Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA, norma ajustata de venit. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2024
PFA, norma ajustata de venit. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS
Tags: calculare impozit pe venit, calculare cas, calulcare cass, pfa norma ajustata de venit

As dori sa stiu cat are de plata impozit, CAS, CASS pe 2024 un PFA pe norma de venit astfel: CAEN 8559 - activitate de meditatori (profesori), infiintat demult, din 2009, norma de venit pentru Bihor este de 48.400 lei, este angajat ca salariat cu 8 ore. Multumesc!

Calcul CAS si CASS pentru PFA cu norma ajustata de venit – raspunsul specialistului

 

Potrivit art. 69 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii pot ajusta normele anuale de venit de la alin. (4) in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit.

Potrivit pct. (8) alin. (7) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, (...) Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au si calitatea de salariat sau isi pierd aceasta calitate se face incepand cu luna urmatoare incheierii/desfacerii contractului individual de munca.

Coeficientii de corectie sunt stabiliti de catre directiile generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti.
Pentru a afla coeficientul de corectie se acceseaza urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2024/Norme_venit_2024.html, se selecteaza judetul de la locul desfasurarii activitatii si se verifica la sfarsitul tabelului criteriile de corectie.

Pentru judetul Bihor norma de venit este in suma de 48.400 lei pentru CAEN 8559, iar aceasta norma se diminueaza cu 60% pentru contribuabilii care au si calitatea de salariat in baza unui contract de munca de 8 ore pe zi, pe perioada pentru care dovedesc cu acte aceasta situatie.

Norma de venit ajustata impozabila = 48.400 lei x 40% = 19.360 lei


Impozit pe venit = 19.360 lei x 10% = 1.936 lei.

Referitor la CAS, intrucat norma ajustata de venit este inferioara plafonului de 12/24 salarii minime pe economie, respectiv inferioara sumei de 39.600 lei /79.200 lei, nu se datoreza CAS pentru anul 2024.

Referitor la CASS, intrucat norma de venit ajustata este inferioara plafonului de 6 salarii minime pe economie, dar pentru ca persoana fizica are si calitatea de salariat, datoreaza CASS pentru anul 2024 la valoarea normei ajustate, in suma de 1.936 lei (19.360 lei x 10%), conform art. 174 alin. (1), alin. (5) si alin. (9) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA, norma ajustata de venit. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016