Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un PFA are in D 200 urmatoarele sume: Ex 1: Venit = 10.000 Cheltuieli ded totale = 1.000 Cheltuieli cu asigurarile sociale (pensie si sanatate) = 500 Venit net = 9.000
Care este modul de calcul al sanatatii la regularizare?
Ex 2
Venit = 10.000
Cheltuieli ded totale = 6.000
Cheltuieli cu asigurarile sociale (pensie si sanatate) = 2.500
Venit net = 4.000
Care este modul de calcul al sanatatii la regularizare tinand cont ca venitul este sub 4 salarii medii pe economie? Se mai plateste sanatate in aceste conditii la valoarea minima?
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Solutia consultantului:
Conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice international.
Pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt prevazute exceptii. Prin urmare, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza chiar daca persoana fizica autorizata realizeaza concomitent si alte venituri.
Potrivit art. 296 indice 22 alin. (2), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Persoana fizica autorizata va efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal.
In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Formularul deciziei de impunere (620) pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat prin OANAF 891/2012.
Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Asadar, stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre organele fiscale prin decizia de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul realizat Formularul 200.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale.
Baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Formularul Declaratiei unice a fost aprobatDe ce a amendat ANPC bancileReducerea CAS si scutirea impozitului pe profit reinvestit se mentin ca masuriCum platim impozitul pe profit in 2010?TAXE SI IMPOZITE pentru persoane fizice la transferul de proprietatiUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
TVA - Faptul generatorInregistrarea in scopuri de TVA in 2014. Sunt explicate toate situatiile neclare!Buletin informativ: Noutati legislative cu incidenta in materia fiscalaS-a schimbat procesul-verbal folosit de inspectorii antifrauda. Iata cum va arata documentul in 2016!Cum facem dovada la transport livrare intracomunitaraUltimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiAmnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Articole similare
Diurna de la 1 februarie 2013 | CALCUL CASSDeclaratia Unica. CALCUL CASS pentru PFAContributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arendaPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Asociat cu mai multe firme. CASS pentru dividende se plateste dublu sau doar o singura data?Ultimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"