Tags: noi masuri economice, sprijinirea companiilor
Guvernul lucreaza la noi masuri economice sectoriale pentru sprijinirea companiilor si angajatilor care isi continua activitatea in aceasta perioada, anunta seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
Primul pachet masuri de sprijin adoptat de Guvernul Orban pentru romanii afectati de criza Coronavirus este in vigoare si produce efecte iar alte masuri sectoriale sunt in pregatire pentru continuarea sau reluarea unor activitati economice.
Aproape un milion de romani cu contracte de munca suspendate si alti profesionisti care si-au intrerupt activitatea pot primi indemnizatiile de somaj tehnic, mai mult de 200.000 de romani au cerut amanarea ratelor la banca, peste 40.000 de IMM-uri au acces la credite cu garantii de stat si dobanda zero, aproape 30.000 de companii pot obtine certificat pentru situatii de urgenta, popririle si executarile silite ale statului au fost suspendate pentru obligatiile bugetare de plata in aceasta perioada, plus alte facilitati fiscale.
Danca anunta ca vor continua consultarile cu industriile afectate si lucreaza in aceste zile in Guvernul Orban pentru a adopta noi masuri economice sectoriale care sa ajute companiile si angajatii care isi continua activitatea in aceasta perioada dificila:
- scutirea de la obligatia de plata a chiriilor pentru operatorii economici care si-au suspendat activitatea in spatiile inchiriate ca urmare a masurilor impuse de starea de urgenta si, pe de alta parte, suspendarea impozitului pentru cladiri pentru proprietarii de spatii inchiriate in care activitatea a fost intrerupta
- exceptarea primelor si bonificatiilor in bani din categoria veniturilor asimilate salariilor acordate angajatilor care activeaza in sectoare economice in contact direct cu clientii (retail, curierat etc.) pe perioada starii de urgenta
- sprijinirea industriei mass-media si a jurnalistilor prin compensarea partiala a pierderilor din publicitate printr-o campanie de informare publica sustinuta financiar de Guvern si alte masuri pentru stimularea cheltuielilor de publicitate
- alte facilitati la plata unor obligatii fiscale si bugetare datorate de unii operatori economici (turism, industria agro-alimentara, organizatori evenimente etc.)
In acelasi timp, Guvernul Orban, impreuna cu Presedintele Klaus Iohannis, lucreaza pe mai multe paliere si domenii la Planul de relansare economica prin transformarea masurilor de protectie sociala in masuri active de sprijin a salariatilor care isi reiau activitatea, scheme de garantii si ajutoare de stat pentru IMM-uri si marile companii pentru capital de lucru si investitii, alocarea de fonduri nationale si europene pentru investitii private si publice, masuri de sprijin pentru industria locala si de stimulare a consumului de bunuri si servicii produse in Romania.
Guvernarea liberala sprijina romanii afectati de criza, incurajeaza economia privata, continua investitiile publice si nu lasa pe nimeni in urma.
Alte masuri sectoriale au fost deja aprobate in ultimele sedinte de Guvern si produc la randul lor efecte:
- rambursarea TVA cu control ulterior
- suspendarea impozitului anual specific pentru industria Horeca pentru perioada suspendarii activitatilor
- neimpozitarea avantajelor in natura asimilate salariilor acordate angajatilor in izolare (in special pentru transportatori)
- extinderea deducerii din impozitul pe profit a sponsorizarilor pentru spitale si alte institutii publice
- amanarea la plata a TVA in vama pentru anumite importuri necesare combaterii COVID-19
- cresterea plafonului pentru avansul acordat in contractele de lucrari publice la 30% (in special pentru sectorul constructiilor)
- suspendarea taxei de spectru pentru radiodifuzori si amanarea la plata a taxei de spectru pentru frecventa radio pentru operatorii telecom pana la 31 octombrie 2020
- prelungirea termenului pentru depunerea situatiilor financiare pentru 2019 pana la 31 iulie 2020

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decontare ochelari conducator auto
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de transport, in care majoritatea angajatilor nostri sunt conducatori auto. In cadrul examenelor de medicina muncii, avem multe avize de "apt conditionat de corectie optica" pentru conducatorii auto. Ei insa nu folosesc ecrane de calculator, totusi, prin meseria pe care o desfasoara este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare modificari in asocierea cufara personalitate juridica
Intrebare:
Suntem o societate civila de avocati constituita din asocierea a doi avocati. In luna Martie se semneaza un act aditional la contractul de asociere prin care unul dintre parteneri se retrage si este inlocuit de un alt avocat strain, neinregistrat fiscal in Romania.
Va rugam sa ne spuneti care sunt obligatiile declarative ale SCA pentru de a aduce la cunostinta ANAF modificarea adusa contractului de asociere, dar si obligatiile privind calculul de venit net si intocmirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare impozit pe constructii speciale
Intrebare:
Impozitul pe constructii se declara prin D100 pana la 25.05.2025 si se plateste in 2 rate egale (30 iunie, 30 septembrie).
Este necesara actualizarea vectorului fiscal prin D700? Daca da, la ce sectiune sau subsectiune trebuie sa bifez? Pana la 31.03.2025 am depus D700, declaratie de mentiuni privind iesirea de la impozit pe venit si intrarea la impozit pe profit cu 01.01.2025.
Azi depun D100 cu declararea impozitului pe profit.
Depun pana la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordare bonus colaboratori
Intrebare:
Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international ( LIC+ export).
Afinele sunt achizitonate de la furnizori locali. La finalul sezonului se intentioneaza ca o parte din profitul inregistrat( 10%) sa se repartizeze catre furnizorii de afine sub forma unui bonus, in functie de anumite criterii stabilite anterior.
Cum as putea incadra contabil si fiscal aceste operatiuni? Ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<