Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refuzul partial al valorii unei facturii. Ce solutii avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, factura, refuzul partial, factura in rosu, document justificativ

Vom dezbate, prin cele ce urmeaza, cum putem gestiona o situatie in care avem de-a face cu refuzul partial al valorii unei facturi.



Astfel, in cazul in care se constata necesitatea refuzului partial al unei facturi, vom stabili care dintre situatiile de mai jos este cea corecta:

- se inregistreaza in contabilitate factura doar pentru valoarea acceptata si se primeste factura in rosu doar pentru valoarea refuzata, factura ce se va anexa ca document justificativ la factura initiala;
- neacceptarea facturii se face integral, asteptand sa fie primita o noua factura ce storneaza factura initiala, plus o alta factura cu valoarea corecta.


Solutia consultantului:

 Conform art. 138 lit. a si b din Codul fiscal , in cazul anularii partiale a operatiunii sua in cazul refuzurilor partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate are loc o ajustare a bazei de impozitare initiale.

Prin urmare, in lumina acestor dispozitii legale, corect este sa se inregistreze in evidentele contabile si fiscale factura initiala pentru valoarea ei totala si factura in rosu corespunzatoare valorii refuzate.

La momentul inregistrarii facturii initiale diferenta refuzata poate fi inregistrata contabil in operatiuni in curs de lamurire. In niciun caz nu se va proceda la inregistrarea partiala („trunchiata”) a facturii, avand in vedere natura operatiunii si necesitatea clarificarii ei (aceasta, cu atat mai mult in situatia in care facturile sunt emise in perioade fiscale diferite).

Daca se storneaza integral factura initiala si se emite o alta factura cu valoarea finala nu ne mai aflam in situatia de ajustare a bazei impozabile (cum este in fapt operatiunea), ci de corectie a documentelor conform art. 159 din Codul fiscal . Dar si in aceasta ipoteza trebuie inregistrate toate facturile primite de la furnizor (factura initiala, factura de storno si factura finala).


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refuzul partial al valorii unei facturii. Ce solutii avem?":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Factura. Cum declaram in D 300 si D 390?
Mai multe articole despre refuzul partial
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]