Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru a beneficia de rambursarea de TVA, persoana impozabila stabilita intr-un stat membru trebuie sa depuna urmatoarele documente, pentru a face dovada respectarii conditiilor de rambursare impuse ...
Pentru a beneficia de rambursarea de TVA, persoana impozabila stabilita intr-un stat membru trebuie sa depuna urmatoarele documente, pentru a face dovada respectarii conditiilor de rambursare impuse prin O.M.F.P. nr. 523 din 3 aprilie 2007:
- cererea de rambursare completata pe formularul tipizat cod 308 (cod M.F.P. 14.13.03.02./8) denumit „Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene“.
Cererea se completeaza in format electronic, fiind depusa la organul fiscal in acelasi format, dar insotit de formularul editat pe suport hartie. Formatul electronic al cererii se preia prin folosirea programului de asistenta elaborat deMinisterul Finantelor Publice.
Pe cerere se mentioneaza codul de inregistrare in scopuri de TVA, inscris in certificatul de inregistrare fiscala din tara de origine a solicitantului.
La cererea depusa se anexeaza, in original, toate facturile si declaratiile vamale de import din care rezulta suma TVA solicitata la rambursare.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Pe prima pagina a cererii se inscriu datele informative ale persoanei impozabile care solicita rambursarea, iar pe a doua pagina sunt enumerate sintetic documentele in baza carora se solicita rambursarea, sistematizate pe urmatoarele coloane care trebuie completate de catre solicitant:
– numarul curent al documentului;
– natura bunurilor sau a serviciilor pentru care s-a achitat TVA solicitata la rambursare simbolizate astfel:
A = achizitie;
I = import;
S = prestari de servicii;
– denumirea partenerului care a livrat bunul sau a prestat serviciul;
– codul de identificare fiscala al partenerului;
– data si numarul facturii;
– suma TVA, in lei, solicitata la rambursare.
Cererea se depune in termen de 6 luni de la incheierea anului calendaristic in care taxa devine exigibila. Prin completarea cererii, persoana impozabila trebuie sa mentioneze contul sau bancar, deschis in Romania sau in statul sau de resedinta, in care urmeaza sa se efectueze rambursarea. Contul trebuie deschis la o institutie de credit participanta la sistemul electronic de plati din Romania sau la o institutie de credit din strainatate. In aceasta situatie, institutia de credit unde se afla deschis contul in care urmeaza a se efectua plata trebuie sa aiba un corespondent in Romania. Toate comisioanele bancare aferente acestei operatiuni sunt suportate de catre titularul contului care solicita rambursarea TVA.
Pe formularul tipizat de cerere, reprezentantul persoanei impozabile sau imputernicitul desemnat declara, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, urmatoarele:
- nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de servicii ce au avut loc sau au fost considerate ca avand loc in Romania, in perioada la care se refera respectiva cerere de rambursare;
- bunurile si serviciile pentru care solicita rambursarea taxei au fost utilizate pentru desfasurarea activitatii sale in calitate de persoana impozabila;
- datele inscrise in formularul de cerere sunt corecte si complete;
- certificatul emis de autoritatea competenta din statul membru in care aceasta este stabilita, pentru a face dovada ca este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru.
In situatia in care autoritatea fiscala competenta romana este deja in posesia unui astfel de certificat nu trebuie sa mai solicite un nou certificat, timp de un an de zile de la data emiterii acestuia;
- declaratia scrisa prin care sa confirme ca in perioada la care se refera cererea sa de rambursare nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de servicii care au avut loc sau au fost considerate ca avand loc in Romania;
- angajamentul prin care isi asuma obligatia de a restitui organului fiscal din Romania orice suma care i s-ar rambursa din greseala.
Cererea si documentele anexate acesteia se depun la organul fiscal competent, la registratura acestuia sau prin posta. Documentele justificative privind suma solicitata la rambursare, certificatul emis de statul membru in care persoana impozabila este stabilita si declaratiile intocmite intr-o limba straina trebuie insotite obligatoriu de traduceri in limba romana, certificate de traducatori autorizati.
Mai multe despre termenul de depunere, valoarea minima admisa si decizia de rambursare intr-un articol viitor.
Articol preluat din Actualizarea Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009 nr. 11/septembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Split TVA. Cum se face RAMBURSAREA TVA?O analiza rezumata: Modificarile aduse de OUG 8/2014 in Codul de procedura fiscala!Comunicat ANAF privind importurile si achizitiile in alt stat UE in 2012Plata TVA numai dupa incasarea facturiiReprezentant fiscal. Cum procedam privind raportarea fiscala, informativa si statistica?Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"