Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare produs pe teritoriul Romaniei. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: livrari produse, regim fiscal tva

SC X SRL din Romania, platitoare de taxe si impozite si inregistrata cu cod valabil de TVA, executa pentru societatea Y din Elvetia cu reprezentant fiscal in Germania cu cod valabil de TVA, un produs pe care societatea Y il utilizeaza la o lucrare pe teritoriul Romaniei. Factura se va emite de societatea X catre societatea Y. Care este regimul de taxare din punct de vedere al TVA si modul de declarare al acestei operatiuni? Multumim!

Raspunsul specialistului Amelia Dumitras:
 
Livrarea produsului respectiv este operatiune taxabila in Romania deoarece are locul pe teritoriul Romaniei. In acest caz, societatea X emite pe numele lui Y o factura cu TVA colectata pentru care aplica cota standard TVA 19%. Pentru aplicarea acestui regim de taxare, nu este relevant faptul ca:
 
produsul se vinde unei persoane impozabile care are sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat tert (Elvetia);
persoana impozabila care cumpara produsul respectiv are un reprezentant fiscal desemnat pe teritoriul Germaniei. Desemenarea reprezentantul fiscal in Germania este obligatorie pentru societatea Y in vederea organizarii evidentei fiscale si a raportarii fiscale a operatiunilor care au locul pe teritoriul Germaniei, catre autoritatea fiscala din Germania.
 
In situatia prezentata de dvs., relevant este locul livrarii produsului respectiv. Acest loc poate fi:
conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a): locul unde se gaseste produsul in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul unui bun expediat sau transportat de furnizor, de cumparator sau de un tert;
conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. b): locul unde se efectueaza instalarea sau montajul produsului, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul produselor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj; 
conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. c): locul unde se gasesc produsul pus la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.
 
Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza:
fiscal, prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 alocat pentru pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%” ;
informativ, prin declaratia cod 394, fie in cartusul F alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, fie in cartusul C, alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene care sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, de exemplu, printr-un sediu fix d.p.d.v. al TVA conform prevederilor art. 316 alin. (2) = sediu permanent din punct de vedere al impozitului pe profit conform prevederilor art. 8 "Definitia sediului permanent" din Codul fiscal. 
 
In situatia in care societatea Y este inregistrata in scopuri de TVA in Romania pentru operatiunile care au locul in Romania, de exemplu, executia unor lucrari in legatura directa cu un bun imobil din Romania, isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului X.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare produs pe teritoriul Romaniei. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016