Tags: legea 193/2020, obligatii pentru firme, drepturile persoanelor cu handicap
Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 21 august 2020.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 24 august 2020, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap, pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
De asemenea, sunt promovate mai multe drepturi ale persoanelor cu dizabilitati:
Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, fara a depasi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Modalitatea de decontare si indexarea limitelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
De prevederile mentionate mai sus beneficiaza si parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii.
Extras din Legea 193/2020:
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. -
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 24, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(9) Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, corespunzator costurilor drepturilor prevazute la alin. (1) sau (3), dupa caz, fara a depasi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; in aceasta situatie nu sunt aplicabile prevederile alin. (2) si (4); modalitatea de decontare si indexarea limitelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale."
2. La articolul 24, dupa alineatul (9) se introduc doua noi alineate, alineatele (10) si (11), cu urmatorul cuprins:
"
(10) De prevederile alin. (9) beneficiaza si parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii.
(11) Sumele aferente drepturilor prevazute la alin. (9) si (10) se asigura din bugetul de stat prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii."
3. La articolul 78, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate."
4. La articolul 81 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"
c) fara personalitate juridica, cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri in cadrul organizatiilor fara scop patrimonial, care au angajate minimum 3 persoane cu handicap reprezentand cel putin 30% din totalul angajatilor sectiei, atelierului sau structurii respective."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Accize energie electrica prosumator
Intrebare:
Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor.
Diferenta de cantitate produsa o injectam in retea si in baza contractului incheiat cu furnizorul de energie electrica, emitem acestuia, la sfarsitul fiecarei luni o factura, cu taxare inversa.
Pentru cantitatea injectata in retea si facturata furnizorului trebuie platite accize la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tichete de masa in 2025
Intrebare:
Tinand cont de numarul zilelor lucratoare din anul 2025, respectiv 248 zile, minus 23 de zile concediu de odihna, rezulta 225 zile pentru care societatea acorda tichete de masa in valoare de 40 lei, respectiv 9.000 lei pe an.
Avand in vedere prevederile art XL si XLI din Legea 296/2023, privind tichetele de masa, care au fost limitate la contravaloarea a doua salarii minime brute pe an, cheltuiala deductibila va fi de 4.050 lei x 2 = 8.100 lei, diferenta de 900 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<