Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ordinul 2056/2020: Modificarea normelor de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: taxe vamale, ordinul 2056/2020, amanarea la plata a tva

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 567 din 30.06.2020, a fost publicat Ordinul nr. 2056/2020 pentru modificarea si completarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.121/2015.

Conform actului normativ care a intrat in vigoare la data de 30 iunie 2020, normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri au fost modificate.

Astfel, operatorii economici autorizati inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care pot solicita Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata sunt:

a) persoanele care in anul calendaristic precedent sau in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se solicita eliberarea certificatului au realizat importuri din teritorii si state terte, astfel cum sunt definite la art. 267 din Codul fiscal, a caror valoare cumulata este de cel putin 100 milioane lei si care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la alin. (2) din Ordinul MFP nr. 4121/2015.

b) operatorii economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare.

c) persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, conform art. 182 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare. 

2. Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata eliberat persoanelor de la pct 1 lit. c) este valabil numai la declararea marfurilor prin utilizarea procedurii de inscriere in evidente.
 
3.  Pentru a obtine certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, persoanele trebuie sa depuna o copie de pe certificatul de operator economic autorizat sau de pe autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, dupa caz.

4. Garantia prevazuta la art. 326 alin. (7) din Codul fiscal, pentru importul in Romania de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, se constituie la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala de punere in libera circulatie. Cuantumul garantiei trebuie sa acopere taxa pe valoarea adaugata care ar fi datorata la punerea in libera circulatie a bunurilor. Garantia poate fi constituita prin:

a) un depozit in numerar sau echivalentul acestuia;
b) angajamentul unui garant."

Extras din Ordinul nr.2056/2020: 

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si al prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
in baza prevederilor art. 1 alin. (1) si ale art. 326 alin. (4) si (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. I. -
Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.121/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 976 din 29 decembrie 2015, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 alineatul (1), literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
b) operatorii economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, conform art. 182 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare."

2. La articolul 2, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"
(4) Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata eliberat persoanelor de la alin. (1) lit. c) este valabil numai la declararea marfurilor prin utilizarea procedurii de inscriere in evidente."

3. La articolul 3 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b) copie de pe certificatul de operator economic autorizat sau de pe autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, dupa caz;".

4. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 4. -

(1) In situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 2 alin. (2), Directia Generala a Vamilor elibereaza persoanelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in termen de 30 de zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete prevazute la art. 3 alin. (1) de catre solicitant. in cazul persoanelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) si c), Directia Generala a Vamilor elibereaza certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in termen de 15 zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete prevazute la art. 3 alin. (2) de catre solicitant, in situatia in care certificatul de operator economic autorizat, respectiv autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului este valabil/valabila. Modelul certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata este prevazut in anexa nr. 2."
5. La articolul 5 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
c) In cazul persoanelor impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c), in situatia in care autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului a fost suspendata sau revocata ori in cazul anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal."

6. La articolul 6, alineatul (2) se abroga.
7. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7. -

(1) Garantia prevazuta la art. 326 alin. (7) din Codul fiscal, pentru importul in Romania de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, se constituie la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala de punere in libera circulatie. Cuantumul garantiei trebuie sa acopere taxa pe valoarea adaugata care ar fi datorata la punerea in libera circulatie a bunurilor. Garantia poate fi constituita prin:
a) un depozit in numerar sau echivalentul acestuia;
b) angajamentul unui garant."
8. La articolul 7, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(6) in cazul in care indeplinirea formalitatilor de vamuire se face printr-un reprezentant desemnat conform art. 18 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, garantia prevazuta la alin. (1) se poate constitui de catre acesta."

Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016