Tags: livrari produse, regim fiscal tva
SC X SRL din Romania, platitoare de taxe si impozite si inregistrata cu cod valabil de TVA, executa pentru societatea Y din Elvetia cu reprezentant fiscal in Germania cu cod valabil de TVA, un produs pe care societatea Y il utilizeaza la o lucrare pe teritoriul Romaniei. Factura se va emite de societatea X catre societatea Y. Care este regimul de taxare din punct de vedere al TVA si modul de declarare al acestei operatiuni? Multumim!
Raspunsul specialistului Amelia Dumitras:
Livrarea produsului respectiv este operatiune taxabila in Romania deoarece are locul pe teritoriul Romaniei. In acest caz, societatea X emite pe numele lui Y o
factura cu TVA colectata pentru care aplica cota standard TVA 19%. Pentru aplicarea acestui regim de taxare, nu este relevant faptul ca:
• produsul se vinde unei persoane impozabile care are sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat tert (Elvetia);
• persoana impozabila care cumpara produsul respectiv are un reprezentant fiscal desemnat pe teritoriul Germaniei. Desemenarea reprezentantul fiscal in Germania este obligatorie pentru societatea Y in vederea organizarii evidentei fiscale si a raportarii fiscale a operatiunilor care au locul pe teritoriul Germaniei, catre autoritatea fiscala din Germania.
In situatia prezentata de dvs., relevant este locul livrarii produsului respectiv. Acest loc poate fi:
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a): locul unde se gaseste produsul in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul unui bun expediat sau transportat de furnizor, de cumparator sau de un tert;
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. b): locul unde se efectueaza instalarea sau montajul produsului, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul produselor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;
• conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. c): locul unde se gasesc produsul pus la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.
Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza:
•
fiscal, prin
decontul de TVA cod 300 la randul 9 alocat pentru pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%” ;
• informativ, prin declaratia cod 394, fie in cartusul F alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, fie in cartusul C, alocat operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene care sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, de exemplu, printr-un sediu fix d.p.d.v. al TVA conform prevederilor art. 316 alin. (2) = sediu permanent din punct de vedere al impozitului pe profit conform prevederilor art. 8 "Definitia sediului permanent" din Codul fiscal.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<