keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Preturile la alimentele procesate, mai mari cu pana la 12%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2011
Tags: preturi, alimente, inflatie, produse, marfuri, majorare, scumpire

Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%, afirma presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu ...

Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%, afirma presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs.

In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.


El a afirmat ca majorarile de preturi au inceput deja si se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni.
"Va fi o medie intre 8 si 10%. La cereale si la produse de panificatie spre toamna vom asista la o sistare de preturi si poate chiar la o reducere. La legume va urma o scadere", a adaugat el.
Minea considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea cresterii preturilor la alimente.


"Atata timp cat bursa preturilor nu este in Romania, Romania se va alinia mai mult sau mai putin acelor preturi. Daca Romania ar avea o productie formidabila, un excedent, s-ar putea sa scada preturile pe piata romaneasca. Atata timp cat o parte din materiile prime sunt cumparate din Comunitatea Europeana...", a explicat el.


Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu, prezent la emisiune, a explicat majorarile de preturi prin scumpirea cerealelor.


"Cerealele, pentru prima data dupa 20 de ani, au avut o crestere extraordinara de preturi. Discutam de 120-130 de euro pe tona si, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tona. Daca luam de exemplu porcul, hranirea dureaza cam 6 luni, deci ceea ce a inceput hranirea in decembrie vom avea la sfasitul lunii mai o crestere, care inseamna influenta cerealelor in pretul carnii", a spus Radulescu.


El a afirmat ca nu se poate vorbi de preturi la produse alimentare comparabile cu preturile de import, pentru ca in Uniunea Europeana TVA este 5% sau, in unele cazuri, zero.


"Dupa parerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani pana sa ajungem sa echilibram ceea ce inseamna productia eficienta in Romania cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana", a estimat secretarul de stat.


Banca Nationala a Romaniei a revizuit, joi, in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, dupa Bulgaria, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste.

Ponderea marfurilor alimentare in cosul de produse si servicii pe baza caruia se calculeaza inflatia, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat in alte tari.


In luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), in special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).

Sursa: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016