Tags: calcul cas, calcul concediu de maternitate, calcul concediu medical
Care este modul de calcul al CAS, CASS si impozit pe salariu pemtru concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca si sarcina si lehuzie atat initiale, cat si in continuarea celor emise pana in data de 01.07.2018 pentru salariatii unei societati SRL?
Probabil sunt multi contribuabili care vor sa afle raspunsul la aceasta intrebare, de aceea, specialistii nostri au facut un studiu de caz pe acest subiect.
Raspunsul specialistului
Conform art. V alin. (1) din OUG 8/2018, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, in situatia in care din aplicarea dispozitiilor art. 139 alin. (1) lit. o), art. 143 alin. (4) si art. 144 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta un cuantum al contributiei de asigurari sociale calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.
Astfel, in cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca acordate in continuarea unui concediu medical initial acordat in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018 CAS se calculeaza dupa formula:10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
In cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca initiale acordate incepand cu data de 01 iulie 2018 si in cazul concediilor medicale in continuarea unui concediu medical initial acordat incepand cu data de 01 iulie 2018, CAS se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.
In cazul concediilor medicale de maternitate, risc maternal si ingrijire copil bolnav, CAS se calculeaza dupa formula: 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, atat pentru concediile medicale initiale acordate pana la data de 30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pentru concediile medicale acordate dupa aceasta data in continuarea unui concediu medical initial acordat anterior datei de 01 octombrie 2018.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu se datoreaza pentru indemnizatiile medicale.
Nu se datoreaza impozit pe venit pentru indemnizatiile de maternitate in baza art. 62 lit. c) din Codul fiscal.
Indemnizatiile de incapacitate temporara de munca sunt supuse impozitului pe venit in cota de 10% in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal conform caruia, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
1. O persoana fizica inchiriaza un apartament la o persoana juridica incepand cu 01.08.2023 pana in 31.08.2024.
In luna 9.2024 intocmeste act aditional de prelungire 01.09.2024-01.09.2025.
Chiria este stabilita in euro.
Venitul net an 2024 obtinut din inchiriere este 23.000 lei. Persoana fizica care inchiriaza este pensionar.
Ce obligatii declarative are persoana fizica?
2. O persoana fizica...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Ar trebui sa mai platesc CAS daca sunt salariat (cu venituri din salarii de pana in 24 salarii minim brute), insa am venituri din chirii si dividende ce depasesc 24 salarii minim brute?
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa imi transmiteti cum ar trebui sa procedam in urmatoarea situatie:
In luna iulie a acestui an asociatul a incasat efectiv dividende ce provin din profitul obtinut pe anul 2023, acestea depasind cele 24 de salarii minime brute pe tara. (24*3700 lei = 88.800 lei) si dorim sa depunem Declaratia unica, cum se procedeaza? Completam capitolul II, subsectiunea II. 2.2. pentru CASS aferenta veniturilor estimate a se realiza in anul 2024? Estimam de exemplu 150.000 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Administratorul si asociatul a 3 societati, are marca inregistrata pe persoana fizica.
Acesta doreste sa dea drept de folosinta spre cele 3 societati comerciale.
Are dreptul sa primeasca remuneratie si sub ce forma juridica?
Care este regimul de impozitare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<