Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Un grup de societati din Romania (entitati afiliate) aplica cash pooling-ul, societatea ce administreaza master account-ul factureaza mai departe dobanzile aferente banilor dati catre celelalte societati sau la randul ei primeste facturi de dobanzi in cazul in care primeste bani de la celelalte societati. Care este regimul TVA aplicabil facturilor de dobanzi?
Raspuns oferit de specialitii portalcontabilitate.roPunctul de vedere exprimat de Banca Nationala a Romaniei este in sensul ca astfel de operatiuni - cash pooling-ul - nu cad sub incidenta Ordonantei 28/2006 , nefiind calificate ca fiind activitati de creditare desfasurate cu titlu profesional.
Similar cu cazul imprumuturilor intra grup, si in acest caz este necesara inregistrarea si autorizarea in obiectul de activitate a codului CAEN 6492, corespunzator desfasurarii activitatilor de creditare, precum si limitarile prevazute de Legea 31/1990 privind societatile comerciale, in materie de acordare de credite intre societati afiliate.
Regimul TVA aplicabil dobanzilor aferente imprumutului acordat.
Acordarea de credite este o operatiune scutit de TVA fara drept de deducere (art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal ).
Scutirile de TVA se aplica asfel numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate, potrivit alin. (1) al pct. 35 din norme.
In conformitate cu prevederile pct. 35 alin. (3) din norme, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor comerciale in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii comerciale, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.
Prin urmare, din punct de vedere al TVA acordarea de imprumuturi acordate de asociati/actionari societatilor comerciale reprezinta o operatiune scutita de TVA.

Cartea neagra a controlului fiscal

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB
Trebuie insa sa fie respectate cerintele legale prevazute la art. 100 al Titlului VI din Legea 99/1999 , care stipuleaza ca orice persoana, daca nu primeste depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare 58/1998.
Asadar, din punct de vedere al TVA astfel de operatiuni nu sunt impozabile, nepunandu-se problema TVA –ului.
Atata timp cat exista contract de creditare, cu termene de rambursare, suma acordata societatii afiliat nu poate fi considerata livrare, pentru a colecta TVA.
Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sa redirectionam la timp procentul de 2% din impozitul pe salarii sau venitRegim nou pentru antrepozitele fiscale in 2013. Vezi proiectul!Modificari aduse de OUG 115/2023 prevederilor privind facturarea electronica. Tabel comparativ ANAFCorectarea facturilor emise pentru aplicare masuri de simplificare. Cum procedam?De ce legislatia privind insolventa nu se poate aplica bancilorUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Articole similare
Depunere online: cum procedam cu declaratiile fiscale pentru mai multe companii?Ce obligatii declarative are o societate care isi suspenda temporar activitatea?Procedura de acoperire pierderi din anii precedenti.Tratament sume din Rezultatul reportatOG nr.92/2003: modificarile se efectueaza prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuniDatoreaza firmele impozit pe venit pentru hrana acordata angajatilor sai?Ultimele articole
Cum viram o suma pentru sponsorizarea cu 2 la suta a entitatilor nonprofit? Ce ne sfatuieste ANAFPentru sediile secundare: Declaratii fiscale prin transmitere la distantaExceptiile OG 28 din 1999 referitoare la casa de marcatArticole similare
ANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XIII - ObligatiiANAF propune schimbarea unor competente de administrare teritorialaVesti bune! Amnistia fiscala s-ar putea extinde si pentru persoanele fiziceOrdinul ANAF 2727/2015 reglementeaza Declaratiile 402 si 403Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Articole similare
Asociat unic. Parti afiliate. In ce conditii se pot face imprumuturi?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"