda pentru o perioada ce depaseste un an acesta trebuie
raportat catre BNR prin depunerea formularelor mentionate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"