Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturarea dobanzilor sub incidenta TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2011
Tags: tva, legea 554/2004, codul de procedura fiscala, legea 99/1999, og 28/2006

Un grup de societati din Romania (entitati afiliate) aplica cash pooling-ul, societatea ce administreaza master account-ul factureaza mai departe dobanzile aferente banilor dati catre celelalte societati sau la randul ei primeste facturi de dobanzi in cazul in care primeste bani de la celelalte societati. Care este regimul TVA aplicabil facturilor de dobanzi?

Raspuns oferit de specialitii portalcontabilitate.ro
Punctul de vedere exprimat de Banca Nationala a Romaniei este in sensul ca astfel de operatiuni - cash pooling-ul - nu cad sub incidenta Ordonantei 28/2006 , nefiind calificate ca fiind activitati de creditare desfasurate cu titlu profesional.
Similar cu cazul imprumuturilor intra grup, si in acest caz este necesara inregistrarea si autorizarea in obiectul de activitate a codului CAEN 6492, corespunzator desfasurarii activitatilor de creditare, precum si limitarile prevazute de Legea 31/1990 privind societatile comerciale, in materie de acordare de credite intre societati afiliate.
Regimul TVA aplicabil dobanzilor aferente imprumutului acordat.
 
Acordarea de credite este o operatiune scutit de TVA fara drept de deducere (art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal ).
 
Scutirile de TVA se aplica asfel numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate, potrivit alin. (1) al pct. 35 din norme.
 
In conformitate cu prevederile pct. 35 alin. (3) din norme, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor comerciale in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii comerciale, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.
 
Prin urmare, din punct de vedere al TVA acordarea de imprumuturi acordate de asociati/actionari societatilor comerciale reprezinta o operatiune scutita de TVA.
 
Trebuie insa sa fie respectate cerintele legale prevazute la art. 100 al Titlului VI din Legea 99/1999 , care stipuleaza ca orice persoana, daca nu primeste depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare 58/1998.
 
Asadar, din punct de vedere al TVA astfel de operatiuni nu sunt impozabile, nepunandu-se problema TVA –ului.
Atata timp cat exista contract de creditare, cu termene de rambursare, suma acordata societatii afiliat nu poate fi considerata livrare, pentru a colecta TVA.
 
Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturarea dobanzilor sub incidenta TVA":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016