Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 15 si 16 din 06 ianuarie 2017 au fost publicate mai multe acte normative prin care se aduc modificari Codului fiscal, sunt eliminate unele taxe si tarife si se stabileste valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, valabil incepand cu 01 februarie 2017.
Actele normative publicate si principalele prevederi reglementate prin acestea sunt:1.Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3 din 6 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 16 din 6 ianuarie 2017).
Impozitul pe profit
• Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare vor fi scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
• Se schimba plafonul pana la care o persoana juridica este considerata microintreprindere de la 100.000 euro la 500.000 euro.
• Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 (venituri sub 500.000 euro) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2017. Modificarea sistemului de impunere se va comunica organelor fiscale pana la data 25 februarie, termen pana la care se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 - 31 ianuarie 2017.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
• Cotele de impozitare vor fi de: 1% pentru microintrerpinderile cu unul sau mai multi salariati si 3% pentru microintreprinderile fara salariati;
Impozitul pe venit
• Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit si persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
• Serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de salariati, se vor scadea din baza de impozitare a salariului, in limita a 400 de euro pe an
• A fost stabilita o cota unica de 3% pentru impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor din patrimoniul personal, dar si o valoare neimpozabila de 450.000 lei; Contributia de asigurari sociale(CAS )
• Se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu 5 ori castigul salarial mediu brut aferent bazei lunare de impozitare pentru veniturile din salarii Contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS)
• Se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu 5 castiguri aferente bazei lunare de calcul maximal al bazei de impozitare pentru totalitatea veniturilor (de 5 ori castigul salarial mediu brut);
• A fost reintrodusa scutirea pentru persoanele care realizeaza venituri din investitii si din alte surse( ex. dividende), daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitaÈ›i independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj,
2. Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 15 din 6 ianuarie 2017).
• Incepand cu data de 1 februarie 2017 se elimina o serie de taxe si tarife: a) Timbrul de mediu pentru autovehicule; b) Anumite taxe si tarife prevazute de Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului; c) Anumite taxe si tarife prevazute de Legea nr. 21/1991 privind legea cetateniei romane; d) Taxele radio si TV; e) Taxele percepute de Monitorul Oficial pentru persoanele fizice care sunt determinate de lege sa anunte pierderi de acte si schimbari de nume; f) Taxele extrajudiciare de timbru;
3. Hotararea Guvernului nr. 1 din 6 ianuarie 2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (Monitorul Oficial nr. 15 din 6 ianuarie 2017).
• Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora.
• Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.
Baza legala:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3 din 6 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 16 din 6 ianuarie 2017).
Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 15 din 6 ianuarie 2017).
Hotararea Guvernului nr. 1 din 6 ianuarie 2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (Monitorul Oficial nr. 15 din 6 ianuarie 2017).
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Codul fiscal se modifica drastic din 2017. Cum arata noile modificari?Noul Cod fiscal in 2014: Ce modificari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie?107 solutii pentru noile taxe si impoziteModificari TVA in Codul fiscal. Vezi cele mai importante schimbariModificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, au fost anuntate de ANAFUltimele articole
Noile contributii, impozite si deduceri valabile din 2018. Anuntul facut de GuvernCum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?MODIFICARI CODUL FISCAL pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulANAF: Modificari ale Codului fiscal aduse de Legea nr.136/2017Se modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul II - Venituri din activitati independenteDeclaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendatIn atentia firmelor: SALARIUL DE BAZA minim in anul 2015MONOGRAFIE contabila pentru abonamentele de sport platite angajatilorIndemnizatia pentru reducerea timpului de lucru si plata a 41,5% din salariu. Se pot cumula cele doua beneficii pentru acelasi salariat?Ultimele articole
Indemnizatie de educatie timpurie. Suma de 1.500 lei se acorda pentru fiecare copil?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorCum se calculeaza zilele de concediu neefectuateSalariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"