Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Unele voci sustin ca originea cuvantului "leasing" provine din limba franceza, de la cuvantul "lease", care se traduce in "arenda". Altii sunt de parere ca termenul provine din engleza de la substantivul "leasing" si verbul "to lease" care inseamna "a inchiria".
Indiferent care dintre variante este cea corecta, un lucru este cert: in ultimele decenii, serviciile de leasing s-au dezvoltat considerabil. In Romania, prima societate de leasing a aparut in anul 1994 si tot atunci au aparut si primele reglementari legale. In prezent, termenul de “leasing” se regaseste atat in normele Codului Civil (art. 923 -930), cat si intr-o lege speciala care reglementeaza acest domeniu: legea nr 59 din 28.04.2005.
Leasingul - o solutie de finantare la indemana
Conform lui Katherine Stickney si lui Roman L. Weil, leasingul este “o operatiune comerciala prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite celeilalte parti, denumita locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing (redeventa), dreptul de folosinta al unui bun al carui proprietar ramane pentru o perioada determinata de timp.”
Care sunt tipurile de leasing?
In prezent, cele mai cunoscute tipuri de leasing sunt cel financiar si cel operational. Insa exista si alte tipuri, precum leasingul compesational, prin care locatorul primeste, in locul ratelor de leasing, o parte din bunurile produse cu ajutorul utilajului finantat prin leasing.
Leasing operational
Leasingul operational presupune achitarea unei rate lunare catre finantator pentru a putea folosi bunul dorit (de exemplu, un autoturism). In plus, toate riscurile sunt preluate de catre compania de leasing, care ramane proprietarul bunului atat pe durata desfasurarii contractului, cat si dupa terminarea acestuia.
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In cazul leasingului financiar, dreptul de proprietate este transferat locatorului (utilizatorului) la finalul contractului, amortizarea revenindu-i tot acestuia. Mai mult, leasingul financiar trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:
- contractul de leasing prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator, la momentul expirarii contractului.
- perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului ce face obiectul leasingului.
- riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care fac obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte.
Ce bunuri putem achizitiona prin leasing financiar?
Datorita cererii mari din piata, companiile ce ofera astfel de solutii de finantare au diversificat lista bunurilor ce pot face obiectul unui contract de leasing financiar. Astfel, oferta poate contine:
- Leasing autoturisme;
- Leasing utilaje;
- Leasing autoutilitare;
- Leasing camioane;
- Leasing echipamente medicale;
- Leasing pentru start-up-uri.
Exista insa si cateva categorii de bunuri care nu se pot achizitiona prin leasing financiar, asa cum sunt, de pilda, bunurile a caror circulatie este limitata de lege, bunurile consumptibile sau terenurile agricole.
Avantajele unui leasing financiar
Tocmai pentru a veni in intampinarea potentialilor clienti, companiile de leasing financiar ofera o serie de avantaje. Iata care sunt acestea:
- leasingul financiar reprezinta o sursa alternativa de finantare pentru firmele care au nevoie sa faca investitii dar nu dispun de suficient cash flow;
- utilizatorul are posibilitatea de a alege impreuna cu finantatorul furnizorul bunului ce face obiectul contractului;
- durata contractului poate ajunge pana la 96 de luni;
- in cazul produselor importate, TVA-ul in vama va fi achitat la valoarea reziduala;
- utilizatorul poate intra in posesia bunului intr-un termen foarte scurt.
Cum poti verifica daca esti eligibil pentru un leasing financiar?
Majoritatea companiilor de leasing financiar pun la dispozitie pe site-ul lor un calculator online, cu ajutorul caruia poti afla simplu si rapid daca esti eligibil pentru un astfel de contract. Trebuie adaugate doar cateva date de baza si in numai cateva secunde poti afla valoarea ratei lunare, precum si a eventualelor comisioane.
Asadar, companiile de leasing financiar vin in intampinarea clientilor cu solutii de finantare personalizate pentru nevoile acestora. Tocmai de aceea, leasingul financiar devine o alternativa preferata de tot mai multe categorii de utilizatori.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Persoana obligata la plata TVA pentru importul de bunuriANAF a publicat un nou ordin privind timbrul de mediuTitlul III Capitolul IIDeductibilitate TVA pentru factura (valoare reziduala) LEASINGTVA - LEASINGulUltimele articole
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareLuni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleOperatiuni scutite de TVA, reglementate de art. 294 din Legea 227/2015Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Lista categoriilor de venituri neimpozabile, potrivit legilor in vigoareGuvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. FINANTAREa IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022Contabilitatea Institutiilor Publice 2014Ce isi doreste ministrul MFP pentru companiile privateZoom fiscal: Normele de acordare a stimulentelor fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltareUltimele articole
Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliBilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieInvestitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaArticole similare
Deducerea TVA aferenta BUNURIlor, altele decat BUNURIle de capitalServicii legate de un bun imobilSe apropie termenul pentru Declaratia 220Declaratia 092 se depune pana la 7 octombrieImpozitul pe dividende in 2018Ultimele articole
Lista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceInregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataArticole similare
TVA si monografie contabila: Refacturare cheltuieliInformare ANPC: Drepturile consumatorilor la achizitiile onlineCum se realizeaza ajustarea pozitiva a TVA dupa inregistrareEmitere autofacturi pentru achizitii de servicii intermediere. Tratament TVAIntelesul expresiei - inlocuieste factura initialaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024D394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAD216 in 2024. Care este termenul limita de depunereArticole similare
Programul START 2015: A fost publicata lista dosarelor admiseFactorii care influenteaza calculul pro-ratei privind TVAMFP: Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursareFacturare cereale. Cum procedam cu taxarea inversa la beneficiar?Conditii de incadrare in regimul micro conform noilor modificari aduse de OUG 31/2024Ultimele articole
Notificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Ajutor de incalzire a locuintei 2024. Pana pe 15 octombrie se depun cererileNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedati5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"