Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati ANAF: S-a modificat depunerea declaratiilor online

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: emcs-ro stocuri, depunere declaratii, livrari produse, ordinul 1087/2012, achizitii, anaf

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial 592 din 20 august 2012 (M. Of. 592/2012) a fost publicat Ordinul 1087 din 8 august 2012 (Ordinul 1087/2012), Ordin pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile utilizand aplicatia EMCS-RO STOCURI, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 26/2011 ( Agentia Nationala de Administrare Fiscala).

Tinand cont de prevederile art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 20655 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale pct. 109 alin. (1) si pct. 90.1 alin. (81) din titlul VII "Accize si alte taxe speciale" al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. I. -
Instructiunile privind depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile utilizand aplicatia EMCS-RO STOCURI, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 26/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 76 din 28 ianuarie 2011, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"2. Regulile de completare online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile prevazute la anexele nr. 35, 47, 48.1-48.5, 49, 52.1, 52.2, 53.1, 53.2 si 551 la norme sunt descrise in anexele nr. 1-13, care fac parte integranta din prezentele instructiuni."

2. Punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. Declaratiile online privind situatiile achizitiilor si livrarilor de produse accizabile se completeaza si se transmit de catre antrepozitarii autorizati, expeditorii inregistrati, destinatarii inregistrati si utilizatorii finali, potrivit legislatiei in vigoare, utilizand aplicatia EMCS-RO STOCURI, ce permite operatorilor economici sa creeze, sa modifice, sa vizualizeze si sa caute declaratiile online."

3. Punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"5. Declaratiile privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile depuse online contin toate informatiile care se regasesc in anexele nr. 35, 47, 48.1-48.5, 49, 52.1, 52.2, 53.1, 53.2 si 551 la norme."

4. Dupa subpunctul 7.10 se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.11, cu urmatorul cuprins:
"7.11. Expeditorii inregistrati depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit prevederilor pct. 90.1 alin. (81) din norme, declaratia aferenta anexei nr. 551."

5. Punctul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"23. Codificarea tipului de declaratie in cadrul numarului de inregistrare:
FA - anexa nr. 35 alcool;
FE - anexa nr. 35 energetice;
SS - anexa nr. 48.1;
IW - anexa nr. 48.2;
BB - anexa nr. 48.3;
TT - anexa nr. 48.4;
EE - anexa nr. 48.5;
AL - anexa nr. 47;
AD - anexa nr. 49;
LA - anexa nr. 52.1;
LN - anexa nr. 52.2;
JA - anexa nr. 53.1;
JN - anexa nr. 53.2;
EI - anexa nr. 551."

6. Subpunctele 25.2.1 si 25.2.2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"25.2.1. La rubrica  «Cod acciza » se selecteaza codul de acciza aferent antrepozitului, expeditorului inregistrat, destinatarului inregistrat sau locatiei utilizatorului final pentru care utilizatorul depune declaratia.
25.2.2. La rubrica  «Tip » se selecteaza tipul declaratiei depuse dintr-o lista de valori:
- anexa nr. 35 - situatia centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate;
- anexa nr. 47 - situatie centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile completata de destinatarul inregistrat;
- anexa nr. 48.1 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de alcool si bauturi spirtoase;
- anexa nr. 48.2 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de vinuri/bauturi fermentate/produse intermediare;
- anexa nr. 48.3 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de bere;
- anexa nr. 48.4 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de tutunuri prelucrate;
- anexa nr. 48.5 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de produse energetice;
- anexa nr. 49 - situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de depozitare;
- anexa nr. 52.1 - jurnal privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie;
- anexa nr. 52.2 - jurnal privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru navigatie;
- anexa nr. 53.1 - jurnal privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie;
- anexa nr. 53.2 - jurnal privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru navigatie;
- anexa nr. 551 - situatie centralizatoare privind livrarile de produse accizabile completata de expeditorul inregistrat.
In functie de profilul utilizatorului, selectia se va realiza dintre tipurile de declaratii pe care operatorul economic are obligatia sa le depuna."
7. In anexa nr. 5, la punctul 2.1, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) rubrica  «Denumire » - selectand din lista de coduri NC atasata. Se face dublu-clic pe codul NC al produsului utilizat ca materie prima in antrepozitul fiscal pentru care se intocmeste declaratia. Automat se completeaza descrierea codului NC ales (malt, orz, orez, gris, porumb, zahar, glucoza, alte materii de extractie, malt colorat, bere, altele)."

8. In anexa nr. 5, la punctul 2.2, dupa litera e) se introduce o noua litera, litera e1), cu urmatorul cuprins:
"e1) rubrica  «Consum » - se completeaza consumul propriu de materie prima, in scopul realizarii produsului finit."
9. In anexa nr. 5, la punctul 2.2, literele f) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"f) rubrica  «Stoc final » se completeaza automat de catre sistem, corespunzator cantitatilor de materii prime existente la finalul perioadei de raportare, dupa formula: stoc initial + intrari + cantitati produse - iesiri - consum;
g) rubrica  «Diferenta » este completata automat de catre sistem corespunzator cantitatilor rezultate pentru fiecare produs. In cazul in care a fost modificata valoarea calculata automat de catre sistem din rubrica  «Stoc final », valoarea din rubrica  «Diferenta » este actualizata dupa formula: stoc initial + intrari + cantitati produse - iesiri - consum - stoc final. In cazul in care  «Diferenta » este diferita de 0, campul  «Motiv diferenta » este obligatoriu. Utilizatorul trebuie sa completeze motivul pentru care au aparut diferente in declaratie."
10. Dupa anexa nr. 12 se introduce o noua anexa, anexa nr. 13, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati ANAF: S-a modificat depunerea declaratiilor online":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016