Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

PFA. Cum vom calcula CASS la regularizare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 28 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, asigurari sociale, codul de procedura fiscala, oanaf 891/2012, contributii sociale, calcul cass

Un PFA are in D 200 urmatoarele sume: Ex 1: Venit = 10.000 Cheltuieli ded totale = 1.000 Cheltuieli cu asigurarile sociale (pensie si sanatate) = 500 Venit net = 9.000Care este modul de calcul al sanatatii la regularizare?

Ex 2
Venit = 10.000
Cheltuieli ded totale = 6.000
Cheltuieli cu asigurarile sociale (pensie si sanatate) = 2.500
Venit net = 4.000

Care este modul de calcul al sanatatii la regularizare tinand cont ca venitul este sub 4 salarii medii pe economie? Se mai plateste sanatate in aceste conditii la valoarea minima?
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii
Solutia consultantului:

Conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice international.

Pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt prevazute exceptii. Prin urmare, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza chiar daca persoana fizica autorizata realizeaza concomitent si alte venituri.
 
Potrivit art. 296 indice 22 alin. (2), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
 
Persoana fizica autorizata va efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal.

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul deciziei de impunere (620) pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat prin OANAF 891/2012.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
 
Asadar, stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre organele fiscale prin decizia de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul realizat Formularul 200.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale.

Baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "PFA. Cum vom calcula CASS la regularizare?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Comentarii 1 comentarii

Miruna 2013-07-04 10:56:05

Deci de ce totusi nu doriti sa raspundeti cu cifre, ca sa intelegem cum se face acest calcul ? Persoana nu a cerut textul de lege, ci modul exact, cifric. Cu alte cuvinte, cat va plati ? Daca plateste prea mult, nu e cazul sa-si inchida PFA-ul , in cazul ca sumele trimestriale de CASS sunt prea mari ? Asta, daca nu are decat acel PFA si deci plateste vrea - nu vrea - tot CAS-ul pe acel PFA. Deci cum interpretam situatia reala, fara sa mai evitam raspunsul exact ?

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016