Tags: legea 193/2020, neincadrarea in munca a persoanelor cu handicap
Referitor la Legea nr. 193/21.08.2020. Avand in vedere noua metoda de calcul a fondului pentru neincadrarea in munca a persoanelor cu handicap ( variaza 50% suma platita catre stat si 50% suma decontata ca achizitii de la unitatile protejate), daca diferenta de 50% aferenta achizitiilor de produse/servicii nu este acoperita in totalitate suma neacoperita trebuie virata statului? Acest lucru insemnand ca datoram statului 50% diferenta neacoperita? Multumim!
Raspunsul specialistului Costin Istrate:
Baza legala:
Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 (**republicata**) privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap*)
Capitolul V Orientare, formare profesionala, ocupare si angajare in munca
Articolul 78
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
(la 01-09-2017, Alin. (3) din Art. 78 , Capitolul V a fost modificat de punctul 1, art. I din O.U.G. nr. 60 din 4 august 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 07 august 2017)
..
Legea nr. 193 din 21 august 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
3. La art. 78, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Opinie:

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Referitor la aplicarea facilitatilor fiscale conform Legii 135/2022, procentul contributiei asiguratorii pentru munca CAM se reduce de la 2.25% la 0.25% cat era procentul contributiei la Fondul de Garantare a creantelor salariale in baza Legii 200/2006 (procent aplicabil din ianuarie 2007 pana in decembrie 2017 inclusiv), Intrebare exista o conditie pentru aplicarea acestei facilitati? (schema de ajutor de stat ce necesita aprobarea Comisiei Europene)
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate generatoare de deseu ulei uzat preda cu titlu gratuit acest deseu unei societati autorizate in preluarea deseului, dar nu si in valorificarea acestuia. Este nevoie de notificare in vama conform articolului 161 din Normele Metodologice HG.1/2016? Daca da, cine face aceasta notificare: societatea generatoare de deseu sau societatea care il preia? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate din Romania, platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA in RO, livreaza echipamente electronice pe care le si instaleaza in Franta. Clientul societatii din Romania este o firma din Anglia, cu cod valid de TVA in UK, insa nu are cod de TVA obtinut in Franta. Societatea din Franta este beneficiarul final al lucrarii, clientul firmei din Anglia. Este posibil ca astfel de lucrari sa aiba caracter repetitiv pe teritoriul Frantei insa, fiecare lucrare in parte nu se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca in campul stabilit pentru descrierea operatiei nu este suficient spatiu pentru a introduce informatii obligatorii conform contract semnat cu clientul (ex. numar de lot pentru produs) va rugam sa ne ghidati daca si care este posibilitatea de a fi adaugat, astfel incat sa apara in xml-ul transmis prin RO factura.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate producatoare si care comercializeaza dulceturi naturale (fructe conservate in miere) este obligata sa se inregistreze in sistemul E-Factura? Va multumesc, cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<