Tags: legea 193/2020, obligatii pentru firme, drepturile persoanelor cu handicap
Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 21 august 2020.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 24 august 2020, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap, pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
De asemenea, sunt promovate mai multe drepturi ale persoanelor cu dizabilitati:
Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, fara a depasi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Modalitatea de decontare si indexarea limitelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
De prevederile mentionate mai sus beneficiaza si parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii.
Extras din Legea 193/2020:
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. -
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 24, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(9) Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, corespunzator costurilor drepturilor prevazute la alin. (1) sau (3), dupa caz, fara a depasi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; in aceasta situatie nu sunt aplicabile prevederile alin. (2) si (4); modalitatea de decontare si indexarea limitelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale."
2. La articolul 24, dupa alineatul (9) se introduc doua noi alineate, alineatele (10) si (11), cu urmatorul cuprins:
"
(10) De prevederile alin. (9) beneficiaza si parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii.
(11) Sumele aferente drepturilor prevazute la alin. (9) si (10) se asigura din bugetul de stat prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii."
3. La articolul 78, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate."
4. La articolul 81 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"
c) fara personalitate juridica, cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri in cadrul organizatiilor fara scop patrimonial, care au angajate minimum 3 persoane cu handicap reprezentand cel putin 30% din totalul angajatilor sectiei, atelierului sau structurii respective."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS dividende
Intrebare:
O societate a distribuit dividende peste plafonul de 24 salarii minime in decembrie 2024 si a calculat impozit pe veniturile din dividende in cota de 8%, impozit achitat pana la 25.01.2025. Asociatul unic nu a incasat dividendele nete in anul 2024, ci in aprilie 2025. Acesta trebuie sa depuna declaratia unica pentru anul 2024 avand in vedere ca nu a incasat dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare pierdere fiscala in formularul 101
Intrebare:
Societatea a inregistrat urmatoarea situatie: - in anul 2022 a fost platitoare de impozit pe venit microintreprinderilor si a inregistrat un profit nerepartizat de 9013 aferenta anului 2022. In anul 2023 a devenit platitoare de impozit pe profit si a inregistrat o pierdere 9817 ron, rezultand la sfarsit de 2023 o pierdere neacoperita de 804 ron (9817-9013). In anul 2024 a ramas platitoare de impozit pe profit si a inregistrat o pierdere de 6793. In declaratia 101 aferenta anului 2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incasare despagubiri la compania de asigurari
Intrebare:
Societatea a incasat un venit din despagubire de la compania de asigurari in urma avarierii unei remorci in valoare de 130.000 lei, mentionez ca remorca este deja vanduta?
Va rugam sa ne precizati daca acest venit este considerat impozabil la calculul impozitului pe profit sau daca este venit neimpozabil. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<