Tags: livrari produse, regim fiscal tva
SC X SRL din Romania, platitoare de taxe si impozite si inregistrata cu cod valabil de TVA, executa pentru societatea Y din Elvetia cu reprezentant fiscal in Germania cu cod valabil de TVA, un produs pe care societatea Y il utilizeaza la o lucrare pe teritoriul Romaniei. Factura se va emite de societatea X catre societatea Y. Care este regimul de taxare din punct de vedere al TVA si modul de declarare al acestei operatiuni? Multumim!
Raspunsul specialistului Amelia Dumitras:
Livrarea produsului respectiv este operatiune taxabila in Romania deoarece are locul pe teritoriul Romaniei. In acest caz, societatea X emite pe numele lui Y o
factura cu TVA colectata pentru care aplica cota standard TVA 19%. Pentru aplicarea acestui regim de taxare, nu este relevant faptul ca:
• produsul se vinde unei persoane impozabile care are sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat tert (Elvetia);
• persoana impozabila care cumpara produsul respectiv are un reprezentant fiscal desemnat pe teritoriul Germaniei. Desemenarea reprezentantul fiscal in Germania este obligatorie pentru societatea Y in vederea organizarii evidentei fiscale si a raportarii fiscale a operatiunilor care au locul pe teritoriul Germaniei, catre autoritatea fiscala din Germania.
In situatia prezentata de dvs., relevant este locul livrarii produsului respectiv. Acest loc poate fi:
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a): locul unde se gaseste produsul in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul unui bun expediat sau transportat de furnizor, de cumparator sau de un tert;
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. b): locul unde se efectueaza instalarea sau montajul produsului, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul produselor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. c): locul unde se gasesc produsul pus la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.
Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza:
•
fiscal, prin
decontul de TVA cod 300 la randul 9 alocat pentru pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%” ;
• informativ, prin declaratia cod 394, fie in cartusul F alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, fie in cartusul C, alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene care sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, de exemplu, printr-un sediu fix d.p.d.v. al TVA conform prevederilor art. 316 alin. (2) = sediu permanent din punct de vedere al impozitului pe profit conform prevederilor art. 8 "Definitia sediului permanent" din Codul fiscal.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare produse catre persoana fizica din Belgia
Intrebare:
O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA livreaza catre o persoana fizica din Belgia niste produse. Persoana fizica comunica doar adresa, factura se emite cu TVA.
Va rog sa imi spuneti:
- la ce cartus se declara aceasta livrare in declaratia 394?
- ce cod client va trebui sa aiba in SAF-T persoana fizica din Belgia care NU comunica CNP-ul, ci numai adresa?
- cum se va codifica factura de vanzare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare pierdere fiscala
Intrebare:
Societatea noastra a inregistrat pierderi fiscale in perioada 2017-2020, 2023-2024, profit in anii 2021-2022 profit, 2023-pierdere iar in perioada ian-iunie 2025 inregistram profit.
Acum, cu noile schimbari privind recuperarea pierderilor fiscale din anii anteriori, cum se procedeaza? Puteti va rog frumos sa ma ajutati cu un exemplu de calcul, tinand cont de pierderile nerecuperate din anii anteriori?
De ex: Daca am profit impozabil in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere de la neplatitor la platitor de tva. Rate leasing
Intrebare:
Un SRL a achizitionat un autoturism in leasing financiar in perioada in care era neplatitor de TVA, ca urmare a capitalizat TVA-ul aferent ratelor in valoarea autoturismului. La trecerea la platitor de TVA isi poate deduce TVA-ul capitalizat anterior? Cum procedeaza cu TVA-ul aferent ratelor de dupa trecerea la platitor de TVA, deoarece in contul 167 este valoarea cu tot cu TVA? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Antecontract cu plata in rate apartament
Intrebare:
In anul 2015 societatea noastra in calitate de proprietar incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui apartament (in bloc constructie veche) cu plata in rate pe parcursul a 10 ani. Se emite factura fiscala fara TVA lunara (scutit conf Cod Fiscal) iar veniturile sunt incadrate in contul 472.
In anul 2025 se incheie atat facturarea cat si achitarea acestor rate, urmand sa se faca factura de vanzare a apartamentului si inregistrarea venitului in contul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<