Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tranzactii intre societati afiliate. Cum procedam la ajustarea TVA pentru vanzarea liniei de productie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, tranzactii, societati afiliate, ajustare tva, preturi dransfer, dosar preturi trasfer, codul fiscal

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care este rezultatul unei investitii (cuprinde mai multe utilaje si componente achizitionate de la intern si extern in anul 2008), in cazul unei linii de productii, fiind considerat de capital (durata de functionare este 12 ani).

Totodata, vom vedea cum se face ajustarea TVA conform art. 149 Cod fiscal in cazul dezmembrarii si vanzarii liniei pe utilaje si componente catre societati din acelasi grup din UE.

Ajustarea TVA pentru bunurile de capital intervine in situatia in care activul nu mai este utilizat in activitati economice sau este utilizat in activitati fara drept de deducere, cum ar fi folosirea lui la jocurile de noroc sau activitati medicale, avand in vedere reglementarile dispuse de art. 149 din Codul fiscal.

Perioada de ajustare a TVA este de 20 de ani pentru cladiri si terenuri si de 5 ani pentru celelalte bunuri de capital, aceasta din urma fiind apreciata de noi ca perioada pentru activul dvs.

Aceasta perioada de ajustare a TVA, de 5 ani, incepe la data de 01 ianuarie a anului in care au fost achizitionate/puse in functiune bunurile de capital, conform art. 149 alin. (3) din Codul fiscal. Acest lucru inseamna ca perioada de ajustare a taxei pentru situatia descrisa de intrebare s-a finalizat la data de 31 decembrie 2012, iar dvs. nu mai aveti obligatia ajustarii TVA.

In colateral de situatia descrisa, consideram faptul ca nu ati fi avut obligatia sa ajustati TVA, in cazul in care linia ar fi fost dezmembrata si livrata intracomunitar, catre societati din grup, cand acestea va comunica un cod valabil de TVA si se realizeaza o livrare intracomunitare scutita de TVA, cu drept de deducere, conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal. Desigur, daca societatile in grup nu ar fi comunicat un cod valid de TVA, s-ar fi facturat cu TVA si, cu atat mai mult, nu  se impunea ajustarea taxei.

Avand in vedere ca sunt tranzactii intre societati afiliate, din acelasi grup, va recomandam sa analizati cu maxima atentie preturile de livrare, pentru ca trebuie sa se efectueze vanzarile la pretul pietei, conform art. 11 alin. (2) din Codul fiscal, si autoritatile pot solicita dosarul preturilor de transfer.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tranzactii intre societati afiliate. Cum procedam la ajustarea TVA pentru vanzarea liniei de productie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016