Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Studiu de caz: Modalitatea de facturare a discounturilor comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 12 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: discount comercial, omfp 3055/2009, tva, oug 49/2011

Valabil la 13.09.2011 - O societate achizitioneaza de la furnizori mai multe seminte de cereale fara TVA. Furnizorii acorda mai multe vouchere (discount-uri comerciale) care vor fi facturate mai departe clientilor societatii, acestia fiind atat persoane fizice, cat si juridice. Va trebui insa stabilit daca pentru persoanele fizice aceste vouchere vor fi facturate cu sau fara TVA. In plus, pentru clientii care vor primi la plata la termen un discount din partea societatii, se va stabili si modalitatea de facturare in ceea ce priveste regimul TVA.De retinut ca achizitia si vanzarea de cereale si plante tehnice pe teritoriul Romaniei este operatiune taxabila pentru care se aplica cota standard TVA de 24%. In relatia dintre doua persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, se aplica masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. 2 lit. c) din Codul fiscal numai daca obiectul achizitiei/livrarii il reprezinta bunurile reglementate in mod expres prin OUG 49/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si a altor prevederi financiar-fiscale.

In cazul de fata, masurile de simplificare se aplica numai daca marfurile respective au urmatoarele coduri cuprinse in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun pentru:
A) cereale:
- porumb cod 1005;
 
B) plante tehnice:
- seminte de rapita sau de rapita salbatica cod 1205;
- seminte de floarea-soarelui cod 1206 00;
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii


 
Reducerea comerciala acordata la momentul vanzarii nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 137 alin. 3 lit. a), desi trebuie evidentiata in mod distinct in factura primita la cumparare sau in factura emisa la vanzare. Practic, in cazul achizitiei de bunuri, baza de impozitare a TVA (de exemplu 11.640 lei) este reprezentata de valoarea neta comerciala a bunurilor determinata prin diferenta aritmetica dintre valoarea bunurilor livrate (de exemplu, 12.000 lei) si reducerea acordata de catre furnizor (360 lei). Acelasi calcul aritmetic se efectueaza si in cazul vanzarilor pentru care se aplica o reducere comerciala.
 
Asa cum se reglementeaza prin OMFP 3055/2009, punctul 51 alin. (3), reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza costul de achizitie al bunurilor prin reducerea acestuia. In mod similar, la vanzare se reduce si valoarea de vanzare a acestora.
 
Deci, reducerea comerciala primita la momentul achizitiei de bunuri nu se inregistreaza in mod distinct nici in contabilitate prin utilizarea contului 609 "Reduceri comerciale primite", dar nici in evidenta (jurnalul pentru cumparari) sau raportarea fiscala (decontul de TVA cod 300). Aduc drept argument textul de lege din OMFP 3055/2009, punctul 51 alin. (4) " Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti."
 
Totusi, daca reducerea comerciala la vanzare se acorda pe baza de vouchere, trebuie sa organizati si evidenta contabila a acestora prin utilizarea contului 5328 "Alte valori".
 
In alta ordine de idei, inregistrarea in creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se efectueaza numai in situatia in care reducerile de pret se acorda ulterior livrarii. In situatia in care se primeste o factura in rosu de la un furnizorul stabilit pe teritoriul Romaniei, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
- in negru:
401 = 609
 "Furnizori" "Reduceri comerciale primite"
 
si concomitent:
 
401 = 4426
 "Furnizori" "TVA deductibila"
 
In acest caz, se considera ca are loc ajustarea bazei de impozitare in baza prevederilor art. 138 denumit "Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) conform caruia baza de impozitare se reduce " in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor".
 
In mod similar, acordarea reducerilor comerciale la vanzare nu se evidentiaza in debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate". Inregistrarea prin contul 709 se efectueaza numai daca reducerea se acorda ulterior vanzarii bunurilor prin emiterea unei facturi in rosu. Inregistrarea contabila a facturii emise are loc dupa cum urmeaza:
 
- in negru:
709 = 411
 " Reduceri comerciale acordate" "Clienti"
 
si concomitent:
 
4427 = 411
 " TVA deductibila" "Clienti"
 
Aplicarea masurilor de simplificare in tranzactiile efectuate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei este obligatorie. In concluzie, reducerea de pret se poate acorda cumparatorilor la momentul vanzarii bunurilor, indiferent de calitatea acestora: persoana fizica sau persoana juridica.
 
Aceste inregistrari contabile se evidentiaza in mod corespunzator si in jurnalele de TVA, documente de evidenta fiscala care stau la baza raportarilor fiscale prin decontul de TVA cod 300 si prin declaratia cod 394 in cazul furnizorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei.
 
Totusi, la primirea, dar si la acordarea reducerilor comerciale inainte sau ulterior achizitiei sau vanzarii, trebuie sa aveti in vedere incadrarea corecta a acestora asa cum sunt reglementate prin OMFP 3055/2009, punctul 51 alin. (5) de la lit. a) la c), acestea fiind clasificate in:
• lit. a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
• lit. b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential;
• lit. c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
De asemenea, pentru tranzactiile efectuate, pe langa reducerile comerciale, pot fi acordate si reduceri financiare, reglementate prin OMFP 3055/2009, punctul 51 alin. (6). Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate. Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").

La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate"). Pentru sconturile acordate pe baza contractelor incheiate cu persoanele juridice nu se emite o factura in rosu deoarece nu are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA. Reducerile financiare sunt operatiuni de decontare intre parteneri care nu intra in sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate cu plata.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Studiu de caz: Modalitatea de facturare a discounturilor comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Comentarii 2 comentarii

Mirela 2011-09-26 11:55:47

Ultimele 2 propozitii sunt eronate, evident!

Andrei 2011-09-15 09:22:29

Art. 137 alin 3 CF indica sconturile ca elemente ce nu se includ in baza de impozitare a TVA, iar art. 137 lit c CF face trimitere la prevederea de mai sus in enumerarea cazurilor pentru care se ajusteaza baza de impunere. In acest context concluzia finala a articolului pare lipsita de temei legal.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016