Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce este leasingul financiar si cum poti accesa o astfel de solutie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2020
Ce este leasingul financiar si cum poti accesa o astfel de solutie?
Tags: leasing, finantare, bunuri, achizitie, financiar

Unele voci sustin ca originea cuvantului "leasing" provine din limba franceza, de la cuvantul "lease", care se traduce in "arenda". Altii sunt de parere ca termenul provine din engleza de la substantivul "leasing" si verbul "to lease" care inseamna "a inchiria".

Indiferent care dintre variante este cea corecta, un lucru este cert: in ultimele decenii, serviciile de leasing s-au dezvoltat considerabil. In Romania, prima societate de leasing a aparut in anul 1994 si tot atunci au aparut si primele reglementari legale. In prezent, termenul de “leasing” se regaseste atat in normele Codului Civil (art. 923 -930), cat si intr-o lege speciala care reglementeaza acest domeniu: legea nr 59 din 28.04.2005.
 

Leasingul - o solutie de finantare la indemana

Conform lui Katherine Stickney si lui Roman L. Weil, leasingul este “o operatiune comerciala prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite celeilalte parti, denumita locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing (redeventa), dreptul de folosinta al unui bun al carui proprietar ramane pentru o perioada determinata de timp.”

 

Care sunt tipurile de leasing?

In prezent, cele mai cunoscute tipuri de leasing sunt cel financiar si cel operational. Insa exista si alte tipuri, precum leasingul compesational, prin care locatorul primeste, in locul ratelor de leasing, o parte din bunurile produse cu ajutorul utilajului finantat prin leasing.
 

Leasing operational

Leasingul operational presupune achitarea unei rate lunare catre finantator pentru a putea folosi bunul dorit (de exemplu, un autoturism). In plus, toate riscurile sunt preluate de catre compania de leasing, care ramane proprietarul bunului atat pe durata desfasurarii contractului, cat si dupa terminarea acestuia.
 

Leasing financiar

In cazul leasingului financiar, dreptul de proprietate este transferat locatorului (utilizatorului) la finalul contractului, amortizarea revenindu-i tot acestuia. Mai mult, leasingul financiar trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:

  • contractul de leasing prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator, la momentul expirarii contractului.
  • perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului ce face obiectul leasingului.
  • riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care fac obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte.

 

Ce bunuri putem achizitiona prin leasing financiar?

Datorita cererii mari din piata, companiile ce ofera astfel de solutii de finantare au diversificat lista bunurilor ce pot face obiectul unui contract de leasing financiar. Astfel, oferta poate contine:

  • Leasing autoturisme;
  • Leasing utilaje;
  • Leasing autoutilitare;
  • Leasing camioane;
  • Leasing echipamente medicale;
  • Leasing pentru start-up-uri.

Exista insa si cateva categorii de bunuri care nu se pot achizitiona prin leasing financiar, asa cum sunt, de pilda, bunurile a caror circulatie este limitata de lege, bunurile consumptibile sau terenurile agricole.

 

Avantajele unui leasing financiar

Tocmai pentru a veni in intampinarea potentialilor clienti, companiile de leasing financiar ofera o serie de avantaje. Iata care sunt acestea:

  • leasingul financiar reprezinta o sursa alternativa de finantare pentru firmele care au nevoie sa faca investitii dar nu dispun de suficient cash flow;
  • utilizatorul are posibilitatea de a alege impreuna cu finantatorul furnizorul bunului ce face obiectul contractului;
  • durata contractului poate ajunge pana la 96 de luni;
  • in cazul produselor importate, TVA-ul in vama va fi achitat la valoarea reziduala;
  • utilizatorul poate intra in posesia bunului intr-un termen foarte scurt.

 

Cum poti verifica daca esti eligibil pentru un leasing financiar?

Majoritatea companiilor de leasing financiar pun la dispozitie pe site-ul lor un calculator online, cu ajutorul caruia poti afla simplu si rapid daca esti eligibil pentru un astfel de contract. Trebuie adaugate doar cateva date de baza si in numai cateva secunde poti afla valoarea ratei lunare, precum si a eventualelor comisioane.

Asadar, companiile de leasing financiar vin in intampinarea clientilor cu solutii de finantare personalizate pentru nevoile acestora. Tocmai de aceea, leasingul financiar devine o alternativa preferata de tot mai multe categorii de utilizatori.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce este leasingul financiar si cum poti accesa o astfel de solutie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016